Kamala Harris... Başkan yardımcılığına aday olan ilk siyahi kadın

Kamala Harris(AFP)
Kamala Harris(AFP)
TT

Kamala Harris... Başkan yardımcılığına aday olan ilk siyahi kadın

Kamala Harris(AFP)
Kamala Harris(AFP)

ABD’de Demokrat Parti’nin başkan adayı olan Joe Biden, Kalifornia Senatörü Kamala Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini açıkladı.
55 yaşındaki Harris konuyla ilgili açıklamasında, “Annem her zaman bana şöyle derdi: Birçok şeyi ilk yapan sen olabilirsin ama sonuncu olmamaya dikkat et” ifadelerini kullandı.
Harris, Kaliforniya'nın ilk siyahi başsavcısı ve ABD Senatosunda sandalye kazanan ilk Güney Asya kökenli kadın.
77 yaşındaki Biden başkan seçildiği takdirde birden fazla dönem yönetmesi beklenmiyorken, Harris’in ise bunda sonraki yıllarda favori isim olması bekleniyor.
Kamala Harris, ABD'nin ilk siyahi kadın başkanı olarak tarihe geçmesi adına büyük bir şans verebilir.
Susan Rice açıklamasında, “Senatör Harris, seçim kampanyasında harika bir ortak olacak inatçı lider ve öncüdür” dedi. Rice, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın ulusal güvenlik danışmanıydı ve seçim için Biden'ın listelerinden birindeydi.
Harris, Demokrat adaylık yarışından çekilmesi ve Biden'e verdiği desteğinden bu yana, yeni tip koronavirüs salgını krizini ele almadan ırkçılık ve göç gibi bir çok konuya kadar Başkan Donald Trump'a yönelik eleştirilerini artırdı. Rice Twitter hesabında, Trump’ın ırkçı söylemlerinin koronavirüsle ilgili başarısızlıklarından dolayı herkesi suçlamaya çalıştığını belirterek, “Bu tehlikeli, yanlış bir konu. Asyalı Amerikalılar ve Asyalı göçmenler için gerçek hayatta etkileri var” ifadelerini kullandı.
Harris'in ebeveynleri ABD’li göçmenlerden. Babası Jamaikalı ve annesi Hindistanlı olan Harris, Amerikan rüyasını somutlaştırıyor.
Biden’ın başkan yardımcısı olacak Harris, 20 Ekim 1964 yılında Kaliforniya’da doğdu.
Babası Donald Harris ekonomi profesörü annesi , Shyamala Gopalan ise meme kanseri araştırmacısı.
Harris yaklaşık beş yaşındayken babası ailesinden ayrıldı. 2009 yılında ölen annesi onu kız kardeşi Maya ile büyüttü.
Lisans derecesini Washington'daki tarihi bir siyahi üniversite olan Howard Üniversitesi'nden alan Harris, Afro Amerikalı kadın mezunlar için en eski kulüp olan Alpha Kappa Alpha Mezunlar Kulübü'nün bir üyesidir.
Kalifornia Üniversitesi Hastings Koleji'nde hukuk eğitimi alan Harris, savcı oldu ve San Francisco'nun iki bölgesinde başsavcısı olarak görev yaptı.
2010'da Kaliforniya başsavcısı seçildi ve 2014'te yeniden seçildi. Ve aynı yıl önceki evliliğinden iki oğlu olan bir avukat olan Douglas Imhoff ile evlendi.
Harris, Biden'ın Delaware'de aynı pozisyonda olan oğlu Poe ile bir çalışma ilişkisi kurdu. Beau Biden 2015 yılında kanserden öldü.
Ancak eyalet savcısı iken cesur ceza reformlarını gerçekleştirememesi başkanlık kampanyasını da etkiledi. Ve aday olduğu ön seçimlerde birçok siyahi seçmenin destek göremedi.
Harris, geçtiğimiz Kasım ayında Senato'da bir sandalye kazandı ve ABD tarihindeki ikinci siyahi kadın oldu.
Senato'da, savcı olarak yaptığı işten edindiği sorgulama becerisini ve sert yaklaşımı, özellikle Yargıç Brett Kavanaugh'un Yüksek Mahkeme'ye atanmasını duruşmasında kullandı.
Harris, Auckland‘de 20 bin kişinin katıldığı  Martin Luther King Jr.'ın doğum gününde, Demokrat başkanlık aday olduğunu duyurarak seçim kampanyasını başlattı.
Demokrat adayların ilk tartışmasında, Biden ile çatışarak, eski senatörün yetmişli yıllarda okullarda ayrımcılığı azaltmak için öğrenci taşımacılığı ve otobüs karıştırma programlarına göstermiş olduğu muhalefetini kınadı.
Harris, kısa bir süreliğine de olsa sandıklarda ilerleme kaydetmesine izin verirken Aralık 2019'da yarıştan çekildi ve Biden'a desteğini açıkladı.
Tartışmanın yoğunluğuna rağmen, Biden Harris'e kin beslemediğini açıkça ortaya koydu ve onu 'birinci sınıf zeka, birinci sınıf aday ve gerçek bir rekabetçi' olarak nitelendirdi.
Harris, yorulmak nedir bilmez bir aktivist olup, insanlarla çok kuvvetli bağlantı kurabilir.
Harris'in hükümetin yargı, yürütme ve yasama organlarındaki deneyimine ek olarak, salgın ve ekonomik krizden bunalan Beyaz Saray yarışına büyük ivme kazandırması bekleniyor.



ABD-Çin ticaret savaşı: Pekin büyük kozunu oynuyor

Trump ve Şi, Japonya'nın Osaka kentinde 2019'da düzenlenen G20 liderler zirvesinde ikili görüşme yapmıştı (Reuters)
Trump ve Şi, Japonya'nın Osaka kentinde 2019'da düzenlenen G20 liderler zirvesinde ikili görüşme yapmıştı (Reuters)
TT

ABD-Çin ticaret savaşı: Pekin büyük kozunu oynuyor

Trump ve Şi, Japonya'nın Osaka kentinde 2019'da düzenlenen G20 liderler zirvesinde ikili görüşme yapmıştı (Reuters)
Trump ve Şi, Japonya'nın Osaka kentinde 2019'da düzenlenen G20 liderler zirvesinde ikili görüşme yapmıştı (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük vergisi paketiyle başlayan ticaret savaşında Çin'le gerginlik artıyor.

Çin'in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden bugün yapılan açıklamada, ABD'ye gidecek ve oradan gelecek tüm kargoların transferinin durdurulacağı bildirildi.

Bölge yönetiminden yapılan açıklamada, "ABD mantıksız davranıyor, zorbalık yapıyor ve tarifeleri kötüye kullanıyor" dendi. Posta servisi Hongkong Post'un deniz yoluyla taşınan paketleri kabul etmeyi bugün itibarıyla durduracağı, kargo uçaklarıyla taşınan paketler için işlemlerinse 27 Nisan'da askıya alınacağı belirtildi.

Bu kararla Hong Kong'daki vatandaşlar ve firmalar, kargo servisleri için FedEx ve DHL gibi özel şirketlere ödeme yapmak zorunda kalacak.

Trump, 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle piyasaları altüst etmişti. ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti. Trump, diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı.

Diğer yandan dünyanın önemli ticaret merkezlerinden Hong Kong, ABD tarafından Çin'e uygulanan yüzde 145'lik gümrük vergisine tabi tutulsa da Pekin yönetimi gibi misilleme yapmadı.

CNN'in analizinde, Çin'in nadir toprak elementleri üzerindeki hakimiyetinin, ABD'yle başlayan ticaret savaşında "güçlü bir koz" olduğuna dikkat çekiliyor. iPhone'lardan elektrikli araçlara kadar birçok cihazın bataryasında kullanılan bu madenler, geleceği belirleyecek ileri teknoloji araştırmaları için hayati önem taşıyor.

ABD'nin nadir toprak elementi tedariki alanında Çin'e misilleme yapma ihtimalinin çok zayıf olduğu belirtiliyor. Uluslararası Enerji Ajansı'na göre küresel nadir toprak madeni üretiminin yüzde 61'ini Çin gerçekleştiriyor ve bu elementlerin yüzde 90'ına yakınını işleme kapasitesine sahipler.

Çin Ticaret Bakanlığı'nın misilleme kapsamında ihracat kontrolü getirdiği madenler arasında nadir toprak elementlerinden samaryum, gadolinyum, terbiyum, disprosiyum, lutesyum, skandiyum ve itriyum da var.

Bu hamle, Amerikan savunma sanayisi ve yenilenebilir enerji sektörünü olumsuz şekilde etkileyebilir. ABD nadir toprak elementleri ithalatının yaklaşık yüzde 70'ini Çin'den yapıyor ve bu madenler F-35 savaş uçaklarıyla Tesla motorlarında da kullanılıyor.

Ne Trump ne de Çin lideri Şi Cinping misillemelerde geri adım attı. İki ülke arasındaki gerginlik tırmanırken, Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) İngilizce yayın organı China Daily'de yayımlanan başyazıda Washington yönetimine sert eleştiriler getirildi:  

Sorun, ABD'nin onlarca yıldır imkanlarının ötesinde yaşıyor olması. Ürettiğinden daha fazlasını tüketiyor. Üretkenliğine dayanarak hakkı olandan daha yüksek bir yaşam standardına erişmek için üretimini dış kaynak kullanımıyla yapıyor ve borç alıyor. ABD 'aldatılmaktan' ziyade, küreselleşme trenine bedava binmektedir. ABD küresel ticarette mağdur olduğu için sızlanmayı bırakmalı, kaprisli ve yıkıcı davranışlarına son vermelidir.

Independent Türkçe, Guardian, CNN, Reuters, China Daily