Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita, istifa ettiğini ve meclis ile hükümeti feshettiğini açıkladı.
Askeri darbe girişimiyle alıkonulan Keita, devlet televizyonunda yaptığı konuşmada, “Mali halkına bu uzun yıllar boyunca verdikleri destek ve duygularının sıcaklığı için teşekkür ediyorum ve şu andan itibaren bütün görevlerimi bıraktığımı size bildiriyorum. Aynı şekilde Ulusal Meclisi ve hükümeti feshetme kararı aldım” dedi.
İsyancı askerler dün başkent Bamako’da Keita’nın yanı sıra ülkenin başbakanı ve üst düzey devlet yetkililerini alıkoydu. Bu gelişme, halihazırda ülkede devam eden protestolar ve radikal grupların eylemleri nedeniyle yaşanan krizi daha çok derinleştirdi.
Mali’de sabah saatlerinde Bamako’nun dışındaki Keita Askeri Üssü’nde askerlerin isyan çıkardığı, Cumhurbaşkanı Keita başta olmak üzere ordudaki kıdemli subayları ve hükümet yetkililerini alıkoyduğu yönünde haberler servis edilmişti.
Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) dün akşam yayımladığı yazılı açıklamada, Keita ve hükümetine karşı yapılan darbeyi kınayarak, darbecilere Cumhurbaşkanı ve Başbakanı derhal serbest bırakma çağrısında bulundu. ECOWAS açıklamada, Keita ve beraberindekilerin serbest bırakılmaması halinde darbecilere ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit etti.
Mali ile birlikte 14 ülkenin üye olduğu ECOWAS, açıklamasının devamında, Mali’nin üyeliğini askıya aldığını, üye ülkelerin hava ve kara sınırlarını Mali’ye kapatacağını ve bu ülkelerin darbecilere yaptırım uygulama talebinde bulunduğunu aktardı.
ECOWAS’ın dönem başkanlığını yapan Nijer, üye ülkelerin liderlerinin “Mali’deki durumu ele almak” amacıyla Nijer Devlet Başkanı Mahamadou Issoufou başkanlığında Perşembe günü video konferans yoluyla düzenlenecek toplantıda bir araya geleceğini duyurdu.
ECOWAS’ın açıklamasında, Keita ve hükümetine yapılan darbeyi “en sert ifadelerle kınıyoruz” denildi.
Sosyal medyada dolaşan fotoğraflarda, Keita ve Mali Başbakanı Boubou Cisse’in askerler tarafından kuşatılan bir askeri araçta oldukları görülüyor.
Cisse, daha önce isyancılara diyalog çağrısında bulunmuş ancak daha sonra uzun bir süre basın ve medyada görülmemişti.
Darbe sonrası devlet televizyonu yayını kesildi. Gün içinde Keita’nın tutuklandığı söylentilerinin yayılması üzerine yüzlerce muhalif Bakamo kent merkezindeki ana meydana akın etti. Muhalif göstericiler, darbeye, Keita’nın yaptığı yolsuzlukları, ülkenin kuzey ve orta kentlerinde güvenlik durumunun kötüleşmesini gerekçe gösteriyor. Söz konusu kentlerde radikal ve İslamcı grupların aktif olduğu biliniyor.
2012’de Keita Üssü’nde gerçekleşen isyan darbeye dönüşmüş ve dönemin Cumhurbaşkanı Amadu Tumani görevi bırakmıştı. Darbe sonrası cihatçı gruplar ülkenin kuzey ve orta kesiminde etkilerini artırmıştı. Bu gruplar söz konusu bölgelerde eylemlerine aktif olarak devam ediyor.
Mali Cumhurbaşkanı Keita istifa etti, meclis ve hükümeti feshetti

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita (EPA)
Mali Cumhurbaşkanı Keita istifa etti, meclis ve hükümeti feshetti

Mali Cumhurbaşkanı İbrahim Boubacar Keita (EPA)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة