Nasrallah, Lübnan'da yeni bir siyasi sözleşmeye olumlu bakıyor

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)
TT

Nasrallah, Lübnan'da yeni bir siyasi sözleşmeye olumlu bakıyor

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)
Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah (NNA)

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Lübnan'ın “reform gerçekleştirebilecek bir hükümete” ihtiyacı olduğunu, Hizbullah’ın ise kurulacak hükümeti destekleyeceğini ifade etti. Nasrallah aynı zamanda parlamento bloklarının hükümet kurmak için çalışacak isimleri bugün kesinleştireceğine dair umutlu olduğunu söyledi.
Lübnan'ın güney sınırlarındaki durumla ilgili yeni bir denklemden bahseden Nasrallah, “İsrailliler, bizden birini öldürdükleri zaman bizim de onlardan birini öldüreceğimizi anlasınlar” dedi. Karşılık verme kararının Hizbullah açısından kesin olduğunu ve aceleye getirilmeyeceğini belirten Nasrallah, güneyde yer alan Habbariye köyündeki bir evin hedef alınması meselesinin de bir kenara yazıldığını vurguladı. 
Kerbela olayını anma ve yas törenleri vesilesiyle Aşura günü konuşması yapan Nasrallah, “İsrail tarafı, Meys el-Cebel’de yaptıklarıyla ve bölgeyi yakarak partiyi ateşe tutmak ve vereceği cevabı daraltmak istedi. İsraillilerin direniş operasyonundan korkarak haftalarca yürüttükleri eylemler başlı başına cezanın parçasıdır” ifadelerini kullandı.
Lübnan halkının isteklerini gerçekleştirme çağrıları hakkında ise şöyle söyledi:
“Lübnan halkının bağımsız veya tarafsız, teknokrat veya siyasi bir hükümet istediğini kim söyledi? Halkın taleplerini karşılamadan önce, ister binlerce kişilik gösteriler ve diğerlerinin tahrikleri ile, ister referandum veya güvenilir anketler ile bu talepler ve bu konuda itimat edilecek bir mekanizma belirlenmeli. İtimat edilmesi gereken her türlü mekanizmaya hazırız. Ancak bu noktada, dış müdahalelerin yolu kesilmelidir.”

Nasrallah: Hizbullah en büyük parti
Nasrallah aynı zamanda, “rakamlara göre Hizbullah’ın Lübnan’daki en çok kitleye sahip ve en büyük siyasi parti olduğunu, ancak Lübnan halkının tüm iradesini değil, onları temsil edenlerin iradesini ifade ettiğini” belirtti.

Macron’un çağrısı
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yeni bir siyasi sözleşme çağrısına değinen Nasrallah, tüm partilerin rızası olduğu taktirde Hizbullah'ın da bu davete destek verdiğini vurguladı. Bununla birlikte, “Ulusal tartışma ve diyaloğun Lübnanlı çeşitli grupların isteği ve rızası ile gerçekleşmesi koşuluyla, yeni bir siyasi sözleşme üzerinde uzlaşmak için her türlü sakin tartışmaya açığız” ifadelerine başvurdu.
Beyrut limanında gerçekleşen patlama ile ilgili ise, sıkı bir yargı takibi ihtiyacını vurgulayarak “Yargıdaki yetkililerin bu konuyu hesapsız bir şekilde takip etmesi gerekiyor” dedi.
Meclis’teki Güçlü Cumhuriyet Bloğu Milletvekili Vehbi Katişa da, Nasrallah'ın Lübnan'ın kuruluşunun 100. yılına değinmeyen konuşmasını eleştirdi. Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Seyyid Hasan, birçok iç, bölgesel ve uluslararası sorundan bahsettiği en az bir saatlik konuşmasında, yarın Büyük Lübnan Devleti kuruluşunun 100’üncü yılı olduğuna değinmeyi unuttu. Yoksa bu mesele onu ilgilendirmiyor mu?” ifadelerini kullandı.



Rapor: ABD İsrail-Suriye anlaşması için ‘ön görüşmeler’ yapıyor

 ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
TT

Rapor: ABD İsrail-Suriye anlaşması için ‘ön görüşmeler’ yapıyor

 ABD Başkanı Donald Trump (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump (AFP)

ABD'li haber sitesi Axios dün, ABD'li ve İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde Başkan Donald Trump yönetimi İsrail ve Suriye arasında olası bir güvenlik anlaşması için “ön görüşmeler” yürüttüğünü belirtti.

Axios'a göre, resmi normalleşme şu anda masada olmasa da bu görüşmeler, gergin İsrail-Suriye sınırı boyunca gerilimi azaltma ve güvenlik düzenlemelerini güncelleme çabalarına yönelik gelecekteki diplomatik angajmanların önünü açabilir.

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada, Trump'ın Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldıran bir kararname imzalayacağını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Axios'tan aktardığına göre üst düzey bir İsrailli yetkili, Washington'un İsrail ve Suriye arasında güven inşa etmeyi ve ilişkileri kademeli olarak geliştirmeyi tercih ettiğini, İsrail'in ise her türlü müzakerenin sonunda tam bir barış anlaşması ve normalleşmeyle sonuçlanacağına dair garanti istediğini ifade etti.

Bir başka İsrailli yetkili ise bir anlaşmanın “yakın olmadığı” uyarısında bulunarak, somut ilerleme kaydedilmesinin zaman alacağını vurguladı.

ABD web sitesine konuşan üst düzey bir İsrailli yetkili, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun bu ayın başlarında Trump'ın Suriye elçisi Tom Barrak'a, yeni Suriye hükümetiyle ABD arabuluculuğunda yeni bir güvenlik anlaşması müzakere etme arzusunu ilettiğini söyledi.

Kaynağa göre İsrail, 1974 tarihli ayrılma anlaşmasının güncellenmesiyle başlayıp, kapsamlı bir barış anlaşması ve tam normalleşmeyle sona erecek bir dizi geçici anlaşma hedefliyor.