Hindistan enfeksiyon sıralamasında listenin başında yer alıyor

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Hindistan’ın eski Devlet Başkanı Pranab Kumar Mukherjee’nin cenaze töreni. (EPA)
Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Hindistan’ın eski Devlet Başkanı Pranab Kumar Mukherjee’nin cenaze töreni. (EPA)
TT

Hindistan enfeksiyon sıralamasında listenin başında yer alıyor

Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Hindistan’ın eski Devlet Başkanı Pranab Kumar Mukherjee’nin cenaze töreni. (EPA)
Koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden Hindistan’ın eski Devlet Başkanı Pranab Kumar Mukherjee’nin cenaze töreni. (EPA)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) dün yaptığı açıklamada, Hindistan’ın geçen hafta Kovid-19 vaka sayısı bakımından tüm ülkelerden daha fazla artış kaydettiğini ve söz konusu artışın yaklaşık 500 bin kişiye ulaşarak küresel vaka sayısını yüzde 1 oranında artırdığını kaydetti.
Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığına göre WHO, son 7 gün içinde küresel ölçekte kayıtlara geçen yeni ölüm vakalarının bir hafta öncekine göre yüzde 3 oranında azaldığını belirtti. Örgüt ayrıca dünya genelindeki yeni enfeksiyon vakalarının toplamda 1,8 milyon artış gösterdiği bilgisini paylaştı.
Dünya Sağlık Örgütü hazırladığı son raporlarda, bazı bölgelerdeki vakalarda hafif bir düşüş görülmesine rağmen solunum yolu hastalıklarının Amerika Kıtası'nda yayılmaya devam ettiğini ve Kıta'daki vakaların dünya çapında kaydedilen enfeksiyon ve ölüm vakalarının yarısından fazlasını oluşturduğunu belirtti. Örgüt, bulaş ve ölüm vakalarının Meksika, Kolombiya ve Arjantin’de yükseldiğine dikkat çekti.
İspanya, Rusya, Fransa ve Ukrayna, ağustos ayının son haftasında Avrupa’daki en yüksek yeni enfeksiyon vakası kaydeden ülkeler oldu. İspanya’da kaydedilen artışlar, mart ve nisan aylarındaki seviyelere ulaştı. Yine İtalya’da enfeksiyon vakalarında yüzde 85 oranında bir sıçrama yaşandı.
WHO, “esas olarak Hindistan’daki durum nedeniyle Güneydoğu Asya’da haftalık en büyük artışın kaydedildiğini” belirtti. Örgüt tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Hindistan, son 7 gün içinde bir önceki haftaya göre yüzde 9 oranında bir artışla, yaklaşık 500 bin yeni enfeksiyon vakası kaydetti. Bu dünyadaki en yüksek yeni enfeksiyon sayısı.”
Örgüt, Afrika’ya ilişkin yaptığı açıklamada Etiyopya’nın vaka sayısında yükselişe tanıklık ettiğini ve Güney Afrika’daki vaka sayısı eğrisinin aşağı yönlü bir trend izlediğini kaydetti. Güney Afrika, enfeksiyon sayısı bakımından dünyada beşinci, Afrika Kıtası'nda ise birinci sırada yer alıyor.
Ortadoğu bölgesindeki vakalar ise değişkenlik gösteriyor. Dünya Sağlık Örgütü, Irak, İran, Fas, Suudi Arabistan ve Kuveyt’te en yüksek enfeksiyon vakaları kaydedildiğini bildirdi.
Reuters’ın istatistiklerine göre, geçtiğimiz yılın sonlarında Çin’de görülmesinden bu yana dünya çapında 25,44 milyondan fazla kişi bu hastalığa yakalandı. Koronavirüs salgını dünya genelinde 847 bin 965 kişinin ölmesine neden oldu.
Diğer yandan protestolar ve koronavirüs vakalarındaki artıştan duyulan korku sürerken Hindistan'da yaklaşık 2,5 milyon öğrencinin katıldığı mühendislik ve tıp fakültelerine giriş sınavı dün itibariyle başladı.
DPA'nın haberine göre Hindistan Ulusal Test Ajansı, koronavirüs salgınındaki vaka sayıları artmaya devam ederken böylesine geniş katılımlı bir sınava izin verilmemesini isteyen öğrencilerin ve aktivistlerin yoğun muhalefetine rağmen sınav programında herhangi bir değişiklik yapmayı reddetti.
Son günlerde dünyada kaydedilen günlük en yüksek enfeksiyon vakalarına sahne olan Hindistan’da şu ana kadar 3,6 milyondan fazla kişi koronavirüse yakalandı..
Hindistan’ın dört bir yanından sınavlara katılan öğrencilerin birçoğu ebeveynlerinin eşliğinde, maske ve eldiven takarak, dezenfektan taşıyarak sınav merkezlerine geldi.
Hindistan Federal Eğitim Bakanı Ramesh Pokhriyal Nishank, sınavların dönüşümlü olarak icra edileceği merkezlerde sağlık protokollerine ve sosyal mesafe kuralına sıkı bir şekilde uyulacağını ifade etti.
Hindistan Yüksek Mahkemesi, sınavların ertelenmesi yönündeki başvuruları reddederek 1-6 Eylül 2020 tarihleri arasında mühendislik fakülteleri, 13 Eylül’den itibaren de tıp fakülteleri sınavlarının yapılmasına izin verdi.
Yerel medya tarafından yapılan röportajlarda Hint öğrenciler, sınav merkezlerine ulaşım imkanı sağlayan toplu taşıma araçlarındaki koşullar konusundaki endişelerini aktardılar. Ayrıca sınavların sağlık açısından risk oluşturacağı yönündeki endişelerini dile getirdiler. Diğer yandan birçok öğrenci, nisan ayından bu yana iki kez ertelenen sınavların gelecekleri için oldukça önemli olduğunu ve bu sebeple yapılması gerektiğini kaydettiler.
Hindistan, 25 Mart 2020 tarihinde, dünyadaki en katı izolasyon tedbirlerini uygulayan bir ülke olarak mayıs ayı ortalarından itibaren kademeli olarak iç hat uçuşlarının ve tren seferlerinin yeniden başlaması, iş yerlerinin ve çarşıların açılması için tedbirleri kaldırdı. Ancak bu süre içerisinde ilk ve orta seviyeli okullar ile üniversiteler kapalı kalmaya devam etti.



Trump, dünyayı değiştirmek için ‘deli adam teorisini’ nasıl kullanıyor?

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, dünyayı değiştirmek için ‘deli adam teorisini’ nasıl kullanıyor?

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'a geçen ay İran'a karşı savaşında İsrail'in yanında yer alıp almayacağı sorulduğunda şöyle demişti: “Olabilir. Katılmayabilirim de. Ne yapacağımı kimse bilmiyor.” Dünyaya İran'ın müzakerelere yeniden başlaması için iki haftalık bir ateşkesi kabul ettiğini söyledikten sonra nükleer tesislerini bombaladı.

BBC'ye göre şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: ‘Trump'la ilgili en öngörülebilir şey öngörülemezliği’. Fikir değiştiriyor. Her zaman kendisiyle çelişiyor.

London School of Economics'te uluslararası ilişkiler profesörü olan Peter Trubowitz, “Trump oldukça merkezileşmiş bir politika oluşturma süreci inşa etti. Dış politikada Richard Nixon'dan bu yana tartışmasız en merkezileşmiş olanı” dedi. Bu da politika kararlarını Trump'ın kişiliğine, tercihlerine ve mizacına daha bağımlı hale getiriyor.

Trump bunu siyasi olarak kullandı; ‘öngörülemezliğini’ önemli bir stratejik ve siyasi varlık haline getirdi. Şimdi, bu kişilik özelliği Beyaz Saray'ın dış ve güvenlik politikasına yön veriyor ve tartışmalı bir şekilde ‘dünyanın şeklini değiştiriyor’.

Şarku’l Avsat’ın BBC'den aktardığına göre siyaset bilimciler bu teoriyi ‘deli adam teorisi’ olarak adlandırıyor. Bu teoriye göre bir dünya lideri rakibinden taviz koparmak için onu doğası gereği her şeyi yapabileceğine ikna etmeye çalışıyor. Söz konusu teori, başarılı bir şekilde kullanılırsa, bir tür zorlamaya dönüşebilir. Trump bunun işe yaradığına, ABD müttefiklerini istediği yere getirdiğine inanıyor. Ancak bu yaklaşım düşmanlara karşı işe yarayabilir mi?

Saldırılar ve şüphecilik

Trump ikinci dönemine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kucaklayarak ve ABD'nin müttefiklerine saldırarak başladı. Kanada'nın ABD'nin 51. eyaleti olması gerektiğini söyleyerek Kanada'yı kızdırdı. Grönland'ı ilhak etmek için askeri güç kullanmayı düşünmeye hazır olduğunu söyledi. ABD'nin Panama Kanalı'nın mülkiyetini ve kontrolünü yeniden kazanması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ile ilgili olarak, ittifakın tüzüğünün 5. maddesi her üyeyi diğer tüm üyeleri savunmakla yükümlü kılar. Trump, ABD'nin buna bağlılığı konusunda şüphelerini dile getirdi. Eski İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, “Bence 5. madde çöküşün eşiğinde” dedi.

Sızan bir dizi mesaj, Trump'ın Beyaz Saray'ında Avrupalı müttefiklere yönelik ‘küçümseme kültürünü’ ortaya koydu. Trump'ın yardımcısı J.D. Vance, ABD'nin artık Avrupa'nın güvenliğinin garantörü olmayacağını belirtti.

Söz konusu karar, 80 yıllık transatlantik dayanışmanın yeni bir sayfa açması anlamına geliyordu. Konuyla ilgili olarak Trubowitz şunları söyledi: “Trump'ın yaptığı şey, ABD'nin uluslararası taahhütlerinin güvenilirliği konusunda ciddi şüpheler uyandırmak oldu. Avrupa'daki bu ülkelerin ABD ile güvenlik, ekonomi ya da başka alanlarda sahip oldukları ilişkiler artık her an müzakereye açık hale geldi. Trump'ın etrafındakilerin çoğunun öngörülemezliğin iyi bir şey olduğuna inandığını hissediyorum. Çünkü bu Trump'ın ABD'nin kaldıraç gücünü kullanarak kazanımlarını maksimize etmesini sağlıyor... Emlak dünyasında pazarlık yaparken öğrendiği derslerden biri de bu.”

Dalkavukluk ve yağcılık

Trump'ın yaklaşımı meyvesini verdi. Sadece dört ay önce Birleşik Krallık savunma ve güvenlik harcamalarını gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 2,3'ünden yüzde 2,5'ine çıkaracağını açıkladı. Geçen ay NATO zirvesinde bu rakam yüzde 5'e yükseldi ve diğer tüm NATO üyelerinin yakında ulaşacağı büyük bir artış oldu.

University College London'da siyaset bilimi profesörü olan Julie Norman şöyle diyor: “Gün be gün ne olacağını bilmek çok zor. Trump'ın yaklaşımı her zaman bu olmuştur. Trump değişken mizacını transatlantik savunma ilişkilerini değiştirmek için başarıyla kullandı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin geçen ay Lahey'deki NATO zirvesinde Trump'a hitaben söylediği gibi (On yıllardır hiçbir başkanın başaramadığı bir şeyi başaracaksınız) bazı Avrupalı liderler Trump'ın desteğini sürdürmek için ona dalkavukluk ve yağcılık yapıyor.”

Düşmanların dokunulmazlığı

‘Deli adam teorisi’ müttefikler üzerinde işe yarayabilirken, düşmanlar üzerinde işe yaramıyor gibi görünüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump'ın yaklaşımından etkilenmemeye devam ediyor. Perşembe günü yaptıkları telefon görüşmesinin ardından Trump, Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı sona erdirme konusundaki isteksizliğinden duyduğu ‘hayal kırıklığını’ dile getirdi.

BBC'ye göre Trump, İran'da tabanına ABD'nin Ortadoğu'daki ‘sürekli savaşlara’ müdahil olmasına son vereceği sözünü verdi. Ancak ikinci döneminin şu ana kadarki ‘en öngörülemez’ tercihiyle İran'ın nükleer tesislerini vurdu. Asıl soru şu: Bu karar istenilen sonuca ulaşacak mı?

Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı William Hague, bu kararın tamamen ters etki yaratacağına ve İran'ın nükleer silah edinme olasılığını arttıracağına inanıyor. Notre Dame Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Michael Desch de bu görüşe katılıyor. “Bence artık İran'ın nükleer silah peşinde koşma kararı alması çok muhtemel” diyen Desch'e göre Trump'ın yaklaşımı şu ana kadar düşmanlar nezdinde ters tepti.