Çin, ABD medyası basın kartlarını yenilemeyi askıya aldı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian (Reuters)
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian (Reuters)
TT

Çin, ABD medyası basın kartlarını yenilemeyi askıya aldı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian (Reuters)
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian (Reuters)

Pekin ile Washington arasındaki büyük gerilimin ardından Çin, ABD medyası adına çalışan birçok yabancı muhabirin basın kartlarını yenilemeyi askıya aldı. Çin Yabancı Muhabirler Kulübü (FCC) dün konuya ilişkin yaptığı açıklamada endişeli olduklarını belirtti.
ABD Başkanı Donald Trump yönetimi 2020 yılında, Çin’de yabancı basına getirilen kısıtlamalara misilleme olarak ABD’de faaliyet gösteren Çin medya kuruluşlarına bir saldırı başlatmıştı.
ABD’nin bu politikası, Pekin’den misilleme adımları atılmasını getirdi. Fransız haber ajansına (AFP) göre geçtiğimiz aylarda iki ülke karşılıklı olarak bir dizi muhabiri sınır dışı etmişti.
Washington yönetiminin ABD topraklarındaki Çinli gazetecilere yalnızca 90 günlük vize verme kararı şu an gerilimin esas noktasını oluşturuyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian yaptığı açıklamada “Gazeteciler vize sürelerini uzatma taleplerini ABD makamlarına çok önceden sundular. Ancak ABD henüz hiçbirinin vizesini uzatmadı” ifadelerini kullandı. Lijian, Washington’u, bu gazetecileri bir baskı politikasının tutsağı yapmakla suçladı.
Buna karşılık FCC’ye göre 4 ABD medya kuruluşu adına çalışan en az 5 yabancı muhabir basın kartlarını yenileyemedi. Söz konusu medya kuruluşlarının The Wall Street Journal gazetesi, CNN kanalı ve Bloomberg News haber ajansı olduğu bilgisi paylaşıldı. Bu kart, Çin’de mesleğin icra edilmesi için gerekli sayılıyor.
FCC, içlerinde ABD’li olmayanların da bulunduğu ilgili muhabirlere basın kartlarının yerine geçen geçici belgeler verildiğini söyledi.
FCC’ye göre, söz konusu belge bu gazetecilerin Çin’de yaşamasına ve çalışmasına izin veriyor, “ancak yönetim bu belgeleri herhangi bir zamanda geri alabilir” ki bu da gazetecileri “sürekli sınır dışı edilme korkusuna” maruz bırakıyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ABD’lilerin sınır dışı edilme olasılığına dikkat çekerek “Tüm seçenekler masaya yatırılmış vaziyette. ABD siyasetini sürdürürse (...) Çin gerekli önlemleri almak zorunda kalacak” şeklinde uyarıda bulundu.
FCC tarafından da teyit edildiği üzere Çinli yetkililer 2020 yılının ilk çeyreğinde, bir rekora imza atarak 17 yabancı basın mensubunun basın kartlarını iptal ederek sınır dışı etmişti.
Washington geçtiğimiz mart ayında ABD’de Çin devletine ait medya kuruluşları adına çalışmasına müsaade edilen Çinli muhabirlerin sayısını ciddi bir şekilde azaltmıştı. Pekin’e göre, o tarihten beri 60 Çinli ülkeden ayrılmak zorunda kaldı.



PKK silahlarını teslim etme sürecini başlatıyor

Irak'ın kuzeyindeki PKK militanları (Reuters)
Irak'ın kuzeyindeki PKK militanları (Reuters)
TT

PKK silahlarını teslim etme sürecini başlatıyor

Irak'ın kuzeyindeki PKK militanları (Reuters)
Irak'ın kuzeyindeki PKK militanları (Reuters)

PKK’nın Türkiye’ye karşı silahlı eylemleri sona erdirdiğini açıklanmasından 6 hafta sonra, bu ayın başlarında Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Süleymaniye şehrinde düzenlenecek törenle silahlarını teslim etmeye başlaması bekleniyor. Bu adım, on binlerce kurbanın hayatına mal olan ve 40 yılı aşkın bir süre devam eden çatışmanın sona ermesi yolunda atılan yeni bir adım olacak.

Erbil merkezli medya grubu Rudaw, dün IKBY’den iki kaynağın bu adımın Türkiye ile uzlaşı sürecini ilerletmek için ‘güven oluşturma hamlesi’ ve ‘iyi niyet göstergesi’ olacağını söylediklerini aktardı.

Bu adımla, 3-10 Temmuz tarihleri arasında Süleymaniye'de düzenlenecek törenlerde 20 ila 30 PKK üyesinin silahlarını teslim etmesi bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın ulaştığı kaynaklar, İmralı Adası'nda tutuklu bulunan PKK'nın kurucusu Abdullah Öcalan'ın ‘önümüzdeki birkaç gün içinde’ yeni bir mesaj yayınlamasının beklendiğini söylediler.

PKK, geçtiğimiz mayıs ayında kendini feshettiğini ve silah bıraktığını duyurmuştu.