Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Heniyye’nin Lübnan ziyareti sırasında İsrail’i tehdit etmesi, Lübnanlı bazı politikacıların tepkisini çekti. Heniyye, Filistinli mültecilerin kaldığı Ayn el-Helva Kampı’nda “Gazze’deki direniş, Tel Aviv ve ötesini yerle bir edecek füzelere sahip” ifadelerini kullandı. Lübnan’daki bazı siyasi gruplar, Heniyye’nin bu açıklamasını “ülke egemenliğine zarar veren, Lübnan makamlarına saygısızlık” olarak niteledi.
Lübnanlı eski milletvekili ve Müstakbel Hareketi yöneticilerinden Mustafa Aluş, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Heniyye’nin ziyareti, ‘biz varız’ demek isteyen direniş ekseninin siyasi ve medya propagandası çerçevesinde geldi. Ziyaretin zamanlaması tesadüf değil. Heniyye’nin ziyareti üzerinden içeriye ve dışarıya ‘bize baskı yaparsanız başka yerde temsilcilik açarız’ mesajı vermek isteyenler var. Heniyye’nin ziyaretinde ve açıklamalarında, Lübnan’ın egemenliğine saygı gösterilmedi.”
Aluş, ziyaretle ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapılmamasını tuhaf karşılamadığına, çünkü konunun Hizbullah ile ilgili olduğuna dikkat çekti.
Heniyye, Lübnan’ın Sayda kentinde Filistinli mülteciler için kurulan en büyük kamp olan Ayn el-Helva’yı ziyareti sırasında “Dönüş hakkı, kutsal bir haktır. Hiçbir yetkili veya liderin bundan taviz verme hakkı yoktur. Gazze’deki direniş, Tel Aviv ve ötesini yerle bir edecek füzelere sahiptir” dedi.
Lübnan Güçleri Partisi eski milletvekili Vehbi Katişa, Twitter hesabından ziyaretle ilgili paylaştığı mesajda “Yeni Lübnan Cünye’lerine (Filistin özgürlüğünün geçtiği söylenilen Cünye kentine atıfla) yolu açmak için 1969 yılına mı döndük?” diye sordu. Lübnanlı eski Bakan Richard Kouyoumjian, Twitter hesabından paylaştığı mesajla duruma yönelik şaşkınlığını dile getirdi. Kouyoumjian, paylaşımında şunları söyledi:
“Heniyye, kendisinin olmadığı bir ülkeden, İsrail'e tehdit savurma iznini kendisine nasıl verebiliyor? Özellikle Lübnan ordusunun güney sınırında konuşlu durumdayken... Kim ona bu izni ve hakkı verdi? Lübnan devletinin tavrı nerde? Yeter artık! Filistin Lübnan değildir.”
Ketaib Partisi üyesi, istifa eden vekillerden Nedim Cemayel, Twitter hesabından “Lübnan, bir gün Suriye, bir gün İran, bir gün Filistin için pozisyonların dile getirildiği bir platform değildir. Tüm bunlar Lübnan egemenliğin ve halkının onurunun aleyhinedir” diye yazdı.
Heniyye, 27 yıl aradan sonra ilk kez geçen salı günü Filistinli grupların genel sekreterlerinin yer aldığı toplantıya katılmak için Lübnan’ı ziyaret etti. Heniyye, Lübnan temasları kapsamında Meclis Başkanı Nebih Berri, Geçici Hükümet Başbakanı Hassan Diyab, Kamu Güveliği Genel Müdürü Tümgeneral Abbas İbrahim ve Cumhuriyet Müftüsü Şeyh Abdullatif Daryan ile görüştü.
Heniyye Lübnan’da ayrıca Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah ile de bir araya geldi. Hizbullah’tan yapılan açıklamada görüşmede “Filistin, Lübnan ve bölgedeki tüm askeri ve siyasi gelişmelerin yanı sıra başta Yüzyılın Anlaşması olmak üzere Filistin davasının karşılaştığı zorluklar ve bazı Arap ülkelerinin İsrail ile ilişkilerini normalleştirme projesinin konuşulduğu” aktarıldı.
Lübnanlı politikacılar, Hamas lideri Heniyye’nin Lübnan topraklarında yaptığı tehditleri kınadı

Heniyye, Lübnan'da Filistinli mültecilerin kaldığı Ayn el-Helva Kampı’nı ziyaret etti.
Lübnanlı politikacılar, Hamas lideri Heniyye’nin Lübnan topraklarında yaptığı tehditleri kınadı

Heniyye, Lübnan'da Filistinli mültecilerin kaldığı Ayn el-Helva Kampı’nı ziyaret etti.
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة