Irak’ta kontrolsüz silahlara karşı mücadele güvenlik operasyonları kapsamına alındı

Basra’da dün düzenlenen baskına katılan güvenlik görevlileri. (Reuters)
Basra’da dün düzenlenen baskına katılan güvenlik görevlileri. (Reuters)
TT

Irak’ta kontrolsüz silahlara karşı mücadele güvenlik operasyonları kapsamına alındı

Basra’da dün düzenlenen baskına katılan güvenlik görevlileri. (Reuters)
Basra’da dün düzenlenen baskına katılan güvenlik görevlileri. (Reuters)

Irak’ta kontrolsüz silah kullanımıyla mücadele etmek için hafta sonu başlatılan operasyon kapsamında ülkedeki birçok ilde ve bölgede baskınlar ve kontroller yapıldı, kaçak şahıslar arandı. Irak Güvenlik Medya Hücresi dün ordunun Basra, Meysan, Diyala ve Kerkük illerinde gerçekleştirdiği operasyonlara ilişkin paylaşımlarda bulundu.
Basra Harekat Komutanlığı dün sabah şehrin  kuzeyinde bir güvenlik tatbikatı başlattı. Kuvvetler “çeşitli suçlardan aranan 40 kişinin yanı sıra ikamet yasasına karşı gelen Asya kökenli 12 kişiyi yakalamayı başardı. Operasyonda 16 kalaşnikof tüfeği, Rusya menşeli bir sniper, 200 kalaşnikof mermisi, iki tabanca, el bombası ve uyuşturucu maddeler ele geçirildi.
Güvenlik güçleri, Meysan ilinin güneyindeki el-Uzeyr bölgesinde aranan kişiler için çıkarılan tutuklama emirleri doğrulusunda düzenlenen operasyonda ruhsatsız silahlara el koydu. Ayrıca bir adet 12,7 mm ağır makineli tüfek, BKC orta makineli tüfek ve bir silah ele geçirildi.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı, ülkenin doğusundaki Diyala ilinde hava kuvvetlerinin de desteğiyle DEAŞ terör örgütünden geriye kalanların izini sürmek üzere Hanekin ilçesinin Zur Umm el-Hinta ve Zur el-Islah bölgelerinde operasyon düzenledi.
Müşterek Harekat Komutanlığı, Kuzey Irak’ın Kerkük ilinde DEAŞ unsurlarından geriye kalanların peşine düşerek ilin güney bölgelerini teftiş etti. Güvenlik Medya Hücresi tarafından yapılan açıklamaya göre Müşterek Kuvvetler söz konusu operasyonda farklı tiplerde 50 roket, 300 mermi ve 3 terör yuvası buldu.
Kerkük’teki güvenlik güçleri de dün er-Reşad bölgesindeki Vadi Ebu Şiha’da bir intihar bombacısının etrafını kuşattı. Güvenlik Medya Hücresi’nin verdiği bilgiler göre olayda iki polis memuru yaralandı.
Diğer taraftan Bağdat sakinleri dün bir ailenin katledildiği korkunç bir saldırı ile sarsıldı. Olayda, Enerji Bakanlığı’nda memur olarak çalışan aile Ali Cafer Ali Hüseyin es-Sultani (1986), anne Suhad Abdulhasan Badi es-Saidi (1987) ve çocukları Zeynep (2003), Sera (2005) ve Abbas (2013) katledildi. Ailenin evi başkent Bağdat’ın doğusundaki el-Muallimin mahallesinde bulunuyordu.
Şarku’l Avsat’a demeç veren ailenin akrabalarından biri, ailenin en büyük oğlu Hüseyin’in (2007) saldırı sırasında evde olmadığı için katliamdan kurtulduğu bilgisini paylaştı.
Saldırgan, ailenin evinin duvarı üzerine Sadr Hareketi’ne bağlı Barış Tugayları ile ilgili sloganlar yazdı. Bu durum saldırının, Sadr ailesinin makamına dil uzatanlardan intikam almak için işlendiği yorumlarının yapılmasına neden oldu. Evin duvarlarından birinde “Sadr ailesine karşı haddi aşanların kaderi bu” yazılıydı. Ancak bunlara rağmen ailenin akrabaları ve İçişleri Bakanlığı cinayetin gerekçesinin bu olmadığını belirterek suçlunun, güvenlik güçlerini yanıltmak amacıyla kasıtlı bir biçimde Barış Tugayları ve Sadr ismini bir araya getirdiğini, aile reisinin Sadr Hareketi ile ya da diğer gruplar ve siyasi partilerle hiçbir zaman sorun yaşamadığını aktardı.
İçişleri Bakanlığı’na göre katil, “aile üyelerini evdeki banyoda topladı ve tabancası ile üzerlerine ateş açtı.” İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Halid el-Mihanna konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:
“Aileyi katleden kişi, siyasi akımlara ilişkin sloganlar yazarak emniyet güçlerini yanıltmaya çalışmış ancak yakalandıktan sonra aile ile (kuzenleri) akraba olduğu, psikolojik sorunlar yaşadığı ortaya çıktı.”
Ailenin akrabalarından biri Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şu bilgileri paylaştı:
“Failin yaşı 20’den fazla değil. Kendisi ailenin reisi Ali Cafer’in erkek kardeşinin oğlu. Ancak çirkin katliamın arkasındaki sebepleri bilmiyorlar. Failin yaklaşık dört sene önce, babası öldükten sonra oldukça yoksulluk çekmesinin neticesinde psikolojik sorunları oluştu.”



Arakçi: Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez, hasarı hızlı bir şekilde onarabiliriz

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
TT

Arakçi: Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez, hasarı hızlı bir şekilde onarabiliriz

 İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (EPA)

 

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi dün yaptığı açıklamada, ülkesinin nükleer programı konusunda ABD ile görüşmelerin hızlı bir şekilde yeniden başlaması ihtimalini dışlayarak, ülkesinin Washington'un kendisine karşı yeni askeri saldırılar düzenlemeyeceğinden emin olması gerektiğini vurguladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Washington ile Tahran arasındaki görüşmelerin bu hafta yeniden başlayabileceği yönündeki açıklamasının sorulması üzerine Arakçi, “Müzakerelerin bu kadar çabuk başlayacağını sanmıyorum” dedi.

“Görüşmelere yeniden başlamaya karar verebilmemiz için öncelikle ABD'nin müzakereler sırasında bizi yeni bir askeri saldırıyla hedef almayacağından emin olmalıyız. Zamana ihtiyacımız var” diyen Arakçi, ‘diplomasi kapılarının asla kapanmayacağını’ belirtti.

Arakçi'ye Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Grossi'nin İran'ın birkaç ay içinde uranyum zenginleştirmeye yeniden başlayabilecek teknik kapasiteye sahip olduğu yönündeki son açıklaması da soruldu. Arakçi bu soruya şu cevabı verdi: “Zenginleştirme teknolojisi bombardımanla yok edilemez. Bu alanda yeni ilerlemeler kaydetme irademiz varsa ve bu irade mevcutsa, hasarı hızla onarabilir ve kaybedilen zamanı telafi edebiliriz.”

Arakçi'nin açıklaması, yardımcısı Mecid Taht Revançi'nin BBC'ye verdiği röportajda Washington ile diplomatik görüşmelerin ancak Washington'un ülkesine yeni saldırılar düzenlememesi halinde yeniden başlayabileceğini söylemesinden bir gün sonra geldi. Pazar akşamı yayınlanan röportajda Revançi, “Washington'un bizimle konuşmak istediğini duyuyoruz. Belirli bir tarih üzerinde anlaşmış değiliz. Mekanizmalar üzerinde de anlaşmış değiliz. Şu soruya yanıt arıyoruz: Biz diyalog halindeyken bir saldırganlık eyleminin tekrarlandığını görecek miyiz?” dedi ve ABD'nin ‘henüz pozisyonunu netleştirmediğini’ kaydetti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Revançi, Tahran'a Washington'un Dini Lider Ali Hamaney'i hedef alarak ‘İran'da rejim değişikliğine gitmek’ istemediği bilgisinin verildiğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın İran devlet televizyonundan aktardığına göre Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacirani bugün yaptığı açıklamada, ABD ile müzakereler için henüz bir tarih belirlenmediğini yineledi ve bu tarihin yakın olmayacağını da açıkça ifade etti.

İsrail 13 Haziran'da, İran'ın askeri ve nükleer tesislerini hedef alan, askeri liderlere ve nükleer bilim adamlarına suikastlar içeren sürpriz bir saldırıyla savaşı başlattı ve İran'ın nükleer bomba elde etmesini engellemeye kararlı olduğunu ilan etti. Tahran ise nükleer silah edinme iddialarını reddederek sivil nükleer enerjiye sahip olma hakkını savundu.

21-22 Haziran gecesi ABD, İran'ın üç büyük nükleer tesisine saldırı düzenledi. 12 gün süren savaşın ardından ABD Başkanı Donald Trump 24 Haziran'da İran ile İsrail arasında ateşkes ilan etti. Trump daha sonra, askeri kullanım için uranyum zenginleştirmesi halinde ABD'nin İran'ı tekrar vuracağı sözünü verdi.

Revançi pazar günü yayınlanan röportajında, İran'ın enerji üretimi için uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirme hakkını yineledi.

Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı UAEA’ya göre İran, 2015 anlaşmasında yüzde 3,67 ile sınırlandırılmış olan uranyumu yüzde 60'a kadar zenginleştirebilen tek nükleer olmayan güç.

Nükleer savaş başlığı yapmak için uranyumu yüzde 90 oranında zenginleştirmek gerekiyor.