İngiltere, Macaristan ve Portekiz'den gelen yolculara 14 gün karantina şartı getirdi

İngiltere, Macaristan ve Portekiz'den gelen yolculara 14 gün karantina şartı getirdi
TT

İngiltere, Macaristan ve Portekiz'den gelen yolculara 14 gün karantina şartı getirdi

İngiltere, Macaristan ve Portekiz'den gelen yolculara 14 gün karantina şartı getirdi

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, korona virüs salgını ile mücadele kapsamında Macaristan ve Portekiz’den gelen yolculara 14 günlük karantina şartı getirildiğini duyurdu.
Korona virüs salgını Avrupa'da etkisini arttırmaya devam ediyor. Uluslararası seyahat kısıtlamalarını haftalık olarak güncelleyen İngiltere hükümeti, Avrupa ülkelerinden Macaristan ve Portekiz'den gelen yolcuların 14 gün karantina altına alınacağını duyurdu. İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps bugün sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Veriler, enfeksiyon oranını düşük tutmak için Portekiz, Macaristan ve Fransız Polinezyası'nı korona virüs seyahat koridoru listemizden çıkarmamız gerektiğini gösteriyor. İngiltere'ye bu ülkelerden Cumartesi günü saat 04:00'den sonra gelmeniz durumunda 14 gün boyunca kendinizi izole etmeniz gerekecek" dedi.
İngiltere Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, ülke genelinde korona virüs salgınında son 24 saatte 2 bin 919 yeni vakanın tespit edildiği ve toplam vaka sayısının 358 bin 138'e ulaştığı aktarıldı. Bakanlık, son 24 saatte 14 kişinin virüs nedeni ile hayatını kaybettiğini, toplam can kaybının 41 bin 608'e ulaştığını açıkladı.
Öte yandan İngiltere hükümeti, son haftalarda vaka sayılarının artışa geçtiği yaklaşık 20 ülkeye seyahat kısıtlaması getirdi.



ABD'de Filistin eylemleri: Üniversiteden Boeing'e karşı hamle

Columbia Üniversitesi'nin uzaklaştırma kararına rağmen protestocular kampüsü terk etmedi (Reuters)
Columbia Üniversitesi'nin uzaklaştırma kararına rağmen protestocular kampüsü terk etmedi (Reuters)
TT

ABD'de Filistin eylemleri: Üniversiteden Boeing'e karşı hamle

Columbia Üniversitesi'nin uzaklaştırma kararına rağmen protestocular kampüsü terk etmedi (Reuters)
Columbia Üniversitesi'nin uzaklaştırma kararına rağmen protestocular kampüsü terk etmedi (Reuters)

ABD'deki Filistin'e destek eylemleri üzerine Portland Eyalet Üniversitesi (PSU), Amerikan havacılık devi Boeing'den aldığı bağışları durdurdu.

Oregon eyaletindeki üniversitenin rektörü Ann Cudd, dün yaptığı yazılı açıklamada, uçak şirketiyle yürüttükleri bağış programını geçici olarak durdurduklarını bildirdi. 

Cudd, üniversitenin Boeing'de herhangi bir hissesi olmadığını ve firmadan eğitim masraflarına destek olarak bağış aldıklarını belirtti. Rektör, Boeing'in Oregon'un yaklaşık 320 kilometre kuzeyinde yer alan Washington eyaletinde üretim tesisi olduğunu, birçok üniversite mezununun da burada çalıştığını söyledi. 

Rektör, geçen ay yaptığı açıklamada, firmanın bu yıl okula 150 bin dolar bağış yaptığını belirtmişti. Firma ayrıca öğrencilere burs sağlanması için her yıl okula 28 bin dolar veriyor.

Times of Israel'in aktardığına göre firmanın savunma sistemlerine odaklanan Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik birimi, İsrail ordusuna F15IA savaş jeti ve AH-64 Apaçi taarruz helikopteri satıyor.

Öte yandan bağışları durdurma kararı, üniversite kampüsünde çadır kurarak Filistin'e destek eylemi yapan aktivistler tarafından yeterli bulunmadı. 

Protestoları örgütleyen PSU'yu İşgal Et grubunun Instagram hesabından yapılan paylaşımda, üniversitenin firmayla tüm bağlarını koparması talep edildi. Okulun, Boeing'den bu yılki bağışları halihazırda aldığına dikkat çekilen açıklamada, "Kurumsal jargonla ortalığı yatıştırmak istiyorlar. Taleplerimiz karşılanana kadar durmayacağız" dendi.

New York şehrindeki Columbia Üniversitesi'nde 18 Nisan'da başlayan olaylarda güvenlik güçleri en az 108 öğrenciyi gözaltına almış, 80 öğrenciye de disiplin cezası verilmişti. 

Bunun ardından aralarında Princeton, Yale, MIT ve Harvard gibi prestijli eğitim kurumlarının da yer aldığı birçok üniversitede Filistin'e destek eylemleri hızla yayıldı.

Columbia Üniversitesi kampüsten ayrılmayan aktivistlere dün itibarıyla uzaklaştırma cezası vermeye başladı. 

Üniversiteden yapılan açıklamada, aktivistlere kampüsü boşaltmaları için dün yerel saatle 14.00'e kadar süre tanındığı, buna uymayan kişilere uzaklaştırma cezası verildiği belirtildi. Karara tepki gösteren akademisyenler, kol kola girerek "insan duvarı" oluşturdu. 

Kaç öğrencinin uzaklaştırma cezası aldığına dair bilgi paylaşılmadı. Öte yandan ABD'nin tanınmış gazetelerinden Washington Post, ülke çapındaki eylemlerde en az bin öğrenci ve akademisyenin gözaltına alındığını aktardı.

Protestolara katılan öğrenciler ve akademisyenler, üniversitelerden İsrail'le bağlantılı firmalara yönelik yatırımları sonlandırmasını ve bu şirketlerden bağış almamasını istiyor.  

Özel şirketlerden en fazla bağış alan Harvard, öğrencilerin boykot çağrılarına olumsuz yanıt vermişti. Kaliforniya Üniversitesi de öğrencilerin çağrılarına karşı çıkmıştı.

Independent Türkçe, Times of Israel, Guardian, Washington Post


G7'den tarihi karar: Kömür yakan termik santraller 2035'e dek kapanacak

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP
TT

G7'den tarihi karar: Kömür yakan termik santraller 2035'e dek kapanacak

Fotoğraf: AP
Fotoğraf: AP

Dünyanın en büyük ekonomilerinden 7'sinin oluşturduğu birlik (G7), diğer ülkelerin de aynı şeyi yapmasının önünü açabilecek "tarihi" bir anlaşmayla kömür yakıtlı elektrik santrallerini kapatma tarihi koymayı kabul etti. 

Toplantıya başkanlık eden Gilberto Pichetto Fratin, İtalya'nın Torino kentinde devam eden G7 bakanlar toplantısında, bakanların 2035'e kadar kömür kullanımının kademeli olarak sonlandırılacağına dair anlaştığını açıkladı.

Aynı zamanda İtalya'nın Enerji Bakanı görevindeki Fratin, "Teknik bir anlaşma sağlandı, nihai siyasi anlaşmayı salı günü imzalayacağız" dedi.

Tüm fosil yakıtlar arasında çevreyi en çok kirleten kömürün kullanımına son verilmesi, uluslararası iklim görüşmelerinde tartışmalı bir konu oluyor. Geçen yıl Dubai'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (Cop28) fosil yakıtlardan uzaklaşılması çağrısında bulunulmuş ancak ülkeler kömür, petrol ya da doğal gazın kullanımının kademeli olarak kaldırılmasına dair anlaşmaya varamamıştı.

Daha önceki G7 toplantılarındaki kömür kullanımına son verilmesine yönelik öneriler de elektrik ihtiyaçlarının üçte birini kömürden karşılayan Japonya ve Almanya gibi kömüre bağımlı ekonomilerden sık sık tepki almıştı. 

Birleşik Krallık'ın enerji güvenliği ve net sıfırdan sorumlu bakan yardımcısı Andrew Bowie, Torino'da Class CNBC'ye verdiği röportajda bunun "tarihi bir anlaşma" olduğunu söyledi.

G7 ülkelerinin bir masa etrafında toplanarak dünyaya bu sinyali göndermesi ve bizim yani dünyanın en gelişmiş ekonomilerinin 2030'ların başına kadar kömür kullanımını aşamalı olarak bırakmaya kararlı olduğunu göstermesi inanılmaz bir şey.

Kararı memnuniyetle karşılayan iklim grupları "iş işten geçti" diyerek, petrol ve doğalgazı da içeren tüm fosil yakıtların kullanımını aşamalı olarak durdurma çağrısında bulundu.

Greenpeace International'da küresel iklim politikaları uzmanı Tracy Carty, "İklim acil durumunun da gerektirdiği gibi sadece kömürü kaldırmakla duramazlar: Fosil yakıtlar insanları ve gezegeni yok ediyor. Kömür, petrol ve gaz dahil tüm fosil yakıtların hızla bir şekilde aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasına yönelik bir taahhüde acilen ihtiyaç var" dedi.
Independent Türkçe


Ukrayna'da Kuzey Kore füzesi enkazı bulundu

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)
Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)
TT

Ukrayna'da Kuzey Kore füzesi enkazı bulundu

Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)
Kuzey Kore Lideri Kim Jong-un ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (AP)

Birleşmiş Milletler'in (BM) yaptırım gözlemcilerine göre, ocak başında Rus ordusunun saldırısına uğrayan Ukrayna'nın Harkiv kentinde Kuzey Kore'ye ait Hwasong 11 balistik füzesinin parçaları bulundu.

Reuters'ın incelediği bir raporda gözlemciler, "2 Ocak 2024'te Ukrayna'nın Harkiv kentine düşen bir füzeden elde edilen enkazın KDHC'nin Hwasong 11 serisi füzelerine ait olduğunu" Güvenlik Konseyi'ne bildirdi. Kuzey Kore'nin resmi adı olan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin kısaltması, KDHC.

Saldırıda en az üç kişi ölmüş ve 62 kişi yaralanmıştı. Raporda, Kuzey Kore füzelerinin Ukrayna'da kullanılmasının, Doğu Asya ülkesine uygulanan 2006 tarihli BM silah ambargosunu ihlal ettiği kaydedildi.

Gözlemciler Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore yaptırım komitesine "Ukraynalı yetkililerin sağladığı yörünge bilgileri füzenin Rusya Federasyonu topraklarından fırlatıldığını gösteriyor" dedi.

Enkazı incelemek üzere nisan başlarında Ukrayna'ya giden yaptırım gözlemcileri, füzeyi Rusya'nın ürettiğine dair hiçbir kanıt bulamamıştı. Raporda, "füzenin nereden ya da kim tarafından fırlatıldığını bağımsız olarak tespit edemedikleri" belirtildi.

"Böyle bir konum, eğer füze Rus güçlerinin kontrolü altındaysa, muhtemelen Rusya Federasyonu yurttaşları tarafından tedarik edildiğini gösterecektir" diye eklendi.

Kuzey Kore nükleer füze programı nedeniyle BM yaptırımlarına maruz kalıyor ve nükleer silahları test etmesi ve kullanması yasaklanmış durumda. Ancak Kim Jong-un rejimi yaptırımları görmezden gelip bir dizi silah test ediyor ve bazı füze sistemlerini Rusya'yla paylaşıyor.

Ülke sadece geçen yıl 5'i kıtalararası balistik füze olmak üzere 30'dan fazla balistik füze denedi.

2022'de Kuzey Kore, ocak ve kasım arasında 70'ten fazla balistik ve seyir füzesi testi gerçekleştirerek Güney Kore ve Japonya'yı tehdit eden en yoğun füze faaliyeti dönemini yaşamıştı. Füzelerden bazılarının Japon hava sahasını aşması planlanmıştı.

2 Ocak'taki saldırının ardından Harkiv bölge savcılığı medyaya bir füzenin parçalarını göstermiş ve bunların Rus yapımı füzelerden elde edilen kalıntılardan farklı olduğunu, bunun "Kuzey Kore'nin tedarik ettiği bir füze olabileceğini" söylemişti.

ABD ve müttefikleri, Kuzey Kore'yi, Şubat 2022'de istila ettiği Ukrayna'ya karşı kullanmak üzere Rusya'ya silah transfer etmekle suçluyor. Moskova ve Pyongyang bu iddiaları reddediyor ancak geçen yıl askeri ilişkileri derinleştirme sözü vermişlerdi.

Şubatta ABD, Rusya'yı en az 9 kez Ukrayna'ya Kuzey Kore balistik füzeleri fırlatmakla suçlamış, Rusya ise bu suçlamayı reddetmişti.

Independent Türkçe


Baltık'ta panik: "Bodrumları sığınaklara dönüştürün"

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Baltık'ta panik: "Bodrumları sığınaklara dönüştürün"

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Vladimir Putin'in bir sonraki hedefinin Baltık devletleri olabileceği korkusu devam ederken Letonyalılara bodrum katlarını hava saldırısı sığınaklarına dönüştürmeleri söyleniyor. 

Letonya'nın başkenti Riga'nın belediye başkanı Vilnis Kirsis, halkın bodrum katlarına sığınmaya hazır olması gerektiğini belirtti. 

Kirsis, "Büyük Temizlik sırasında ve sonrasında da herkesi, kilerlerini ve bodrumlarını acil durumlarda sığınak olarak kullanımına elverişli hale getirmeye çağırıyoruz" dedi. 

Rusya'yla yaklaşık 214 kilometre uzunluğundaki sınırı paylaşan eski Sovyet Cumhuriyeti Letonya, 2004'ten beri NATO üyesi.

Kremlin'in Ukrayna'yı istilası devam ederken Rusya Devlet Başkanı'nın Letonya'yı ya da askeri ittifak üyesi komşu Baltık ülkeleri Estonya ve Litvanya'dan birini hedef alabileceğine dair korkular giderek artıyor.

Riga'nın sivil savunma komisyonu da muhtemel bir saldırıya hazırlık olarak kent genelindeki kamu binalarında sığınaklar oluşturmaya başladı.

Komisyon Başkanı Gints Reinsons, yıl sonuna kadar her ay 100 sığınak hazırlayacaklarını söyledi.

Yerel medyaya konuşan Reinsons, "Kamu binaları, okullar, huzurevleri, hastaneler ve belediye binalarının bodrum katları yetkililer tarafından incelenerek, bir saldırı durumunda saklanma yeri olarak kullanılmaya hazır hale getirilecek" dedi.

Ocakta üç Baltık devleti, Kremlin'in artan saldırganlığı devam ederken Rusya ve onun müttefiki Belarus'la arasındaki sınırlarında ortak bir savunma bölgesi kurma kararı almıştı. 

Üç ülkenin savunma bakanları, doğu sınırlarında "mobilite engelleyici savunma tesislerinin" inşasını ve füze-topçu işbirliğinin geliştirilmesini onaylamak üzere Riga'da bir araya gelmişti. 

O zamanki açıklamasında Estonya Savunma Bakanı Hanno Pevkur, "Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı, Estonya'yı korumak için ekipman, mühimmat ve insan gücünün yanı sıra sınırın ilk metresinden itibaren fiziksel savunma tesislerine de ihtiyacımız olduğunu gösterdi" dedi.

Estonya kamu yayıncısı ERR'ye göre ülke, yaklaşık 295 kilometrelik Rusya sınırı boyunca başlangıç bütçesi 60 milyon euroyla 600 sığınak inşa edeceğini açıklamıştı.

Savunma Bakanlığı, her biri 10 askeri barındıracak şekilde tasarlanan sığınakların inşaatına 2025'in ilk aylarında başlamayı planlıyor. 
Independent Türkçe


Lufthansa, güvenlik endişeleri nedeniyle Tahran uçuşlarının iptalini 9 Mayıs'a kadar uzattı

Lufthansa uçakları (Reuters)
Lufthansa uçakları (Reuters)
TT

Lufthansa, güvenlik endişeleri nedeniyle Tahran uçuşlarının iptalini 9 Mayıs'a kadar uzattı

Lufthansa uçakları (Reuters)
Lufthansa uçakları (Reuters)

Alman havayolu Lufthansa dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, güvenlik endişeleri nedeniyle İran'ın başkenti Tahran uçuşlarının iptalini 9 Mayıs'a kadar uzatıldığını duyurdu.

İsrail'in İran'a saldırısının ardından yaşanan güvenlik endişeleri sebebi ile havayolu şirketleri İran üzerinden uçuş rotalarını değiştirdi, bazı uçuşları iptal etti veya bazı uçuşları alternatif havalimanlarına yönlendirdi. Bazı uçuşlarda ise hava sahası ve havalimanlarının kapatılması nedeniyle yolcular kalkış yerlerine geri götürüldü.


ABD Dışişleri Bakanlığı: 4 İsrail biriminin insan hakları ihlalleriyle ilgilendi

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, (AP)
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, (AP)
TT

ABD Dışişleri Bakanlığı: 4 İsrail biriminin insan hakları ihlalleriyle ilgilendi

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, (AP)
ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, (AP)

ABD Dışişleri Bakanlığı, 7 Ekim’de İsrail ile Hamas arasında mevcut çatışmanın başlamasından önce Gazze Şeridi dışında meydana gelen olaylardaki ihlallerden beş İsrail askeri biriminin sorumlu olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel gazetecilere yaptığı açıklamada, birimlersen 4'ünün ihlalleri etkili bir şekilde ele alıp düzelttiğini, İsrail'in beşinci birime ilişkin ek bilgi sağladığını ve ABD'nin İsrail hükümeti ile görüşmeleri sürdürdüğünü söyledi.


Gazze'de iki İsrail askerinin öldürülmesi ile kara saldırısından bu yana ölenlerin sayısı 263'e çıktı

Gazze'ye kara operasyonunun başlamasından bu yana İsrail askerleri arasında ölenlerin sayısı 263'e yükseldi (AP)
Gazze'ye kara operasyonunun başlamasından bu yana İsrail askerleri arasında ölenlerin sayısı 263'e yükseldi (AP)
TT

Gazze'de iki İsrail askerinin öldürülmesi ile kara saldırısından bu yana ölenlerin sayısı 263'e çıktı

Gazze'ye kara operasyonunun başlamasından bu yana İsrail askerleri arasında ölenlerin sayısı 263'e yükseldi (AP)
Gazze'ye kara operasyonunun başlamasından bu yana İsrail askerleri arasında ölenlerin sayısı 263'e yükseldi (AP)

İsrail ordusu dün (Pazartesi) Gazze Şeridi'nin merkezindeki çatışmalarda iki askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Gazze'de iki İsrail askerinin öldürülmesi, kara saldırısının başlamasından bu yana ölen toplam İsrail askeri sayısını 263'e çıkardı


Peru'da bir otobüsün nehre düşmesi sonucu en az 23 kişi hayatını kaybetti

Peru'da otobüsün nehre düşmesi sonucu en az 23 kişi hayatını kaybetti (Arşiv- Reuters)
Peru'da otobüsün nehre düşmesi sonucu en az 23 kişi hayatını kaybetti (Arşiv- Reuters)
TT

Peru'da bir otobüsün nehre düşmesi sonucu en az 23 kişi hayatını kaybetti

Peru'da otobüsün nehre düşmesi sonucu en az 23 kişi hayatını kaybetti (Arşiv- Reuters)
Peru'da otobüsün nehre düşmesi sonucu en az 23 kişi hayatını kaybetti (Arşiv- Reuters)

Perulu bir savcı, dün (Pazartesi) yerel RBB ağına yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyinde pazar akşamı bir otobüsün nehre düşmesi sonucu en az 23 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi.


İtalya, Kızıldeniz'de Husilere ait insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu

Resim: Husi yapımı bir insansız hava aracının simülasyonu (AP)
Resim: Husi yapımı bir insansız hava aracının simülasyonu (AP)
TT

İtalya, Kızıldeniz'de Husilere ait insansız hava aracının düşürüldüğünü duyurdu

Resim: Husi yapımı bir insansız hava aracının simülasyonu (AP)
Resim: Husi yapımı bir insansız hava aracının simülasyonu (AP)

İtalya Savunma Bakanlığı dün (Pazartesi) yaptığı açıklamada, bir İtalyan donanma gemisinin, Yemen'deki Husi isyancılar tarafından fırlatılan ve bir Avrupa kargo gemisini hedef alan bir insansız hava aracını (İHA)düşürdüğünü duyurdu.

Reuters’ın haberine göre Bakanlık yaptığı açıklamada, Kızıldeniz'in güney ucundaki Babu'l Mendeb Boğazı yakınlarında insansız hava aracının durdurulmasının mümkün olduğunu belirtti.

İHA’nın kargo gemisine doğru uçtuğu ve hedefe varmadan 5 kilometre önce vurulduğu belirtilen açıklamada, insansız hava aracının daha önceki Husi saldırılarında kullanılan İHA’lara benzediği belirtildi.


Washington: Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'e yönelik soruşturmasını desteklemiyoruz

Washington DC'deki Beyaz Saray (Reuters)
Washington DC'deki Beyaz Saray (Reuters)
TT

Washington: Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'e yönelik soruşturmasını desteklemiyoruz

Washington DC'deki Beyaz Saray (Reuters)
Washington DC'deki Beyaz Saray (Reuters)

ABD, İsrailli yetkililerin Lahey merkezli Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) kendileri hakkında tutuklama emri çıkarmasından korktukları yönündeki haberlerin ortasında, İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki eylemlerine yönelik bir UCM soruşturmasına karşı olduğunu dile getirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre düzenlediği basın toplantısında ABD'nin tutumunun ‘UCM soruşturmasıyla ilgili olarak çok net olduğunu, bunu desteklemediklerini ve bunun UCM'nin yetki alanına girdiğine inanmadıklarını’ söyledi.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'de ateşkes ve Hamas tarafından tutulan bazı esirlerin serbest bırakılmasını amaçlayan anlaşmaya varma çabalarının bir parçası olarak dün (Pazartesi) Katar Emiri ve Mısır Cumhurbaşkanı ile görüştüğü bildirildi.

Jean-Pierre gazetecilere yaptığı açıklamada, son birkaç gün içinde esir değişimi anlaşmasının sağlanması yönünde ilerleme kaydedildiğini ve İsrail'in son teklifini kabul etme sorumluluğunun Hamas'a ait olduğunu ifade etti.

Biden ve Mısırlı mevkidaşı yaptıkları telefon görüşmesinde Filistin'in Refah kentinde yaşanan askeri gerilimin ciddiyetini vurguladılar.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi, Sisi'nin dün akşam Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini bildirdi. Fehmi, görüşmede Gazze Şeridi'nde ateşkes ve esir takası için devam eden müzakereler ve Mısır'ın çabalarıyla ilgili son gelişmelerin ele alındığını ve Filistin'in Refah kentinde artan askeri gerilimin, Gazze Şeridi'nde kötüleşen insani krizin yanı sıra bölgenin güvenlik ve istikrarı üzerindeki etkilerinin de felaket boyutlarına ulaşacağı tehlikesinin vurgulandığını söyledi.

Sisi insani yardıma tam ve yeterli erişimin gerekliliğini vurgulayarak Mısır'ın bu konudaki yoğun çabalarını özetledi.

İki cumhurbaşkanı ayrıca çatışmanın genişlemesinin önlenmesi gerektiğini vurgulayarak bölgede güvenlik, barış ve istikrarın sağlanmasının yolu olarak iki devletli çözümün önemini yineledi.

Görüşme sırasında Mısır ve ABD arasındaki stratejik ortaklığın ve ikili iş birliği ilişkilerinin çeşitli düzeylerde geliştirilmesi için ortak çalışmaların sürdürülmesinin altı çizildi.