Venüs'te potansiyel yaşam belirtisi tespit edildi

 (Japon Uzay Araştırma Ajansı)
(Japon Uzay Araştırma Ajansı)
TT

Venüs'te potansiyel yaşam belirtisi tespit edildi

 (Japon Uzay Araştırma Ajansı)
(Japon Uzay Araştırma Ajansı)

Bilim adamları, Venüs’ün asidik bulutlarında potansiyel yaşam belirtisi tespit ettiklerini duyurdu.
Bilim adamları, Dünya dışında yaşam belirtisi aramaya devam ediyor. Bilim adamları bugün yaptığı açıklamada, Venüs gezegeninin asidik bulutlarında “fosfin” adlı bir gaz tespit ettiklerini ve bunun potansiyel yaşam belirtisini işaret ettiğini aktardı. Araştırmacılar, keşfedilen “fosfin” gazının gerçek bir yaşam formu olmadığını fakat Dünya'da fosfin gazının oksijensiz ortamlarda gelişen bakteriler tarafından üretildiğini kaydetti.
Bilim adamları fosfini ilk olarak Hawaii'de bulunan James Clerk Maxwell Teleskopu sayesinde tespit ederken, Şili'de yer alan Atacama (ALMA) teleskop dizisini kullanarak bunu doğruladıklarını aktardı. Galler'deki Cardiff Üniversitesinden Gökbilimci Jane Greaves yaptığı açıklamada, “Çok şaşırdım, aslında şaşkına döndüm” ifadelerini kullandı.
ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Moleküler Astrofizikçi Clara Sousa-Silva ise yaptığı açıklamada, "Şu anda Venüs hakkında bildiklerimizle fosfinin en makul açıklaması kulağa fantastik gelse de hayattır" dedi.
Sousa-Silva, “Bu önemli çünkü eğer fosfin ise bu hayattır ve yalnız olmadığımız anlamına gelir. Aynı zamanda, yaşamın galaksimizde çok yaygın olduğu ve başka birçok yerleşik gezegende olacağı anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Sousa-Silva, "Ancak Venüs'ün bulutları neredeyse tamamen asitten oluşuyor ve bu herhangi bir organizmanın nasıl hayatta kalabileceği gibi birçok soruyu gündeme getiriyor" dedi.
Venüs'ün yüzeyinde hiçbir canlının hayatta kalamayacağını ifade eden Sousa-Silva, "Ama uzun zaman önce sera etkisi gezegenin çoğunu tamamen yaşanmaz hale getirmeseydi Venüs yüzeyinde yaşam olabilirdi" ifadelerini kullandı.
Üç hidrojen atomu eklenmiş bir fosfor atomu olan fosfin, insanlar için oldukça zehirlidir.



Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
TT

Batılı teknoloji devleri, Çin üretimi yapay zekaya yöneliyor

Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)
Çin'de geliştirilen DeepSeek, Batı'da "veri casusluğu" endişesi yaratmıştı (Reuters)

Batılı ülkelerdeki büyük firmalar, Çin üretimi yapay zeka modellerini kullanmaya yöneliyor.

Wall Street Journal’ın (WSJ) analizinde, Amazon Web Services, Microsoft ve Google gibi Amerikan devlerinin, müşterilerine DeepSeek’i bir seçenek olarak sunmaya başladığını yazıyor.

Bu durumun, ABD hükümetinin veri güvenliği nedeniyle Çinli DeepSeek firmasının bazı uygulamalarını devlet cihazlarında yasaklamasına rağmen gerçekleştiğine işaret ediliyor.

Analiz firması Sensor Tower’ın verilerine göre, ABD’li OpenAI firmasının ürettiği ChatGPT en popüler yapay zeka destekli sohbet botu olma özelliğini koruyor. Küresel çapta uygulamanın 910 milyon kez indirildiği belirtiliyor. Çinli mühendislerin tasarladığı DeepSeek ise 125 milyon kez indirildi.

Harvard Üniversitesi’nin haziranda yayımladığı bir çalışmada, Çin’in yapay zekada öne çıkmasını sağlayan iki temel unsurun veri zenginliği ve insan sermayesi olduğu belirtilmişti.

WSJ’nin analizine göre de Amerikan şirketleri daha çok “yapay genel zeka” (AGI) gibi devrimsel ilerlemelere yoğunlaşırken, Çinli firmalar pratik uygulamalarla günlük sorunları çözmeye odaklanıyor. Çinli şirketler aynı zamanda modellerini açık kaynak olarak sunuyor. Bu sayede kullanıcılar modelleri kendi ihtiyaçlarına göre uyarlayabiliyor.

Alibaba’nın “Qwen” adlı açık kaynak modelinin dünya genelinde 100 binden fazla türevi geliştirildi. Haberde, Japonya Ekonomi Bakanlığı için özel yazılımlar geliştiren Tokyo merkezli Abeja şirketinin Google ve Meta yerine Qwen’i tercih ettiğine dikkat çekiliyor.

DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1'i, 20 Ocak'ta piyasaya sürmüştü. ABD’li şirketlerle yarışan modelleri daha ucuza geliştirip sattığını öne süren DeepSeek, Nvidia'dan Microsoft'a kadar teknoloji devlerinin yüzlerce milyar dolar değer kaybetmesine neden olmuştu.

Batılı ülkeler, DeepSeek’in siber güvenliği ihlal ettiğini ve verilerin Pekin yönetimiyle paylaşılmasını sağladığını öne sürmüş, firmaysa iddiaları yalanlamıştı.

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi, DeepSeek’in diğer yapay zeka modellerine göre daha iyi veri güvenliği sağladığını savunuyor. Üniversite yetkililerinden Tarık Surtee, “Açık kaynaklı olması ve çevrimdışı kullanılabilmesi, verilerimizi koruyor” diyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, RT