Suudi Arabistan Filistin sorununda adil ve kapsamlı bir çözüme ulaşma çabalarına verdiği desteği yineledi

Kral Selman video konferans aracılığıyla Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
Kral Selman video konferans aracılığıyla Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
TT

Suudi Arabistan Filistin sorununda adil ve kapsamlı bir çözüme ulaşma çabalarına verdiği desteği yineledi

Kral Selman video konferans aracılığıyla Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)
Kral Selman video konferans aracılığıyla Bakanlar Kurulu’na başkanlık etti (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, video konferans aracılığıyla Kral Selman bin Abdulaziz başkanlığında dün toplandı.
Toplantıda, Suudi Arabistan’ın Arap topraklarının birliği, egemenliği ve bütünlüğü konusundaki ilgi ve endişesinin altı çizilirken, bölgenin istikrarını tehdit eden herhangi bir ihlali kabul etmeyeceğine vurgu yapıldı.
Filistin halkının yanında olan Suudi Arabistan’ın, Filistin sorununda adil ve kapsamlı bir çözüme ulaşma ve uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi uyarınca 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olmak üzere bağımsız Filistin devletini kurmasını amaçlayan tüm çabalara destek verdiği bir kez daha ifade edildi.
Kral Selman, toplantının başında Bahreyn Kralı Hamad bin İsa Al Halife’den aldığı mesajın yanı sıra Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi ile yaptığı telefon görüşmelerinin içeriği hakkında bakanlara bilgi verdi.
Bakanlar Kurulu, G20 ülkelerinden sendikaların bir araya geldiği L20 zirvesinin açılışında okunan, Kral Selman’ın yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ve onun sağlık, sosyal ve ekonomik etkilerine karşı mücadeleye büyük öncelik verdiği mesajına övgüde bulundu.
Toplantıda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından kabul edilen, Kovid-19 salgınıyla mücadele için pratik, somut ve güçlü bir küresel tepkinin koordine edilmesini öngören karar taslağı ele alındı.
Enformasyon Bakanı Vekili Dr. Macid bin Abdullah el-Kasabi, toplantının ardından Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya açıklama yaptı.
Bakana göre, Suudi Arabistan’ın Avrupa Dijital Rekabet Merkezi’nin raporunda dijital rekabet gücü bağlamında G20 ülkeleri arasında birinci sırada yer almasının, Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın geçtiğimiz yıllarda iletişim ve bilgi teknolojisi sektörüne verdiği desteğin bir meyvesi olduğuna dikkat çekildi.
Suudi Arabistan’ın, Husi milislerin sistematik ve kasıtlı bir şekilde balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile ülkedeki sivilleri hedef almaya teşebbüs eden düşmanca saldırılarını bir kez daha kınadığı ifade edildi.
Toplantıda, Suudi Arabistan’ın, Afganistan’ın başkenti Kabil’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Emrullah Salih’in konvoyunu hedef alan saldırıyı güçlü bir şekilde kınadığı belirtilirken, her türlü şiddet, terör ve radikalizme karşı Afganistan ve halkının yanında olduğu kaydedildi.
Bakanlar Kurulu toplantısında, Suudi Arabistan ve Moritanya hükümeti arasında elektrik ve yenilenebilir enerji sektöründe işbirliğini öngören anlaşma için Enerji Bakanı’na Moritanya tarafı ile görüşme yetkisi verildi.
Suudi Arabistan ve Tanzanya arasında sivil savunma alanında işbirliğini içeren mutabakat zaptı taslağı konusunda Tanzanya tarafıyla müzakere etmesi için İçişleri Bakanı’na yetki verildi.
Bakanlar Kurulu toplantısında ülkenin iç işlerine ilişkin bir takım kararlar da alındı.



Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.