Irak’ta Kürt aile katliamı siyasi cinayet mi?

Iraklı aktivist Şilan ve babası (Sosyal Medya)
Iraklı aktivist Şilan ve babası (Sosyal Medya)
TT

Irak’ta Kürt aile katliamı siyasi cinayet mi?

Iraklı aktivist Şilan ve babası (Sosyal Medya)
Iraklı aktivist Şilan ve babası (Sosyal Medya)

Irak’ın başkenti Bağdat’ın El Mansur er-Raki Mahallesinde oturdukları dairede Salı günü bir koruma tarafından katledilen Dara Rauf, eşi ve eczacı kızı Şilan’dan oluşan Kürt ailenin cenazeleri dün Süleymaniye’de toprağa verildi. Aktivistler, Rauf ailesine karşı işlenen cinayetin siyasi bir niteliğinin olabileceğine dikkat çekiyorlar.
Irak makamları, IKBY makamları ile işbirliği içinde düzenlediği operasyonda Türkiye’ye kaçma hazırlığındaki zanlıyı Erbil kentinde yakaladı.
Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, “Bağdat'ta bir suçlunun Iraklı bir aileye karşı işlediği iğrenç suçla ilgili soruşturmayı, fail bulunana kadar kahraman güvenlik güçlerimizle birlikte yürüttük”
Kazimi, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ve IKBY güvenlik teşkilatına “zanlıya rekor bir hızda ulaşılmasında federal güvenlik birimleriyle yaptıkları verimli işbirliğinden” dolayı teşekkür etti.
Irak makamları, Çarşamba akşamı Erbil’de yakalanan katil zanlısı Mehdi Hüseyin Nasır Matar’ın cinayeti itirafını yayınladı.
Irak İçişleri Bakanlığı’nda güvenlik görevlisi olan ve ayrıca Rusya’nın Bağdat Büyükelçiliği’ni koruma biriminde çalışan 36 yaşındaki zanlı Matar, “Evin reisi Dara Rauf’u iş yerinden tanıyorum. Rauf’un evine gittim ve ihtiyacım olan bir miktar borç istedim. Ancak o reddetti. Sonra aramızda sözlü tartışma yaşandı ve ardından onu bıçakladım, yere düştü. Akabinde eşi bağırarak geldi ve onu da bıçakladım” ifadesini kullandı.
Dara Rauf’un kızı Şilan’ın cenazesini banyoya taşıyarak olay yerini temizlediğini ve ardından evde yaptığı aramada Irak dinarının yanında yaklaşık 10 bin dolar bulduğunu aktaran zanlı Matar, parayı, telefonları ve suç aleti olan bıçağı bir poşetin içine koyarak evden ayrıldığını, suç aletini Bağdat’ın doğusundaki El-Ceyş Su Kanalı yoluna attığını ve Erbil’e doğru yola çıktığını anlattı. Erbil’de bir otelde kaldığğını ve Türkiye’ye seyahat için hazırlandığını itiraf eden Matar, bunu başaramadığını ve bulunduğu otelde yakalandığını ifade etti.

Siyasi cinayet şüphesi
Bununla birlikte sosyal medya kullanıcıları zanlının itirafları ile resmi açıklamada yer alan bazı bilgiler arasındaki çelişkilere dikkat çekti. Nitekim zanlı Matar, mağdur aileyle bağlantısı olduğunu, aile fertlerinin kafalarını kestiğini, genç kıza tecavüz ettiğini ve uzuvlarını kestiğini ifade etmişti. Ancak resmi makamların ve kurbanın Süleymaniye’deki yakınları yaptıkları açıklamada bu ifadeleri yalanlandılar.
Irak Şeffaflık Kurumu eski hâkimi Rahim el-Ukayli, Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, “Cinayet suçu, işlenmesinin ardından saatler içinde ortaya çıkarıyor. Ancak siyasi arka plana sahip suçlar halen belirsiz” diye yazdı.
Rauf ailesine karşı işlenen cinayetin siyasi bir niteliğinin olabileceğine dikkat çeken aktivistler, hayatını kaybeden Eczacı Şilan Rauf’un Ekim 2019 protestolarında oldukça aktif olduğunu belirtiyorlar.
Irak Meclisi Hukuk Komisyonu üyesi Avukat Faik eş-Şeyh Ali, zanlının itiraf videosundaki ifadeleri ve yakalanma süreci konusunda şüphelerini dile getirdi. Ali, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Milisler, sokaktaki bir (uyuşturucu) bağımlısı hırsızın Şilan’ın babasından istediği bir miktar dinar için Şilan’ı, annesini, babasını bir olay örgüsü içinde ve bıçakla öldürdüğüne dair beni ikna etmeye mi çalışıyor?! Kim öldürüldü? Sivil bir aktivist ve Ekim Devrimi’nin şehitleri ve yaralılarının bir ilk yardım görevlisi öldürüldü. (Şilan) Milislerin, yönetimdeki tüm partilerin ve arkasındakilerin hakkından geldi. Utanın… yalan söylemeyi bırakın” diye yazdı.



Lübnan ordusu: Hizbullah’ın askeri altyapısı neredeyse yok edildi

İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
TT

Lübnan ordusu: Hizbullah’ın askeri altyapısı neredeyse yok edildi

İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)
İsrail ordusunun aylarca bombardımana tuttuğu Lübnan'da ateşkes sevinçle karşılanmıştı (Reuters)

Lübnan ordusu, İsrail sınırındaki Hizbullah altyapısının en az yüzde 90'ının dağıtıldığını bildirdi.

Kimliğinin paylaşılmaması şartıyla AFP’ye konuşan Lübnanlı bir yetkili, Litani bölgesinin güneyinde yer alan Hizbullah yapılanmasının yüzde 90’ından fazlasının dağıtıldığını belirtti.

İsrail’le Lübnan arasında 27 Kasım 2024'te yapılan ateşkes anlaşması kapsamında Lübnan ordusunun, sınır bölgelerindeki Hizbullah karargahlarını kaldırıp buralara konuşlanması talep ediliyor. Bunun karşılığında İsrail ordusunun da ülkeden çekilmesi gerekiyor. Ancak Tel Aviv yönetimi anlaşmayı sıklıkla ihlal ediyor. İsrail birlikleri, Lübnan’ın güneyindeki 5 bölgede asker konuşlandırmayı sürdürüyor. 

Lübnanlı güvenlik yetkilisi, ateşkes kapsamında Hizbullah’a ait yeraltı sığınaklarına ve karargahlarına ordu tarafından el konduğunu söyledi.

Kaynak, kamplardaki mühimmatların çoğunun ya İsrail bombardımanı nedeniyle hasar gördüğünü ya da "stoklanamayacak kadar kötü durumda" olduğunu, bu nedenle ordunun bunları imha ettiğini de sözlerine ekledi.

Askerlerin ayrıca Litani Nehri’nin kuzeyinden güneyine silah transferini önlemek için geçiş noktalarındaki güvenlik önlemlerini artırdığı aktarıldı.

Yetkili, anlaşma uyarınca Lübnan’ın güneyinden çekilmesi gereken Hizbullah’ın orduyla işbirliği yaptığını belirtti:

Hizbullah bölgeden geri çekildi ve 'Ne isterseniz yapın' dedi. Litani'nin güneyinde Hizbullah’a ait bir askeri altyapı kalmadı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, dün yaptığı açıklamada, anlaşmada üstlerine düşeni yerine getirdiklerini belirtirken, askerlerin bölgede konuşlandırılması önündeki tek engelin İsrailli birliklerin geri çekilmemesi olduğunu söyledi.

Avn, Sky News Arabia’ya verdiği röportajda, güneydeki bölgelerin yüzde 85’inin Lübnan ordusunun kontrolünde olduğunu belirterek, İsrail’in işgalini sonlandırması gerektiğini ifade etti.

Hizbullah’ın lideri Hasan Nasrallah, İsrail ordusunun 27 Eylül’de Beyrut’ta düzenlediği saldırıda öldürülmüştü. Onun yerine geçen Naim Kasım, 29 Mart’taki açıklamasında ateşkes ve silah bırakmaya ilişkin diplomatik kanalları açık tuttuklarını belirtirken, İsrail’in anlaşmaya bağlı kalmaması halinde “başka seçeneklere” başvurulabileceğini söylemişti. 

Lübnan Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 8 Ekim 2023'ten bu yana İsrail saldırıları yüzünden 1106'sı kadın ve çocuk, 222'si sağlık çalışanı 4 binden fazla kişi öldü, neredeyse 17 bin kişi de yaralandı. 

Independent Türkçe, Times of Israel, Arab News