Sudan'ın eski Başbakanı Sadık el-Mehdi: Mehdi’den İsrail ile normalleşmeye karşı kampanya

Sudan'ın eski Başbakanı Sadık el-Mehdi
Sudan'ın eski Başbakanı Sadık el-Mehdi
TT

Sudan'ın eski Başbakanı Sadık el-Mehdi: Mehdi’den İsrail ile normalleşmeye karşı kampanya

Sudan'ın eski Başbakanı Sadık el-Mehdi
Sudan'ın eski Başbakanı Sadık el-Mehdi

Sudan'ın eski Başbakanı Sadık el-Mehdi, ülkedeki geçiş hükümeti ile İsrail arasında “barış değil teslimiyet anlaşması” olarak nitelendirdiği herhangi bir anlaşma hamlesine karşı siyasi ve halkçı bir kampanya yürüteceğini duyurdu. Ayrıca hükümet yetkililerini, aşırılık yanlısı grupların bunu ülkede isyan çıkarmak için bir neden olarak göreceği için herhangi bir bireysel girişimde bulunmamaları konusunda net bir taahhüt beyan etmeye çağırdı. 
Sudan'da ana muhalefetteki Milli Ümmet Partisi’nin ve ülkede önde gelen dini bir topluluk olan Ensar Hareketi'nin Lideri olan Sadık el-Mehdi'nin, "Sudan'ın adının teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarılmasının normalleşme anlaşması ile bağlantılı olduğunu, Sudan halkının haysiyetini aşağılayan bir şantaj olduğunu" belirtti.
Sudan'daki iktidar koalisyonunun bir parçası olan Parti, mevcut geçiş hükümetinin önemli meseleleri değerlendirme yetkisine sahip olmadığını belirterek İsrail ile ilişki kurulmasına şiddetle karşı çıkıyor.
Mehdi, dün Hartum'da bir siyasi forumda yaptığı açıklamada geçiş hükümetinin ülkeyi çatışmaya kapı açan tartışmalı pozisyonlara iten herhangi bir girişimde bulunma hakkına sahip olmadığını belirterek, şunları kaydetti:
“Egemenlik Konseyi yetkililerini ve bakanları resmi medyada, ülkede fitne çıkaracak bireysel adım atmayacaklarına dair taahhütlerini açıklamaya çağırıyoruz.”
Mehdi açıklamasında, siyasi partilere, aşiretlere, Sufi tarikatlarına ve İslami örgütlere, bazı grupların teşvik etmeye çalıştığı normalleşmeye karşı ortak bir tutum geliştirme çağrısında bulunan bir kampanyayı başlattığını duyurdu. Mehdi, “Düşmanlık taraftarı ve ırkçı bir devletle normalleşme için karar veya eylemde bulunan herkes için 10 yılı geçmeyen hapis cezası veya para cezası verilmesine yönelik ceza hukukunda bir kanunun kabul edilmesi için bir hukuk komitesi kurduğuna” dikkat çekti.
Mevcut normalleşme dalgasını teslimiyet olarak nitelendiren ve barışla hiçbir ilgisi olmadığını belirten Mehdi, Arap-İslam konumuna dikkat çekerek İsrail'in Filistin meselesiyle ilgili uluslararası kararlara uyması gerektiğini ifade etti. ABD Başkanı Donald Trump'ın Başkanlık seçimlerinde Amerikan Yahudilerinin oylarını kazanmak için bu normalleşmeyi benimsemeye istekli olduğunu vurgulayan Mehdi, Sudan'ın terörü destekleyen devletler listesinden çıkarılmasını normalleşmeye bağlamanın "Sudan halkının haysiyetine hakaret eden bir şantaj anlaşması" olduğunu söyledi. “Sudan, şanlı devrimi nedeniyle bu listeden çıkarılmayı ve dış borçlarından muaf tutulmayı zaten hak ediyor” diyen Mehdi, ABD ve İsrail'in bölgede barış meselesiyle hiçbir ilgisi olmayan partizan çıkarları için Sudan'ı normalleşmeye doğru sürüklemeye çalıştıklarını belirtti.
Mehdi'nin açıklamaları, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda geçiş hükümeti ile İsrail arasında dolaylı müzakerelerin yapıldığı bir dönemde geldi. Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve üst düzey bakanlık heyeti, geçen hafta Abu Dabi'de Sudan'ın terörizm listesinden çıkarılması ve İsrail'le barış konusunu ele almak için ABD’li yetkililerle görüştü.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.