Suudi Arabistan Oslo’ya kadın büyükelçi atadı

Büyükelçi Emel bint Yahya el-Muallimi. (Şarku’l Avsat)
Büyükelçi Emel bint Yahya el-Muallimi. (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Oslo’ya kadın büyükelçi atadı

Büyükelçi Emel bint Yahya el-Muallimi. (Şarku’l Avsat)
Büyükelçi Emel bint Yahya el-Muallimi. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan’ın Oslo Büyükelçisi olarak atanan Emel bint Yahya el-Muallimi, New York Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender’in ardından Suudi Arabistan’ın ikinci kadın büyükelçisi oldu.
Emel bint Yahya el-Muallimi dün video konferans aracılığıyla düzenlenen törende Kral Selman ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın huzurunda Suudi Arabistan’ın Oslo Büyükelçisi olarak yemin etti.
Şarku’l Avsat’a yeni diplomatik görevi hakkında açıklamalarda bulunan Muallimi, “Suudi Arabistan’da toplumun tüm yönlerini kapsayan birçok gelişmeye tanık olduk. Belki de en göze çarpan olumlu etki, kadınlar için elde edilenler oldu” dedi.
Suudi işgücü piyasasında kadınların oranının yüzde 27’ye ulaştığını belirten Muallimi, “Hedef, 2020’de yüzde 20 oranına ulaşmaktı. Vizyonun başlangıcından bu yana hedefimizi aştık” ifadesini kullandı.
Kadınların, görevin koşulları ve sürekli hareket gerektirmesi nedeniyle uluslararası büyükelçi konumunda erkeklerden daha az yer aldığını dile getiren Muallimi, “Suudi Arabistan’ın Batı ölçeğinde iki kadın büyükelçisi olması iyi bir durumdur. Gelecekte bu alanı daha fazla güçlendirmeyi hedefliyoruz” açıklamasında bulundu.
Muallimi, 2019 yılından bu yana Suudi Arabistan İnsan Hakları Komisyonu’nda Örgütler ve Uluslararası İşbirliği Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.
Prenses Nura Bint Abdurrahman Üniversitesi’nde İngiliz Dili alanında eğitim alan Muallimi, ABD’deki Denver Üniversitesi’nde de Kitle İletişimi ve Gazetecilik alanında yüksek lisans yaptı.
Suudi Arabistan’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Abdullah Muallimi’nin kız kardeşi olan Emel bint Yahya el-Muallimi ünlü yazar Yahya el-Muallimi’nin de kızıdır.



Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Gazze'de önceliğimiz ateşkes

Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)
Bakan Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da Rus mevkidaşı ile yaptığı görüşme sırasında (AP)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bugün Moskova'da düzenlediği basın toplantısında, önceliğin Gazze'de kalıcı bir ateşkese varılması olduğunu vurguladı.

Resmi bir ziyaret için dün Moskova’ya gelen Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı bugün Moskova'daki Rusya Dışişleri Bakanlığı merkezinde Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Bakan bin Ferhan, İran'ın nükleer programı konusunda diplomasi yoluna geri dönülmesi gerektiğini ve Tahran'ın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile tam bir iş birliği içinde olmasının önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Rus haber ajansı Sputnik'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Krallığın bu yıl 15 Ekim'de Moskova'da düzenlenecek ilk Rus-Arap zirvesine katılmasını umduklarını belirtti.

Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)Suudi Arabistan ve Rusya dışişleri bakanları bugün Moskova'da (Reuters)

Rusya Dışişleri Bakanı, Rusya-Körfez İşbirliği Konseyi Stratejik Diyalogunun sekizinci bakanlar toplantısının 11 Eylül'de Soçi'de düzenleneceğini bildirdi.

Lavrov, Krallığın 29. St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'na onur konuğu olarak katılma kararını memnuniyetle karşıladı.

Bunun, Rusya ile Suudi Arabistan'ın, Rusya-Suudi Arabistan diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 100. yıl dönümünü kutlayacağı yılda gerçekleşeceğine dikkat çekti.