AB'den 2 Rus yetkili ve 1 askeri birime yaptırım

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)
TT

AB'den 2 Rus yetkili ve 1 askeri birime yaptırım

Fotoğraf (İHA)
Fotoğraf (İHA)

Avrupa Birliği (AB), 2015 yılında Alman Federal Meclisine yapılan siber saldırının sorumluları olan 2 Rus yetkili ve 1 askeri birime yaptırım uygulama kararı aldı.
AB 2015 yılında Alman Federal Meclisine yapılan siber saldırının sorumlusu olduklarını öne sürerek, 2 Rus yetkili ve 1 askeri birime yaptırım uygulama kararı aldı. AB'nin aldığı yeni karar resmi gazetede yayınlandı. Karara göre, Rus askeri istihbarat subayı Dmitry Sergeyevich Badin ve Rus Askeri İstihbarat Servisi (GRU) Başkanı Igor Olegovich Kostyukov'un mal varlıkları dondurulurken, AB ülkelerine seyahatleri yasaklandı.
AB, ayrıca GRU askeri istihbarat teşkilatının "Birim 26165" isimli veya daha yaygın olarak bilinen adıyla “Fancy Bear” (Süslü Ayı) bölümünün de mal varlıklarını dondurdu.
Siber saldırı sonucu Almanya Başbakanı Angela Merkel'in ofisindeki bilgisayarda dahil olmak üzere birçok milletvekilinin bilgisayarına “casus yazılım” yüklenmişti. Federal Meclisin, bilişim altyapısı çökmüştü. Saldırıda önemli miktarda veri çalınmıştı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Vladimir Titov ise geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, Alman hükümetinin AB tarafından Rusya'ya yönelik yaptırım girişiminin Rusya-Almanya ilişkileri açısından "kötü haber" olduğunu ifade etmişti. Titov, bu tür yaptırımların bilgi güvenliği konusunda ki uluslararası işbirliğini de etkileyebileceğine dikkat çekmişti.
Öte yandan AB geçtiğimiz günlerde Rus muhalif Alexei Navalny'nin zehirlenmesi nedeni ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın isimlere yaptırım kararı almıştı.



Çin’in uçak gemisi Shandong Hong Kong açıklarında

Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
TT

Çin’in uçak gemisi Shandong Hong Kong açıklarında

Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)
Çin’in uçak gemisi Shandong, Hong Kong adasının güney kıyılarında seyrediyor (AP)

Çin’in 305 metre uzunluğundaki uçak gemisi Shandong, Batı Pasifik'teki savaş tatbikatlarına katıldıktan sonra bugün Hong Kong açıklarına ulaştı.

Fransız Haber Ajansı AFP’nin muhabirleri, Shandong uçak gemisini ve başta Changjiang destroyeri ve Yuncheng fırkateyni olmak üzere ona eşlik eden savaş görev grubunu, bu sabah Hong Kong adasının güney kıyısı açıklarında seyir halindeyken gördüklerini bildirdiler.

Pekin, uçak gemisi Shandong'un Hong Kong'daki donanma grubuyla beş gün kalacağını ve bu vesileyle ‘ziyaretler ve kültürel değişim etkinlikleri’ düzenleneceğini duyurdu. Öte yandan Hong Kong dün resmi tatil olan yeniden Çin'e bağlanmasının 28’inci yıl dönümünü kutladı.

Çin'de inşa edilen ilk uçak gemisi olan Shandong, Çin Donanması’na 2019 yılında katıldı. Pekin, 2000 yılında Ukrayna'dan satın aldığı Liaoning ve Shandong olmak üzere iki adet aktif uçak gemisine sahip. Üçüncü bir uçak gemisi olan Fujian'ın yapımı ise tamamlandı, ancak halen test aşamasında.

Çin pazartesi günü, iki deniz savaş görev grubunu Batı Pasifik'te ‘kısa süre önce başarıyla tamamladıkları’ savaş tatbikatları gerçekleştirdiğini duyurdu.

Öte yandan Tokyo, Çin savaş uçaklarının Shandong uçak gemisinden kalkarak Japon askeri devriye uçağına 45 metre kadar yaklaştığını açıkladı, ancak Pekin bu iddiayı yalanladı.

Shandong geçtiğimiz nisan ayında, Tayvan Boğazı'nda askeri tatbikatlara katıldı. Bu tatbikatlar arasında adanın kuşatılması simülasyonu da vardı. Aynı ayın ilerleyen günlerinde Filipin Donanması, Shandong uçak gemisini ülkenin en kuzeyindeki Babuyan Adası’ndan iki deniz mili uzaklıkta olduğunu tespit etti.

Hong Kong'daki gemileri ziyaret etmek için satılan biletler, Çin sosyal medya platformu WeChat'te dakikalar içinde tükendi. Shandong, 2017 yılında küresel finans merkezi olan Hong Kong’u ziyaret eden uçak gemisi Liaoning'den sonra Hong Kong'u ziyaret eden ikinci Çin uçak gemisi oldu.