Yemen’e uluslararası yardımların Aden’deki Merkez Bankası üzerinden sağlanması çağrısı yapıldı

Aden’deki Merkez Bankası
Aden’deki Merkez Bankası
TT

Yemen’e uluslararası yardımların Aden’deki Merkez Bankası üzerinden sağlanması çağrısı yapıldı

Aden’deki Merkez Bankası
Aden’deki Merkez Bankası

Yemen hükümeti uluslararası toplumu, ulusal para biriminin (riyal) değerini artırmak ve bankanın bankacılık piyasasının hareketlerini kontrol edilmesini sağlamak amacıyla yardım ve projelerin fon transferlerini Aden’deki Merkez Bankası aracılığıyla gerçekleştirmeye çağırdı.
Yemen Planlama ve Uluslararası İş birliği Bakanı Necib el-Avec, Dünya Bankası yetkilileriyle birlikte resmi açıklamalarda bulundu. Bakan, Husilerin meşruiyete yönelik darbe gerçekleştirdiği son beş yıl içerisinde Yemen ekonomisinin yüzde 50 oranında düşüş yaşadığını kaydetti.
Bakan Avec, Dünya Bankası Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Ferid Bilhac ile videokonferans yöntemiyle görüştü. İşletme giderlerindeki büyük farkın azaltılmasına katkıda bulunacak, banka projelerinin uygulanmasında kanıtlanmış yetkinliğe sahip ulusal kurumların rolünün güçlendirmesi gerektiğine dikkat çeken Necib el-Avec, Dünya Bankası’nın Yemen’de faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler (BM) kuruluşları için şeffaf bir değerlendirme ve izleme mekanizması sağlamasının önemini vugruladı.
Yemenli Bakan, bağışçıların ve uluslararası kuruluşların ‘şeffaflık ve kredi kontrol standartlarını dikkate alarak’, yardım transfer kanallarını Yemen Merkez Bankası aracılığıyla birleştirmesi, bankanın parasal yeteneklerini geliştirmek ve ‘para birimini destekleme, döviz istikrarını sürdürme rolünü’ yerine getirmesini sağlamak için Yemen riyaliyle iş yapması gerektiğine dikkat çekti.
Bakan Avec, Yemen’deki savaş ve çatışma koşulları nedeniyle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) son beş yıl içerisinde yaklaşık yüzde 50 oranında küçüldüğüne dikkat çekerken, “Ekonomik kayıp 88 milyar doları aştı” dedi. Yemen’deki 3,6 milyon sığınmacının da devlet için ek bir yük haline geldiğini kaydeden Bakan, Yemen riyalinin yüzde 180 değer kaybettiği bilgisini paylaştı.
Dünya Bankası’ndan bir ekip daha önce yaptığı açıklamada, Mart 2021’de 371 milyon dolarlık bir maliyetle eğitim, sosyal koruma ve entegre kentsel hizmetler projelerini kapsayacak şekilde onaylanacak olan Yemen’e tahsis edilmiş bir projeyi yönettiğini duyurmuştu.
Bu çerçevede eğitim projelerinin ‘öğretmenler için 44 milyon dolarlık teşvik ödemesini, 34 milyon dolarlık okul beslenme programını, 16 milyon dolarlık etüt materyali alımı ve dağıtım faaliyetini, 14 milyon dolarlık okulların ve sağlık tesislerinin yeniden inşası ve restorasyonu faaliyetini ve 13 milyon dolarlık eğitim sistemlerinin kapasitelerinin artırılması çalışmalarını ’ içermesi bekleniyor. Sosyal koruma projesine 200 milyon dolar ve Yemen’in 16 ilinde etkin olan ve yaklaşık 2,4 milyon kişiye hizmet veren entegre kentsel hizmetler projelerine de 50 milyon dolar bitçe ayrılması bekleniyor.
Resmi kaynaklar, Planlama ve Uluslararası İş birliği Bakanı Necib el-Avec’in Eğitim Bakanı Abdullah Lemles ile Dünya Bankası Bölge Direktörü Marina Weiss, Yemen Ofisi Müdürü Tania Meyer ve Dünya Bankası’nın Yemen’deki ofisinin teknik ekibi ile görüştüğünü aktardı. Kaynaklar, tarafların Yemen’deki projelerin tam bir değerlendirmesini yaptıklarına dikkat çektiler.
Yemen resmi ajansı SABA’nın haberine göre hükümet ekibi, Dünya Bankası yetkilileriyle ‘her iki taraftan ekiplerin toplantı sonuçlarının ayrıntılarını tartışması, hükümet ekibinin tüm notlarını ele alması için daha fazla toplantı düzenleme’ konusunda uzlaşı sağladı.
Aynı şekilde Bakan Necib el-Avec, geçici başkent Yemen’de Dünya Bankası’nın bir ofisinin açılmasının önemine dikkat- çekti. Yemen’de faaliyet gösteren BM kuruluşlarının değerlendirilmesi ve izlenmesi için bir mekanizma sağlaması ve faaliyetlerin şeffaflık standartlarına uygun olması gerektiğini söyledi.
Bakan Avec, Yemen hükümetinin söz konusu kuruluşların bazılarının, uygulama mekanizmaları uzatılacak projeleri yeniden değerlendirmesi için sabırsızlandığını vurguladı.



Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)


Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
TT

Cezayir, bin kilometrelik "stratejik" demiryolu hattını hizmete açtı

Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)
Cezayir Devlet Başkanı Abdulmecid Tebboune demiryolu hattının açılışında (Cezayir Televizyonu)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebboune dün, ülkenin güneyinden kuzeyine demir cevheri taşımak için Sahra Çölü üzerinden yaklaşık 1000 kilometrelik bir demiryolu hattının açılışını yaptı.

Tebboune, bu hattı "bağımsız Cezayir tarihinin en büyük stratejik projelerinden biri" olarak nitelendirdi. Cezayir devleti tarafından finanse edilen ve Çinli CRCC grubu tarafından Cezayir şirketleriyle iş birliği içinde hayata geçirilen proje, Cezayir'in güneybatısındaki Tinduf yakınlarında bulunan Gara Cebilet demir cevheri madenini, 950 kilometre kuzeydeki Bechar'a bağlıyor. Buradan demir cevheri, Oran'a (kuzeybatı) ve ardından bir çelik fabrikasına taşınacak.

Proje, Cezayir'in demir cevheri çıkarma kapasitesini artırmayı amaçlıyor; ülke, Afrika'da çelik üretiminde lider rol oynamayı hedefliyor. Ayrıca Tinduf bölgesinin kalkınmasına katkıda bulunması ve istihdam yaratması bekleniyor.

Gara Cebilet demir cevheri madeninin 3,5 milyar ton rezerv içerdiği tahmin ediliyor, ancak coğrafi konumu nedeniyle büyük ölçüde kullanılmamış durumda. Uzmanlar, bu madeni Cezayir'in hidrokarbonlara olan bağımlılığını azaltmayı amaçlayan ekonomik çeşitlendirme çabalarının önemli bir itici gücü olarak görüyor.

Bechar tren istasyonunda düzenlenen ve diplomatlar ile hükümet yetkililerinin katıldığı açılış töreninde, Cumhurbaşkanı Tebboune, "bu dev hattın sadece 20 ay gibi rekor bir sürede tamamlanmasını" memnuniyetle karşıladı. Devlet televizyonunda yayınlanan görüntülere göre, Tinduf bölgesinden gelen ilk yolcu trenini selamladıktan sonra, Gara Cebilet madeninden çıkarılan demir cevheri taşıyan bir trenin kalkış sinyalini verdi.

Bu hat üzerinde, iki yolcu trenine ek olarak, maden malzemesi taşıyan yirmi dört tren her iki yönde günlük olarak sefer yapacak ve azami hızı 160 km/saat olacak.

Ulusal Demir ve Çelik Şirketi'nin (FERAAL) tahminlerine göre madenin ilk aşamasında yıllık dört milyon ton üretim yapması, 2030 yılına kadar yıllık 12 milyon tona ulaşması ve uzun vadede yıllık 50 milyon tona çıkması bekleniyor.

Şarku’l Avsat’ın Algiers Today gazetesinden aktardığına göre madenin işletilmesi, Cezayir'in demir cevheri ithalatını önemli ölçüde azaltmasına ve yıllık 1,2 milyar dolar tasarruf etmesine olanak sağlayacak.


Fuad Hüseyin: Trump'ın özel temsilcisi Mark Savaya'nın yerine Irak dosyasını Tom Barrack devraldı

ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
TT

Fuad Hüseyin: Trump'ın özel temsilcisi Mark Savaya'nın yerine Irak dosyasını Tom Barrack devraldı

ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)
ABD'nin Suriye Büyükelçisi Tom Barrack (Arşiv- AFP)

Irak Dışişleri Bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Fuad Hüseyin, Mark Savaya'nın artık ABD Başkanı Donald Trump'ın Irak özel temsilcisi olarak görev yapmadığını ve yerine Tom Barrack'ın "Irak dosyasını yönettiğini" belirtti.

Hüseyin, Kurdistan 24 televizyonuna bugün verdiği röportajda, ABD'nin Nuri el-Maliki'nin başbakan adaylığına ilişkin tutumunun yeni bir durum yarattığını ifade etti.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) cumhurbaşkanlığı adayı Hüseyin, "Koordinasyon çerçevesi hâlâ Nuri el-Maliki'nin aday gösterilmesinde ısrar ediyor, ancak Amerika'nın son tutumu yeni bir durum yarattı ve Washington'un el-Maliki hakkındaki görüşünün geçici mi yoksa kalıcı mı olduğu belirsiz" ifadesini kullandı.

Bu değişiklik, Washington'un Irak siyasetinde İran etkisini sınırlama çabaları nedeniyle Washington ve Bağdat arasında artan gerilimlerin ortasında gerçekleşti.

Savaya, Iraklı-Amerikalı Hristiyan bir iş adamı ve Trump tarafından üst düzey görevlere atanan birkaç Arap-Amerikalıdan biri. Trump, Detroit'te ve ülke genelinde Arap ve Müslüman oylarını kazanmak için 2024 başkanlık kampanyasını yoğunlaştırmıştı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre bir kaynak, Savaya'nın, eski Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin bir sonraki başbakanlık için aday gösterilmesini engelleyememesi de dahil olmak üzere, önemli durumları "yanlış yönettiğini" söyledi. Bu, Trump'ın Bağdat'ı açıkça uyardığı bir hamleydi.

Detroit'te bir kenevir işletmesi olan ve Trump ile yakın bağları bulunan Savaya'nın diplomatik deneyiminin olmaması göz önüne alındığında, elçi olarak seçilmesi sürpriz oldu. İki kaynak, atanmasından bu yana Irak'a resmi olarak seyahat etmediğini söyledi.

İki Iraklı yetkili, cuma günü Irak'ı ziyaret edip üst düzey yetkililerle görüşmeler yapmasının planlandığını ancak aniden bu görüşmeleri iptal ettiğini söyledi.

Bu olay, Trump'ın Irak'ı Maliki'yi başbakan olarak yeniden seçmesi halinde Washington'un petrol zengini ve ABD'nin yakın müttefiki olan bu ülkeye tüm desteğini keseceği konusunda uyarmasından günler sonra gerçekleşti.

ABD'nin görev süresi boyunca mezhep çatışmalarını körüklemek ve DEAŞ'ın yükselişine izin vermekle suçladığı Maliki, Irak'ın en büyük parlamento bloğu tarafından birkaç gün önce başbakanlığa aday gösterildi.