Avustralya, aşı yaptırmaları için komşu ülkelere fon sağlamayı planlıyor

Geliştirilmekte olan aşılardan biri (Reuters)
Geliştirilmekte olan aşılardan biri (Reuters)
TT

Avustralya, aşı yaptırmaları için komşu ülkelere fon sağlamayı planlıyor

Geliştirilmekte olan aşılardan biri (Reuters)
Geliştirilmekte olan aşılardan biri (Reuters)

Avustralya hükümeti, yeni tip koronavirüse karşı aşı güvencesi sağlamak için komşu ülkelere 500 milyon Avustralya doları (351 milyon ABD doları) harcamayı planladığını duyurdu.
DPA’nın haberine göre hükümet tarafından yapılan açıklamada, Avustralya aşı ve sağlık güvenliği için bölgesel girişimi desteklemek adına üç yıl içerisinde 500 milyon Avustralya doları tahsis edecek.
Avrupa Birliği ülkeleri koronavirüs aşılarının adil dağıtıma yönelik uzlaşı sağlamıştı.
Avustralya hükümeti ise güvenli ve etkili aşı dozları sağlayacağını ve teknik destek sağlayacağını açıkladı. Açıklamada, bahsi geçen fonun, Pasifik ve Doğu Timor ülkelerinin aşıların tam kapsamına girmesini sağlamaya yardımcı olacağı ve Güneydoğu Asya'nın ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli ölçüde katkı sağlayacağı kaydedildi.



İsrail, 7 Ekim'in tekrarlanmaması için Gazze Şeridi'ni gözetlemek amacıyla ‘gizli bir üs’ kuruyor

Gazze Şeridi sınırındaki bir noktada İsrail askerleri... 6 Mayıs (AFP)
Gazze Şeridi sınırındaki bir noktada İsrail askerleri... 6 Mayıs (AFP)
TT

İsrail, 7 Ekim'in tekrarlanmaması için Gazze Şeridi'ni gözetlemek amacıyla ‘gizli bir üs’ kuruyor

Gazze Şeridi sınırındaki bir noktada İsrail askerleri... 6 Mayıs (AFP)
Gazze Şeridi sınırındaki bir noktada İsrail askerleri... 6 Mayıs (AFP)

İsrail gazetesi Jerusalem Post, İsrail ordusunun Hamas'ın 7 Ekim 2023'te yaptığı gibi Gazze Şeridi'nden gelebilecek olası bir saldırıyı önlemek için yeni ve izole bir alan inşa ettiğini ortaya çıkardı.

Gazeteye göre bu alan, İsrail'deki yerleşim bölgelerine yaklaşacak olası bir saldırıyı önlemek için ek bir savunma hattı olarak tasarlandı.

gbhyju
Gazze Şeridi'nde devriye gezen İsrail askerleri (Arşiv - Reuters)

Şarku’l Avsat’ın Jerusalem Post’tan aktardığına göre bu alan, yakınındaki diğer iki alanla birlikte Beyt Hanun, Beyt Lahiya, Cibaliye ve Gazze şehri tepelerine stratejik bir bakış sağlıyor.

Yeni mevzinin inşasında görev alan 969. Tabur Komutanı, bölgedeki Hamas militanlarının bölgeden çıkarılmasından birkaç ay sonra gerçekleşen bu inşaat sürecinin kendi kuvvetleri tarafından birkaç haftada tamamlandığını söyledi.

Tabur Komutanı, siyasi düzeyin, taburunu gelecekte de bölgeyi elinde tutma konusunda destekleyeceğini umduğunu bildirdi.

Ancak yeni bölgedeki bazı askerler, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Hamas'ın her an yeni bir ateşkes ilan edebileceğini, buna İsrail ordusunun beklenmedik geri çekilmelerinin de dahil olduğunu ve bunun kendi kontrolleri dışında olacağını bildiklerini belirtti.

scdfgth
İsrail'in Gazze Şeridi ile olan güney sınırından çekilen bir fotoğrafta, İsrail askerleri 18 Haziran 2024 tarihinde bir tank paletini onarırken görülüyor. (Arşiv - AFP)

Gazete, Mart 2024'te İsrail ordusunun Han Yunus'ta üç ay süren çatışmaların ardından Hamas'ın stratejik tünellerinin yüzde 85'ini imha ettiğini açıkladığına dikkat çekti.

Ordu kaynakları, Hamas'ın silah fabrikaları, üst düzey liderlik, istihbarat ve iletişim merkezlerini içeren stratejik tünellerinin tamamının ya da çoğunun yok edilmiş göründüğünü ve bugünlerde Beyt Hanun veya Beyt Lahiya'da bulunan ve imha edilen tünellerin çoğunun manevra için kullanılan daha küçük tüneller olduğunu bildirdi.