Kamala, Demokratların gözünde geleceği temsil ediyor

Demokrat Parti’de Harris’e yönelik heyecan artıyor. (AP)
Demokrat Parti’de Harris’e yönelik heyecan artıyor. (AP)
TT

Kamala, Demokratların gözünde geleceği temsil ediyor

Demokrat Parti’de Harris’e yönelik heyecan artıyor. (AP)
Demokrat Parti’de Harris’e yönelik heyecan artıyor. (AP)

ABD’de Başkan yardımcısı seçilen ilk kadın olan ve adeta çeşitliliğin sembolü olarak kabul edilen Kamala Harris’in geleceği başkan seçilen Joe Biden’dan daha çok temsil ettiğine inanan ABD solunun heyecanı artıyor.
AFP’nin dün New York’tan aktardığına göre Amerikan medyası, Demokrat Parti adayı Joe Biden'ın cumartesi günü başkanlık yarışındaki zaferinin duyurulmasının hemen ardından yönünü Biden’ın yardımcısı Kamala Harris’e çevirdi. Ülkede birçok kişi sokaklara çıkarak seçim sonuçlarını kutladı.
Yeni seçilen başkan yardımcısı gibi Hindistanlı olan ve New York’ta yaşayan emlak sektöründen Devi Kowlessar duruma dair şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu inanılmaz bir olay. Daha önce yönetim hiyerarşisinin bu seviyesinde bir kadın görmemiştik. Kendisi birçok şeyi temsil ediyor. Gelecek başkanımız olabilir.”
İngiltere’deki bahislerde, Kaliforniya’nın eski Başsavcısı Harris, 2024 başkanlık seçimi için şimdiden ilk sırada yer alıyor. Son haftalarda “Harris 2024” ve “Harris-Biden 2024” söylemleri artmaya başladı.
ABD’li HBO kanalında yayınlanan “Veep” televizyon dizisinde başkan yardımcısını canlandıran Julia Louis-Dreyfus, Twitter hesabında paylaştığı mesajında “Kadın Başkan Yardımcısı’nın artık kurgusal bir karakter olmadığını” ifade etti.
Kamala Harris, Başkanlık seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından cumartesi günü yaptığı ilk konuşmasında, 100 yıl önce ABD’de kadınların oy hakkı kazanması için mücadele eden aktivistlerin onuruna beyaz bir takım elbise giymişti.
AFP’nin aktardığına göre 4 yıl önce Beyaz Saray yarışında Hillary Clinton’ın şok edici bir mağlubiyet almasının ardından Kamala Harris’in başarısı birçok kadın Demokratın mutluluğunu artırdı.
New York sokaklarındaki kutlamalara katılan 55 yaşındaki avukat Theodora Egbuchulam, Harris için “Zeki, komik ve güzel. Gerçek bir kişi. Genç kızlar için mükemmel bir örnek” ifadelerini kullandı.
Kaliforniyalı avukat cumartesi günü verdiği röportajda, 2009 yılında kanser sebebiyle yaşamını yitiren annesini ve “Siyahi, Asyalı, beyaz, Latin, Hint nesillerin” tüm kadınlarını andı.
Biden, aAğustos ayı başlarında Harris’i başkan yardımcısı adayı olarak belirlemesinin ardından Donald Trump’ın Harris’i “canavar” olarak nitelemesi ABD solunda eleştirilerin artmasına neden olmuştu.
Bernie Sanders’ın eski Sözcüsü Briahna Joy Gray gibi isimler de Harris’i, 2004-2011 yıllarında San Francisco Bölge Savcısı iken, özellikle azınlıkları etkileyen baskıcı politikalar uygulayan bir “polis” olarak görüyor.
Ancak cumartesi günü ülkeye kutlama havası hakimdi. Theodora Egbuchulam “Kamala geleceği temsil ediyor” derken Harris’in seçilmesinin “Kendisi ABD’nin tipik bir beyaz adamdan çok bize benzediğini kanıtlıyor” ifadesini kullandı.
Rutgers Üniversitesi Kadın ve Politika Merkezi’nin araştırma direktörü Kelly Dittmar, Harris’in “Hayatını ABD’de geçiren Güneydoğu Asyalı siyahi bir kadının bakış açısını” getireceğini vurguladı.
Dittmar’a göre Haris “daha iyi, daha kapsayıcı kararlara yol açan” bir “temsil” gücü konumunda.
Jamaikalı baba ve Hindistan kökenli bir annenin çocuğu olarak Kaliforniya’da dünyaya gelen Kamala Devi Harris, ABD çok kültürlülüğünün Barack Obama’dan daha güçlü bir sembolü haline geldi.
Dittmar, Biden’ın başkan yardımcısı olarak Harris’i seçmesinin, özellikle başta kadınlar olmak üzere Demokrat seçmenleri harekete geçirmeyi hedefleyen kampanyaya “yardım eden bir coşkuya yol açtığını” belirtti.
Araştırmacı Dittmar’ın görüşüne göre Harris’in seçilmesi, Joe Biden ve Donald Trump arasındaki çatışmanın sebebiyle “beyaz adamların hegemonyasına dönüş korkusunun” yayılmasının ardından Demokrat Parti seçmenlerine güvence verdi.
Harris cumartesi akşamı Delaware’de yaptığı açıklamada “Bu mevkiye ulaşan ilk kadın olabilirim ancak sonuncusu olmayacağım” dedi.
Seçim sonuçlarının ardından New York sokaklarındaki kutlamaya katılan 29 yaşındaki yönetim danışmanı Vera Gren, Harris’in seçilmesi ile “bir tabunun yıkıldığı” değerlendirmesinde bulundu.



Trump, dünyayı değiştirmek için ‘deli adam teorisini’ nasıl kullanıyor?

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump, dünyayı değiştirmek için ‘deli adam teorisini’ nasıl kullanıyor?

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'a geçen ay İran'a karşı savaşında İsrail'in yanında yer alıp almayacağı sorulduğunda şöyle demişti: “Olabilir. Katılmayabilirim de. Ne yapacağımı kimse bilmiyor.” Dünyaya İran'ın müzakerelere yeniden başlaması için iki haftalık bir ateşkesi kabul ettiğini söyledikten sonra nükleer tesislerini bombaladı.

BBC'ye göre şöyle bir tablo ortaya çıkıyor: ‘Trump'la ilgili en öngörülebilir şey öngörülemezliği’. Fikir değiştiriyor. Her zaman kendisiyle çelişiyor.

London School of Economics'te uluslararası ilişkiler profesörü olan Peter Trubowitz, “Trump oldukça merkezileşmiş bir politika oluşturma süreci inşa etti. Dış politikada Richard Nixon'dan bu yana tartışmasız en merkezileşmiş olanı” dedi. Bu da politika kararlarını Trump'ın kişiliğine, tercihlerine ve mizacına daha bağımlı hale getiriyor.

Trump bunu siyasi olarak kullandı; ‘öngörülemezliğini’ önemli bir stratejik ve siyasi varlık haline getirdi. Şimdi, bu kişilik özelliği Beyaz Saray'ın dış ve güvenlik politikasına yön veriyor ve tartışmalı bir şekilde ‘dünyanın şeklini değiştiriyor’.

Şarku’l Avsat’ın BBC'den aktardığına göre siyaset bilimciler bu teoriyi ‘deli adam teorisi’ olarak adlandırıyor. Bu teoriye göre bir dünya lideri rakibinden taviz koparmak için onu doğası gereği her şeyi yapabileceğine ikna etmeye çalışıyor. Söz konusu teori, başarılı bir şekilde kullanılırsa, bir tür zorlamaya dönüşebilir. Trump bunun işe yaradığına, ABD müttefiklerini istediği yere getirdiğine inanıyor. Ancak bu yaklaşım düşmanlara karşı işe yarayabilir mi?

Saldırılar ve şüphecilik

Trump ikinci dönemine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kucaklayarak ve ABD'nin müttefiklerine saldırarak başladı. Kanada'nın ABD'nin 51. eyaleti olması gerektiğini söyleyerek Kanada'yı kızdırdı. Grönland'ı ilhak etmek için askeri güç kullanmayı düşünmeye hazır olduğunu söyledi. ABD'nin Panama Kanalı'nın mülkiyetini ve kontrolünü yeniden kazanması gerektiğini vurguladı.

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ile ilgili olarak, ittifakın tüzüğünün 5. maddesi her üyeyi diğer tüm üyeleri savunmakla yükümlü kılar. Trump, ABD'nin buna bağlılığı konusunda şüphelerini dile getirdi. Eski İngiliz Savunma Bakanı Ben Wallace, “Bence 5. madde çöküşün eşiğinde” dedi.

Sızan bir dizi mesaj, Trump'ın Beyaz Saray'ında Avrupalı müttefiklere yönelik ‘küçümseme kültürünü’ ortaya koydu. Trump'ın yardımcısı J.D. Vance, ABD'nin artık Avrupa'nın güvenliğinin garantörü olmayacağını belirtti.

Söz konusu karar, 80 yıllık transatlantik dayanışmanın yeni bir sayfa açması anlamına geliyordu. Konuyla ilgili olarak Trubowitz şunları söyledi: “Trump'ın yaptığı şey, ABD'nin uluslararası taahhütlerinin güvenilirliği konusunda ciddi şüpheler uyandırmak oldu. Avrupa'daki bu ülkelerin ABD ile güvenlik, ekonomi ya da başka alanlarda sahip oldukları ilişkiler artık her an müzakereye açık hale geldi. Trump'ın etrafındakilerin çoğunun öngörülemezliğin iyi bir şey olduğuna inandığını hissediyorum. Çünkü bu Trump'ın ABD'nin kaldıraç gücünü kullanarak kazanımlarını maksimize etmesini sağlıyor... Emlak dünyasında pazarlık yaparken öğrendiği derslerden biri de bu.”

Dalkavukluk ve yağcılık

Trump'ın yaklaşımı meyvesini verdi. Sadece dört ay önce Birleşik Krallık savunma ve güvenlik harcamalarını gayri safi yurt içi hasılasının (GSYH) yüzde 2,3'ünden yüzde 2,5'ine çıkaracağını açıkladı. Geçen ay NATO zirvesinde bu rakam yüzde 5'e yükseldi ve diğer tüm NATO üyelerinin yakında ulaşacağı büyük bir artış oldu.

University College London'da siyaset bilimi profesörü olan Julie Norman şöyle diyor: “Gün be gün ne olacağını bilmek çok zor. Trump'ın yaklaşımı her zaman bu olmuştur. Trump değişken mizacını transatlantik savunma ilişkilerini değiştirmek için başarıyla kullandı. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte'nin geçen ay Lahey'deki NATO zirvesinde Trump'a hitaben söylediği gibi (On yıllardır hiçbir başkanın başaramadığı bir şeyi başaracaksınız) bazı Avrupalı liderler Trump'ın desteğini sürdürmek için ona dalkavukluk ve yağcılık yapıyor.”

Düşmanların dokunulmazlığı

‘Deli adam teorisi’ müttefikler üzerinde işe yarayabilirken, düşmanlar üzerinde işe yaramıyor gibi görünüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Trump'ın yaklaşımından etkilenmemeye devam ediyor. Perşembe günü yaptıkları telefon görüşmesinin ardından Trump, Putin'in Ukrayna'ya karşı savaşı sona erdirme konusundaki isteksizliğinden duyduğu ‘hayal kırıklığını’ dile getirdi.

BBC'ye göre Trump, İran'da tabanına ABD'nin Ortadoğu'daki ‘sürekli savaşlara’ müdahil olmasına son vereceği sözünü verdi. Ancak ikinci döneminin şu ana kadarki ‘en öngörülemez’ tercihiyle İran'ın nükleer tesislerini vurdu. Asıl soru şu: Bu karar istenilen sonuca ulaşacak mı?

Birleşik Krallık eski Dışişleri Bakanı William Hague, bu kararın tamamen ters etki yaratacağına ve İran'ın nükleer silah edinme olasılığını arttıracağına inanıyor. Notre Dame Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü olan Michael Desch de bu görüşe katılıyor. “Bence artık İran'ın nükleer silah peşinde koşma kararı alması çok muhtemel” diyen Desch'e göre Trump'ın yaklaşımı şu ana kadar düşmanlar nezdinde ters tepti.