Mısır’da Abbasi döneminden kalma 28 altın dinar bulundu

İçinde 28 dinar altın bulunan keten bez (Şarku’l Avsat)
İçinde 28 dinar altın bulunan keten bez (Şarku’l Avsat)
TT

Mısır’da Abbasi döneminden kalma 28 altın dinar bulundu

İçinde 28 dinar altın bulunan keten bez (Şarku’l Avsat)
İçinde 28 dinar altın bulunan keten bez (Şarku’l Avsat)

Mısır’ın Fayyum şehrindeki Deir el-Banat arkeoloji bölgesinde çalışan Mısır-Rusya arkeoloji ekibi, Abbasi döneminden kalma 28 altın dinar ve beş küçük sikkeden oluşan bir koleksiyon buldu.
Söz konusu eski paralar, belirsiz semboller taşıyan kil halkaya bağlı keten bir beze sarılmış halde bulundu.
Eski Eserler Yüksek Konseyi İslami, Kıpti ve Yahudi Eski Eserler Birimi Başkanı Usame Talaat, arkeolojik alanın kuzey kesiminde Mısır-Rusya ekibine ait bu keşfin, bölgedeki en önemli arkeolojik keşiflerden biri olduğunu söyledi.
Talaat, daha önce Greko-Romen döneminden kalma bir mumya koleksiyonunun bulunduğu bu bölgenin Yunan, Roma, Kıpti ve İslami dönemler arasındaki farklı tarihsel dönemlerde kullanıldığını vurguladı.
Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı’nın bu sabah yaptığı açıklamaya göre, keşfedilen koleksiyon Abbasi Halifesi el-Muktedir Billah döneminden 16 altın dinar ve 5 sikkenin yanı sıra Halife el-Radi Billah döneminden 10 altın dinar ve Halife el-Mu’tasim Billah döneminden 2 altın dinardan oluşuyor.
Rus misyonu, 2003 yılından beri Deir el-Banat bölgesinde çalışıyor ve o zamandan beri birkaç tabut ve mumya ortaya çıkardı.



Warner Bros CEO'su siyah Superman istememiş: Fazla 'woke'

Fotoğraf: Warner Bros/DC
Fotoğraf: Warner Bros/DC
TT

Warner Bros CEO'su siyah Superman istememiş: Fazla 'woke'

Fotoğraf: Warner Bros/DC
Fotoğraf: Warner Bros/DC

Superman'in siyah versiyonunu konu alan bir filmin Warner Bros CEO'su David Zaslav tarafından reddedildiği bildirildi.

Nisan 2022'de Warner Bros Discovery'nin CEO'su olan 65 yaşındaki Zaslav, birkaç fiyaskonun ardından DC Comics filmlerini nasıl düzelteceklerini araştırmaya başladı.

Ortaya atılan fikirlerden biri, yazar Ta-Nehisi Coates'un yurttaşlık hakları hareketi dönemindeki siyah bir Superman hakkında yazdığı iddialı bir senaryoydu.

Warner Bros'un DC eserlerini yeniden başlatma girişimlerini inceleyen bir yazıda Wall Street Journal, Zaslav'ın "fazla 'woke'" olduğu için bu fikre sıcak bakmadığını bildirdi.

Haberde ayrıca DC Studios'un yeni eş CEO'ları James Gunn ve Peter Safran'ın projeyi daha sonraki bir tarihte yeniden başlatabileceği ima ediliyor.

AV Club, Coates'un senaryosunun 2021'e kadar uzandığını ve Yıldız Savaşları (Star Wars) yönetmeni J.J. Abrams'ın yapımcılığını üstleneceği bir film için yazıldığını aktarıyor.

hyjuıo
Ta-Nehisi Coates (AP)

Coates o dönemde yaptığı açıklamada "Warner Bros, DC Films ve Bad Robot tarafından DC Genişletilmiş Evreni'ne davet edilmek benim için bir onur. Amerika'nın en ikonik efsanevi kahramanının mirasına anlamlı bir katkıda bulunmayı dört gözle bekliyorum" demişti.

Abrams da şöyle eklemişti:

Anlatılmayı bekleyen yeni, güçlü ve etkileyici bir Superman hikayesi var. Bu hikayeyi beyazperdeye taşımak için muhteşem Coates'la çalışmaktan daha fazla heyecan duyamazdık ve bu fırsat için Warner Bros ekibine müteşekkiriz.

49 yaşındaki Coates, Dünyayla Benim Aramda (Between the World and Me) adlı kitabıyla 2015 ABD Ulusal Kitap Ödülleri'nde kurgu dışı kategorisinin kazananı oldu. Dünya çapında yaptığı seyahatleri belgeleyen The Message adlı kitabını 2024'te yayımladı.

Ayrıca 2016'da Marvel Comics için yılın en çok satan çizgi romanı olan Black Panther serisini yazdı. Black Panther'ın ilk sayısı satışa çıktığı ilk ay 253 bin 259 kopya sattı. İkinci sırada 175 bin kopya satan Star Wars: Poe Dameron yer aldı.

Karakterin 50. yılı anısına çıkan kitap, kurgusal Afrika ülkesi Wakanda'dan gelen prens ve savaşçı T'Challa'nın hikayesini yeniden yazıyor. 

Diğer yandan Warner Bros ve DC Studios, James Gunn'ın yönettiği ve başrollerinde David Corenswet'in ikonik kahramanı, Rachel Brosnahan'ın Lois Lane'i ve Nicholas Hoult'un Lex Luthor'u canlandırdığı yeni bir filmle Superman'i yeniden başlattı.

Independent Türkçe