Avrupa, Kovid-19 krizinin basite alınmaması gerektiğine dair uyarıda bulundu

Kovid-19 hızlı test merkezlerindeki sağlık personellerinden biri (Reuters)
Kovid-19 hızlı test merkezlerindeki sağlık personellerinden biri (Reuters)
TT

Avrupa, Kovid-19 krizinin basite alınmaması gerektiğine dair uyarıda bulundu

Kovid-19 hızlı test merkezlerindeki sağlık personellerinden biri (Reuters)
Kovid-19 hızlı test merkezlerindeki sağlık personellerinden biri (Reuters)

Avrupalı yetkililer perşembe günü, yeni tip koronavirüsü (Kovid-19) kontrol altına almak için alınan önlemlerin güvenliğinin sonuçlarına karşı uyarıda bulundu. Yetkililer salgını kontrol altına alabilecek yeni aşı umutlarına rağmen, vakalardaki artışı kontrol altına almak için alınan bu önlemlerin kışın yaklaşması ile birlikte devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.
Reuters haber ajansına göre Pfizer’in bu hafta bir açıklama yaparak hastalıktan korunmak için etkili bir potansiyel aşı geliştirdiklerini duyurması, aylardır devam eden kriz için tünelin sonunda bir ışık görülmesini sağladı. Böylece mali piyasalar tırmanışa geçti ve Noel kutlamalarını daha doğal bir ortamda geçirmek isteyenler heyecanlanmaya başladı.
Ancak bölgedeki sağlık yetkilileri ve liderler, aşıların birçok kişinin acısını dindirmeye ve küçülmeye başlayan ekonomileri kurtarmaya yetecek kadar erken erişilebilir olmayacağına ilişkin açıklamaların ardından vatandaşlara genel karantina önlemlerine bağlı kalmaları çağrısında bulundular.
Fransa Başbakanı Jean Castex yaptığı basın açıklamasında “Genel karantina önlemlerini şu anda hafifletmek sorumsuzca bir davranış olacak” ifadelerini kullanarak Fransa’da vaka sayılarındaki artışın yavaşladığına ilişkin göstergelere rağmen kazanımların hala kırılgan olduğu konusunda uyarıda bulundu. Başbakan Castex’in ülkesi Avrupa kıtasındaki en yüksek vaka sayısına sahip.
Castex “Hastanelerimizin üzerindeki baskı şiddetli bir şekilde arttı” dedi ve Ekim ayının sonunda alınan genel karantina önlemlerinin en az 1 Aralık’a kadar uygulanacağını da sözlerine ekledi.
İtalya ve Almanya’daki yetkililer ise herhangi bir şekilde normal hayata dönüşün vakit alacağını söyledi. Çarşamba günü İtalya’da 623 kişi hayatını kaybederken toplam vaka sayısı 1 milyon sınırını geçti. Almanya’da ise vaka sayıları artarak bu yılın başlarında krizin zirve yaptığı dönemde görülen sayılara ulaşmaya başladı.
Almanya Bulaşıcı Hastalıklar Robert Koch Enstitüsü Başkanı Lothar Feller “İki ay daha sabırlı olmalıyız” dedi. Hollanda’da Ulusal Hasta Dağıtım Merkezi (LCPS) Başkanı Ernst Kuipers basın mensuplarına yaptığı açıklamada “Geçen hafta vaka sayısı hızla düştü ancak daha fazla ilerleme kaydetmemiz gerekiyor. Talimatları izlemenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaya devam ediyoruz” dedi.
Pfizer’in potansiyel aşı açıklamasının ardından gelen coşku gittikçe kaybolurken, Avrupa hisse senetleri sekiz ay içerisindeki en yüksek seviyelerinden geriledi. Bu, İngiltere’den gelen zayıf ekonomik verilerle eş zamanlı olarak yaşandı. Bu da ekonominin ilk genel karantina uygulamalarının etkisi karşısında toparlanma hızına ilişkin endişelerin artmasına yol açtı.
İngiltere’de bu hafta ile birlikte Kovid-19 yüzünden ölenlerin sayısı 50 bin sınırını geçti. Perşembe günü 33 bin 470 yeni vaka kaydedildi. Bu da şu ana kadar bir günde kaydedilen en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ülkelerin bütün umutlarını aşıların hızlı bir şekilde piyasaya sürülmesine bağlamaması gerektiğini söyledi. Ghebreyesus, her yıl yapılan ve bu yıl pandemiyle mücadelede küresel işbirliğini güçlendirmeye odaklanan Paris Barış Forumu’nda yaptığı açıklamalarda “Belki Kovid-19’dan bıktık ancak o henüz bizden bıkmış değil” dedi.



İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
TT

İsrail-İran çatışmaları: Tahran siyasi mahkumlara baskıyı artırdı

İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)
İsrail'in saldırısı sonucunda Evin Hapishanesi'nin bir kısmı çökmüştü (AP)

İsrail'le 12 günlük çatışmanın ardından İran ülke içindeki baskıyı artırıyor.

Guardian'ın haberinde, 13 Haziran'da İsrail'in saldırısıyla başlayan ve İran'ın misillemesinin ardından 24 Haziran'da ABD'nin arabuluculuğunda ateşkes ilan edilen çatışmaların, İran'da "geniş çaplı bir iç baskı dalgasını" tetiklediği belirtiliyor.

İsrail'in 23 Haziran'da Evin Hapishanesi'ne düzenlediği saldırıda 71 kişinin hayatını kaybettiği anımsatılıyor. Hayatta kalan bazı mahkumların da daha kötü koşullardaki cezaevlerine nakledildiği yazılıyor.

Mahsa Emini protestolarına katıldığı gerekçesiyle hapse atılan aktivist Rıza Handan'ın, bombalamadan sonra daha kötü şartlardaki bir hapishaneye gönderildiği belirtiliyor. 60 yaşındaki aktivistin kızı şunları söylüyor:

Ne babamın ne de diğer mahkumların yatağı var, yerde uyumak zorunda kalıyorlar. Bir keresinde uyandığında battaniyesinin içinde 6 ya da 7 tahtakurusu bulmuştu.

Kadın mahkumların da yanlarına kişisel eşyalarını bile alamadan Karçak Hapishanesi'ne gönderildiği belirtiliyor. İdam cezasına çarptırılan Kürt yardım çalışanı Pakşan Azizi'den en az iki gündür haber alınamadığı aktarılıyor. Af Örgütü'ne göre Azizi, "barışçıl insani yardım ve insan hakları faaliyetleri" nedeniyle cezalandırıldı. Tahran yönetimiyse kendisini "devlete karşı silahlı isyanla" suçluyor.

Savaş sonrası İran genelinde bir güvenlik baskısı dalgası başlatıldığı da ifade ediliyor. Kolluk kuvvetlerinin kontrol noktaları oluşturduğu ve sosyal medya paylaşımları nedeniyle birçok kişinin tutuklandığı aktarılıyor.

İsrail-İran çatışmalarında Mossad'ın Tahran'da gizli bir drone üssü kurduğu ortaya çıkmıştı. Ayrıca istihbarat teşkilatına bağlı komandoların saldırıdan aylar önce başkente sızarak operasyon sırasında İran'ın hava savunma sistemlerini imha ettiği belirlenmişti. Mossad da casusların saldırılarda yer aldığını doğrulamıştı.

İran devlet medyasında geçen ay çıkan haberlerde, İsrail istihbaratı adına çalıştığı iddia edilen 700 kişinin yakalandığını duyurulmuştu. ABD merkezli İran İnsan Hakları Merkezi'nin (CHRI) verilerine göre 6 kişi casusluk iddiasıyla idam edildi. CHRI'dan Hadi Gayemi şu iddiaları paylaşıyor:

İranlı yetkililer, insanları hiçbir gerekçe göstermeden ve avukatlarına erişim hakkı vermeden gözaltına alıyor, ardından ‘ulusal güvenlik' suçlamalarıyla idam ederek halkı sindirmeye ve kontrolü yeniden kurmaya çalışıyor.

New York Times'ın analizinde de Evin Hapishanesi'nin "insan hakları ihlalleriyle" gündem olduğu hatırlatılıyor. Haberde, 12 günlük çatışmaların ardından Tahran yönetiminin tarihsel bir kavşakta olduğu yazılıyor. İran'ın ileride içerideki baskıyı artırmakla ülkenin dönüşümüne yönelik politikaları uygulamak arasında bocalayabileceği ifade ediliyor.

Independent Türkçe, Guardian, New York Times