Suudi Arabistan savaş uçakları ABD’ye ait iki B-52 bombardıman uçağı ile birlikte uçuş gerçekleştirdi

Suudi savaş uçakları ABD’ye ait iki B-52 bombardıman uçağı ile birlikte uçuş gerçekleştirdi (SPA)
Suudi savaş uçakları ABD’ye ait iki B-52 bombardıman uçağı ile birlikte uçuş gerçekleştirdi (SPA)
TT

Suudi Arabistan savaş uçakları ABD’ye ait iki B-52 bombardıman uçağı ile birlikte uçuş gerçekleştirdi

Suudi savaş uçakları ABD’ye ait iki B-52 bombardıman uçağı ile birlikte uçuş gerçekleştirdi (SPA)
Suudi savaş uçakları ABD’ye ait iki B-52 bombardıman uçağı ile birlikte uçuş gerçekleştirdi (SPA)

Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları, perşembe günü, ABD’ye ait iki stratejik bombardıman uçağı (B-52) ile birlikte Suudi Arabistan semalarında uçuş gerçekleştirdiler. B-52 bombardıman uçakları, çok sayıda silahın büyük bir kısmını fırlatma ve hedeflerini doğru bir şekilde düşman bölgesinin derinliklerine isabet ettirme kabiliyetiyle ön plana çıkıyor.
Suudi Arabistan, aralarındaki “uzlaşmalı eylemi” geliştirmek için sürekli olarak uluslararası ortaklarıyla birlikte çalışmaktadır. Suudi Arabistan Hava Kuvvetleri personeli, iletişim, planlama ve teknik sistemler arasında entegrasyonu sağlamak için müttefik ülkelerdeki meslektaşları ile birlikte çalışmaktadır.
ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) perşembe günü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: ”Stratofortress" adlı ve nükleer silah taşıyabilen iki ağır bombardıman uçağı, Louisiana'daki Barksdale Hava Kuvvetleri Üssü'nden havalandı ve mürettebatlarına son dakikada haber verildi.”
AFP’nin aktardığı habere göre, bahse konu iki uçak, ABD Hava Kuvvetlerine ait diğer uçaklar ve müttefik ülkelerin uçaklarıyla birlikte Körfez semalarında uçuş gerçekleştirdi. Bununla birlikte, B-52 bombardıman uçakları bu bölgede iki ayda ikinci kez uçuş gerçekleştirmiş oldu.
CENTCOM Komutanı General Frank Mackenzie, “Potansiyel düşmanlar, yeryüzünde hiçbir ülkenin herhangi bir saldırganlık karşısında ek savaş yeteneklerini hızla konuşlandırmak için ABD’den daha hazırlıklı ve yetenekli olmadığını anlamalıdır. Böyle bir misyonda ortaklarla işbirliği yapma yeteneğimiz, herhangi bir krize birlikte yanıt vermeye hazır olduğumuzu kanıtlıyor” dedi.
36 saatlik bir görev için havalanan, iki bombardıman uçağı, Atlantik Okyanusu, Avrupa ve Arap Yarımadası semalarında dolaşacak. Bir sonraki görevi İran kıyılarına yaklaşmadan Körfez semalarında uçmak olan söz konusu iki bombardıman uçağının son durağı tekrar ABD olacak. AFP’ye göre ismini açıklamak istemeyen bir askeri yetkili konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Bu uçuş belirli bir tehdide karşı değil, savunma yeteneklerini hızla devreye sokma becerimizin bir göstergesi olarak gerçekleştirildi.”
B-52 bombardıman uçağı, 35 ton ağırlığındaki füzeleri ve akıllı bombaları taşıyabilen yıkıcı stratejik bir silahtır ve 14 bin kilometre havada kalabilir. Bu tip bombardıman uçakları 1960'larda Vietnam Savaşı'na ve 1991'de Kuveyt Savaşı'na katıldı. Bahse konu bombardıman uçakları Körfez Savaşı’nda ABD'den havalandı, Irak'taki hedefleri bombaladı ve ardından Hint Okyanusu'ndaki Amerikan "Diego Garcia" üssüne iniş yaptı. Bu uçaklar 2001'de de Afganistan'daki hedefleri bombaladı.



Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.


Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
TT

Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT), 2025 yılı sonunda ülke sanayi sektörünün olağanüstü bir performans sergilediğini açıkladı. Kuruma göre, sanayi üretim miktarları endeksi, geçen yılın aralık ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

Bu artış, özellikle madencilik ve imalat sanayii başta olmak üzere temel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmayı yansıtıyor ve sanayi sektörünün ulusal ekonomiye sağladığı katkının önemini güçlendiriyor.

Petrol üretimi

Madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri, sanayi üretim endeksini yukarıya taşıyan başlıca etkenler arasında yer aldı. Endeks, aralık ayı itibarıyla yıllık bazda dikkat çekici bir şekilde yüzde 13,2 oranında büyüme kaydetti. Bu ivmenin temel nedeni, Suudi Arabistan’daki petrol üretiminin artarak günlük 10,1 milyon varile ulaşması olarak gösteriliyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 8,9 milyon varildi. Aylık bazda ise endeks, kasım ayına kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış göstererek nispeten istikrarlı seyretti.

Üretim endüstrisi

Buna paralel olarak imalat sanayi sektörü de yüksek bir esneklik göstererek yıllık bazda yüzde 3,2 oranında büyüdü. Bu büyüme, özellikle kimya ve gıda üretimi faaliyetlerindeki güçlü performansla desteklendi. Kimyasal maddeler ve kimyasal ürünlerin üretimi, sektördeki en güçlü itici unsurlardan biri olarak öne çıkarak yüzde 13,4 oranında artış kaydetti. Bunu yüzde 7,3 büyüme ile gıda ürünleri üretimi takip etti. Aylık bazda da endeks pozitif seyrini sürdürdü ve Kasım 2025’e kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta gıda ürünleri üretimi yüzde 9,6, kimyasal ürünler üretimi ise yüzde 2,8 oranında yükseldi.

Su temini ve kamu hizmetleri

Kamu hizmetleri sektöründe, su temini, kanalizasyon hizmetleri ile atık yönetimi ve işleme faaliyetleri yıllık bazda güçlü bir artış göstererek yüzde 9,4 büyüdü. Buna karşın elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme hizmetleri faaliyetleri, 2024 Aralık ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında azaldı. Aylık bazda ise her iki sektörde de Kasım 2025’e göre daralma gözlendi; su ve atık hizmetlerinde yüzde 7,2, elektrik ve gaz faaliyetlerinde yüzde 13,1 düşüş kaydedildi. Bu durum, üretimin mevsimsel dalgalanmalardan veya rutin bakım programlarından etkilendiğini gösteriyor.

Petrol ve petrol dışı faaliyetler arasındaki denge

Son olarak, veriler Suudi Arabistan ekonomisinin temel sektörleri arasında dengeli bir büyüme dağılımı olduğunu ortaya koyuyor. Petrol faaliyetleri yıllık bazda yüzde 10,1 oranında artarken, petrol dışı faaliyetler istikrarlı bir şekilde yüzde 5,8 büyüme kaydetti. Kısa vadeli performansa bakıldığında, petrol dışı sektörlerin aylık bazda yüzde 0,4 ile üstünlüğünü sürdürdüğü görülürken, petrol faaliyetleri ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Bu durum, ülkedeki ekonomik çeşitlendirme stratejisinin sürdürüldüğünü yansıtıyor.