Sadr'dan Haşdi Şabi’ye çağrı: Cihad tüccarlarından kurtulun!

Mukteda es-Sadr. (Reuters)
Mukteda es-Sadr. (Reuters)
TT

Sadr'dan Haşdi Şabi’ye çağrı: Cihad tüccarlarından kurtulun!

Mukteda es-Sadr. (Reuters)
Mukteda es-Sadr. (Reuters)

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr dün, Haşdi Şabi’ye gönderdiği kısa bir mektupta Bağdat mahallelerinin "cihad tüccarları" olarak tanımladığı şahıslardan kurtarılmasını talep etti. Haşdi Şabi geçtiğimiz günlerde Bağdat'ta kendi şemsiyesi altında faaliyet gösteren grupların altı merkezini kapatmıştı.
Sadr, Twitter hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Haşdi Şabi içindeki güvenlik yetkililerinin bazı isimleri tutuklaması olumludur. Ancak Kerade ve Cadiriye mahalleleri cihad tüccarlarından kurtarılmalıdır.”
Salahaddin kentinin Samarra ilçesinde Haşdi Şabi şemsiyesi altında faaliyet gösteren “Barış Tugayları’nın” başında Sadr’ın bulunduğu biliniyor. Ancak Barış Tugayları, Haşdi Şabi’nin mevcut liderliğinden bağımsız ve nispeten uzak.
Haşdi Şabi’den yapılan açıklamaya göre Haşdi Şabi Emniyet Kurumu, dün kendi şemsiyesi altında faaliyet gösteren altı merkezin "Bağdat'taki yönetmelik ve talimatlara aykırı davrandığı" gerekçesiyle kapatıldığını duyurdu.
Açıklamada kapatmanın "siyasi, cezai veya başka nedenlerle değil, disiplin gerekçeli gerekçesiyle” gerçekleştiği belirtildi.
Kapatma kararının “yönetmeliği ihlal eden herkesin takibi ve hesap verebilirliği” çağrısında bulunan Haşdi Şabi yönetiminin direktifleri kapsamında gerçekleştiği kaydedildi.
Bağdat'ın merkezindeki Cadiriye ve Kerada bölgelerinde, Haşdi Şabi bağlantılı olduğunu iddia eden silahlı gruplar bulunuyor. Bu bölgeler genellikle belirli konut sakinleri, tüccarlar ve varlıklı kişilere yönelik şüpheli eylem ve gasp operasyonları yürütmekle suçlanan geniş bir ticari çıkarlar ağının idare edildiği yerler olarak biliniyor. Söz konusu bölgelerde cinayetler ve dükkanlara saldırılar da gerçekleşiyor.
Yerel gözlemciler, Necef otoritesi tarafından desteklenen dini gruplara bağlı Barış Tugayları’nın kurulmasının ardından Haşdi Şabi güçlerinin genel yapısında net ve açık bir bölünmenin meydana geldiğine dikkat çekiyor. Barış Tugayları son zamanlarda Haşdi Şabi liderliğinden koptu ve doğrudan, komuta ve mevzilenme açısından Silahlı Kuvvetler Başkomutanı’na bağlandı.



Mazlum Abdi, Reuters'e konuştu: Türkiye ile ateşkes sağlanması durumunda SDG içindeki yabancı savaşçılar Suriye'den ayrılacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Mazlum Abdi, Reuters'e konuştu: Türkiye ile ateşkes sağlanması durumunda SDG içindeki yabancı savaşçılar Suriye'den ayrılacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

SDG'nin başında bulunan Mazlum Abdi, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Suriye'de artık farklı bir durum var, siyasi aşamaya geçtik. Suriyeliler kendi problemlerini kendileri çözmek, yeni bir yönetim kurmak mecburiyetinde" dedi.

Abdi, "Biz de, Türkiye'ye ait güçler ve bağlantılı güçler ile aramızda ateşkes sağladıktan sonra, bu sürece dahil olmaya hazırlanıyoruz... Suriye'de yeni gelişmeler olduğu için savaşta bize yardımcı olan savaşçıların kendi yerlerine alınları açık şekilde geri dönmelerinin vakti geldi" dedi.

Abdi, Türkiye ve SMO'nun Kobani kentine taarruz hazırlığında bulunduğunu düşündüklerini ve bu nedenle ateşkes müzakerelerinde güçlerini bölgeden çekmeyi teklif ettiklerini ifade etti.

SDG'nin teklifine göre bölgenin güvenliği "tam kapsamlı ateşkes olması halinde gözetim faaliyetleri kapsamında" ABD güçlerinin içinde yer alacağı bir iç güvenlik birimi tarafından sağlanacak.

Ne olmuştu?

Türkiye, ABD'nin desteklediği SDG'nin ana silahlı gücünü oluşturan YPG'nin PKK'nın uzantısı olduğunu belirtiyor ve terör örgütü olarak kabul ediyor.

Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından Türkiye'nin desteklediği muhaliflerden oluşan Suriye Milli Ordusu (SMO), 9 Aralık'ta Menbiç'in kontrolünü SDG'den aldı.

ABD, SMO ile SDG arasında bu haftanın sonuna kadar ateşkes sağlandığını açıklarken, Savunma Bakanlığı kaynakları Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü PKK veya YPG ile ateşkes anlaşması olmadığını ve TSK veya SMO'nun Fırat'ın doğusunda, yani SDG'nin elinde olan bölgede terörle mücadele için hazırlıkların devam ettiğini ifade etmişti.

Türkiye ayrıca SDG ve YPG içindeki yabancı savaşçıların da ülkeyi terk etmesini istiyor.