Mısır Fetva Kurumu: Domuz kökenli aşı helaldir

İçerisindeki maddenin doğası ve bileşenleri değiştirildiği taktirde

Mısır Fetva Kurumu: Domuz kökenli aşı helaldir
TT

Mısır Fetva Kurumu: Domuz kökenli aşı helaldir

Mısır Fetva Kurumu: Domuz kökenli aşı helaldir

Mısır Fetva Kurumu Daru’l İfta, içerisindeki maddenin doğası ve domuz kökenli bileşenleri değiştirildiği taktirde domuz türevlerine dayalı aşı kullanımına cevaz verdi. Kurum tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere başvuruldu:
“Aşıda kullanılan malzeme, üretim sürecinde domuz olarak isimlendirilmeyen başka bir maddeye dönüştürülür. Böyle olduğu taktirde, koronavirüs ve diğer salgın hastalıkların tedavisi için aşı içerisinde kullanılmasında sakıncası yoktur. Aynı şekilde, bu madde halen doğal açıdan bir domuz bileşeni olarak adlandırılıyorsa da geçerlidir. Ancak tedavi hızı ve etkinliğinde, üretilip kullanılmasının caiz olduğu temiz içeriklerin yerini alacak hiçbir şey yoktur. Haram veya necis madde istihale geçirmiyorsa (niteliği dönüştürülmüyorsa), temiz bileşenler onun yerini almadığı sürece veya tedavi hızı ya da etkinliğinde bir etkisi bulunmuyorsa bu tür ürünlerle tedavi görmek Hanefi ve Şafii mezhebinde olduğu gibi caiz değildir.”

Ezher: Tedbirleri ihlal haramdır
Diğer yandan, El-Ezher ise virüsle mücadele tedbirlerinin ihlal edilmesinin haram olduğuna dair bir fetva yayınladı. El-Ezher Uluslararası Elektronik Fetva Merkezi, vaka sayısının yeniden artmasının ardından, virüsün kontrol altına alınmasına yönelik önlemlere karşı ihmalkarlık etmeme uyarısını yeniledi. Cuma günü yaptığı açıklamada, vatandaşları kamu sağlığı yararına daha önce alınan önleyici tedbirlere ve Sağlık Bakanlığı talimatlarına uymaya çağırdı. Aynı zamanda krizin tamamen sona erdiği ilan edilinceye kadar yetkili makamlar tarafından verilen tıbbi ve önleyici talimatların ihlal edilmesinin haram olduğunu zirâ kişinin bu ihlallerle kendisi ve başkalarını zarara veya ölüme maruz bıraktığını vurguladı.
Mısır Vakıflar Bakanlığı ise “Virüse yönelik önleyici tedbirlere uyulmamasının insan hayatına saldırı teşkil ettiğini” vurguladı. Ülke genelindeki camilerin dezenfeksiyon ve sterilizasyon çalışmalarının sürdürülmesi gerektiği uyarısını yenileyen bakanlık, namaz kılanlar arasında boşluk bırakılması gerektiğini belirten işaretlerin konduğundan, tuvaletlerin ve türbelerin açık olmadığından emin olunması gerektiğini vurguladı.
Eğitim ve Teknik Eğitim Bakanı Dr. Tarık Şevki, “okullardaki derslerin durdurulması kararının Eğitim Bakanlığının değil, devletin kararı” olduğunu vurguladı. Ebeveynlerin çocuklarının koronavirüse yakalanacağı korkusuyla derslerin durdurulması çağrılarının artmasının ardından alındığını da ekledi.
Daha önce yaptığı açıklamada Mısır Devleti’nin okul yılını iptal etme planı olmadığını söyleyen Bakan, okulları kapatmanın öğrencileri strese iteceği için onların yararına olmadığına işaret etmişti.
Diğer yandan Sağlık ve Nüfus Bakanlığı ise Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yönergeleri dikkate alınarak yürütülen gerekli gözetim, soruşturma ve incelemeler kapsamında bin 133 yeni vaka ve 49 can kaybının kaydedildiğini duyurdu. Bu açıklama, bakanlığın bin 21 vaka ve 51 can kaybının kaydedildiğini duyurmasından bir gün sonra gerçekleştirildi. Nitekim bu rakamlar, ülkenin virüsün ilk dalgasının zirvesinde olduğu Temmuz ayından bu yana bin vaka sınırının ilk defa aşıldığına işaret ediyor. Cuma günü, iyileşen 511 hastanın daha hastanelerden taburcu edildiğini açıklayan Mısırlı sağlık yetkilileri, bu güne kadar toplamda 131 bin 315 vaka kaydedildiğini, 109 bin 462 kişinin iyileştiğini, 7 bin 352 kişinin ise koronavirüs sebebiyle hayatını kaybettiğini bildirdi.



Libya, Seyfülislam Kaddafi dönemini kapatıyor

Beni Velid’de Seyfülislam Kaddafi için düzenlenen cenaze töreninden, 6 Şubat 2026 (AFP)
Beni Velid’de Seyfülislam Kaddafi için düzenlenen cenaze töreninden, 6 Şubat 2026 (AFP)
TT

Libya, Seyfülislam Kaddafi dönemini kapatıyor

Beni Velid’de Seyfülislam Kaddafi için düzenlenen cenaze töreninden, 6 Şubat 2026 (AFP)
Beni Velid’de Seyfülislam Kaddafi için düzenlenen cenaze töreninden, 6 Şubat 2026 (AFP)

Libya halkı, Seyfülislam Kaddafi’nin cenazesini dün Beni Velid şehrinde toprağa vererek, siyasi tartışmalar ve çalkantılarla dolu Libya tarihinin bir dönemini kapattı.

Cenaze, Beni Velid Hastanesi’nden alınarak ambulansla şehrin havaalanı meydanına taşındı. Burada büyük bir beyaz çadır kurularak, cuma namazının ardından cenaze namazı kılındı. Cenazenin hastaneden çıkarılması sırasında binlerce kişi yüksek sesle sloganlar attı ve Kaddafi’nin oğluna bağlılıklarını yeniledi. Eski rejimden bazı isimler de topluluğa hitap ederek, Seyfülislam Kaddafi’yi öldürenlerin ortaya çıkarılması ve hesap vermelerinin sağlanması çağrısında bulundu.

Beni Velid Emniyet Müdürlüğü, Seyfülislam Kaddafi’nin, kardeşi Hamis’in yanına defnedilmesine katılımı sınırlı tutarak, bunun ‘organizasyonel nedenler ve törenin planlandığı şekilde yürütülmesini sağlamak’ amacıyla yapıldığını açıkladı.


Sudan Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Dünya Gıda Programı konvoyuna yönelik saldırısını kınadı

El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
TT

Sudan Dışişleri Bakanlığı, HDK'nin Dünya Gıda Programı konvoyuna yönelik saldırısını kınadı

El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)
El-Gadarif eyaletindeki Ebu el-Nece kampında yerinden edilmiş Sudanlılar yiyecek almak için bekliyor (AFP)

Sudan Dışişleri Bakanlığı dün, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) tarafından Kuzey Kordofan'da Dünya Gıda Programı'na (WFP) ait kamyonlara insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıyı kınadı.

Bakanlık açıklamasında, yardım konvoylarını hedef almanın uluslararası insani hukukun ciddi bir ihlali olduğunu ve ihtiyaç sahiplerine insani yardım ulaştırma çabalarını baltaladığını belirtti.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, ihtiyaç sahiplerine yardımın engelsiz bir şekilde ulaştırılmasını sağlamak için Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşlarıyla iş birliğine tam desteğini yineledi.

Daha önce, Sudan Doktorlar Ağı, Kuzey Kordofan'da Dünya Gıda Programı (WFP) yardım konvoyuna düzenlenen HDK saldırısında bir kişinin öldüğünü ve üç kişinin yaralandığını bildirmişti.


Alimi, yeni Yemen hükümetinin kurulduğunu duyurdu

 Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
TT

Alimi, yeni Yemen hükümetinin kurulduğunu duyurdu

 Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi dün akşam Dr. Reşad el-Alimi başkanlığında toplandı. (SABA)

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Dr. Reşad el-Alimi dün, Başbakan Dr. Şai ez-Zindani’nin önerisi ve Başkanlık Konseyi’nin onayı doğrultusunda yeni hükümeti kurma ve üyelerini atama kararı aldı. Kararın, ülkenin yüksek menfaatleri doğrultusunda alındığı belirtildi.

Yeni hükümette Dr. Şai ez-Zindani, Başbakan ve Dışişleri Bakanı olarak görev yapacak. Bunun yanında, Muammer el-İryani Enformasyon Bakanı, Nayif el-Bekri Gençlik ve Spor Bakanı, Salim es-Sukatri Tarım, Sulama ve Balıkçılık Bakanı, General İbrahim Haydan İçişleri Bakanı, Tevfik eş-Şercebi Su ve Çevre Bakanı, Muhammed el-Eşvel Sanayi ve Ticaret Bakanı, Dr. Kasım Behaybih Sağlık Bakanı, Bedr el-Arida Adalet Bakanı, General Tahir el-Akili Savunma Bakanı, Mühendis Bedr Basleme Yerel Yönetimler Bakanı, Muti Demmac Kültür ve Turizm Bakanı, Dr. Enver el-Mehri Mesleki Eğitim ve Teknik Öğretim Bakanı, Mühendis Adnan el-Kaf Elektrik ve Enerji Bakanı, Mervan bin Ganim Maliye Bakanı ve Dr. Afrah ez-Zuvbe Planlama ve Uluslararası İşbirliği Bakanı olarak atandı.

Hükümet kadrosunda ayrıca Salim el-Avlaki Kamu Hizmetleri ve Sigortalar Bakanı, Hakim İşrak el-Mektari Hukuk İşleri Bakanı, Dr. Adil el-Abadi Eğitim Bakanı, Dr. Emin el-Kadesi Yüksek Öğrenim ve Bilimsel Araştırma Bakanı, Dr. Şadi Basira İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı, Dr. Muhammed Bamka Petrol ve Madenler Bakanı, Muhsen el-Ömeri Ulaştırma Bakanı, Mühendis Hüseyin el-Akrabi Bayındırlık ve Yollar Bakanı, Muhtar el-Yafii Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı, Meşdel Ahmed İnsan Hakları Bakanı, Şeyh Türki el-Vedai Vakıflar ve Rehberlik Bakanı, Dr. Abdullah Ebu Huriye Meclis İşleri Bakanı, Ekrem el-Amiri Devlet Bakanı, Abdulgani Cemil Devlet Bakanı ve Sana Başkent Yetkilisi, Abdurrahman el-Yafii Devlet Bakanı ve Aden Valisi, Ahmed el-Avlaki Devlet Bakanı, Dr. Ahad Casus Kadın İşleri Bakanı, Velid el-Kadimi Devlet Bakanı ve Velid el-Ibare Devlet Bakanı olarak görev yapacak.

Karar, Yemen Anayasası, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) girişimi ve uygulama mekanizması, 2022 yılı 9 sayılı yetki devri kararı, 7 Nisan 2022 tarihli Başkanlık Konseyi kurulması ve 2004 yılı 3 sayılı Bakanlar Kurulu Yasası ile Başbakan atama ve hükümet kurma yetkisini düzenleyen karar doğrultusunda alındı.