Suudi Arabistan’daki KİK zirvesine ‘Sultan Kabus ve Şeyh Sabah Zirvesi’ ismi verildi

Veliaht Prens Muhammed bin Selman: Bugün bölgemizin kalkınması için çabalarımızı birleştirmemiz gerekiyor

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman El-Ula Bildirgesi’nin imzaladı (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman El-Ula Bildirgesi’nin imzaladı (SPA)
TT

Suudi Arabistan’daki KİK zirvesine ‘Sultan Kabus ve Şeyh Sabah Zirvesi’ ismi verildi

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman El-Ula Bildirgesi’nin imzaladı (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman El-Ula Bildirgesi’nin imzaladı (SPA)

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Konseyi’nin 41. oturumu, Körfez ülkeleri liderleri ve temsilcilerinin katılımıyla Suudi Arabistan’ın El-Ula şehrinde başladı.
KİK zirvesinde Körfez işbirliği, bölgesel ve uluslararası stratejik ortaklıklar, İran ve nükleer programı gibi birçok konu tartışılacak.
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Bu yıl, ortak Körfez eylemi ve bu mübarek süreci desteklemede önemli bir rol oynayan iki büyük lideri özlüyoruz. Bunlar (Umman Sultanı) Sultan Kabus bin Said ve (Kuveyt Emiri) Şeyh Sabah el-Ahmed Cabir el-Sabah. Allah her ikisine de rahmet eylesin” dedi.
Veliaht Prens, KİK yürüyüşünü desteklemek için onlarca yıldır yaptıkları özverili çalışmalar için kendilerine minnettarlık duyduklarını dile getirerek, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in talebiyle zirveye ‘Sultan Kabus ve Şeyh Sabah Zirvesi’ ismi verildiğini bildirdi.
Muhammed bin Selman konuşmasına şu ifadelerle devam etti;
“Daha önce Şeyh Sabah el-Ahmed’in önderlik ettiği çatlağı düzeltme çabalarını büyük bir minnettarlık ve takdirle karşılıyoruz. Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed de çalışmalarıyla onu takip etti. Bu çabalar, Allah’ın rahmeti ve ardından herkesin işbirliği ile Körfez, Arap ve İslam ülkelerinde dayanışma ve istikrara vurgu yapılan bu mübarek zirvede imzalanacak El-Ula Bildirgesi’ne varılmasına yol açtı. Bu bağlamda, ABD ve bu konuda katkıda bulunan tüm tarafların dostane çabalarını alkışlıyoruz.”
Veliaht Prens’in birlik çağrısı yaptığı konuşmasının devamı şöyle;
“Bugün, bölgemizin kalkınmasının yanı sıra bizi çevreleyen zorluklar, özellikle de İran rejiminin nükleer ve balistik füze programı ile bölgedeki güvenlik ve istikrarı bozmaya yönelik terör ve mezhepçi faaliyetleriyle kendisi ve vekillerinin benimsediği yıkıcı sabotaj projelerinin oluşturduğu tehditler ile yüzleşmek için çabalarımızı birleştirme ihtiyacı içindeyiz. Bu durum, bölgesel ve uluslararası barış ile güvenliği tehdit eden bu programlar ve projeleri durdurmak için uluslararası toplumu ciddi şekilde çalışmaya çağırma sorumluluğumuzu vurguluyor.”
KİK’in, Körfez ülkelerinin inanç, akrabalık ve halkların ortak kaderinin temsil ettiği ortak paydalar arasındaki özel ilişkiye dayanak kurulduğunu dile getiren Muhammed bin Selman, “Bu bakış açısıyla, KİK’in dayandığı yürüyüşü tamamlama ve her alanda entegrasyonu sağlamayı amaçlayan yüce hedef ve temelleri hepimiz gerçekleştirmeliyiz” dedi.
KİK Zirvesi’ne, Kral Selman adına başkanlık eden Veliaht Prens konuşmasının sonunda, “Suudi Arabistan’daki kardeşlerinizin politikası, gelecek planları ve 2030 Vizyonu, ülkelerimiz ve bölgemizin güvenliği, istikrarı ve refahına hizmet etmek için Arap ve İslami işbirliğini güçlendirmenin yanı sıra birleşik ve güçlü bir KİK’i önceliklerinde ilk sıraya alıyor” diye konuştu.
Bunun ardından, Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, El-Ula Bildirgesi’ni imzalayarak, bu tarihi başarıyı öven bir konuşma yaptı.
Kuveyt Emiri, merhum Emir Şeyh Sabah’ın bu anlaşmanın başarılı olması yönünde oynadığı samimi ve yapıcı rolü hatırlatarak, zirveye ‘Sultan Kabus ve Şeyh Sabah’ ismi verilmesi nedeniyle Suudi Arabistan liderlerine teşekkürlerini sundu.



Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
TT

Kral Selman yağmur duası çağrısı yaptı

Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)
Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz (SPA)

Kral Selman bin Abdulaziz, yarın Suudi Arabistan genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.

Suudi Arabistan Kraliyet Sarayı'ndan yapılan açıklamada, “Yağmur duası yapma konusunda Peygamberimiz Muhammed'in (sav) örneğini takip eden İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz, Ümmü'l-Kura takvimine göre 1447 H. Şaban ayı, 24. Günü, yani 12 Şubat 2026 tarihinde Krallık genelinde yağmur duası yapılmasını istedi.”

Kral Selman, herkese "tövbelerini artırmalarını, bağışlanma dilemelerini ve Yüce Allah'a dönmelerini, kullarına karşı nazik olmalarını ve sadaka vermek, namaz kılmak, dua etmek gibi gönüllü ibadetlerini artırmalarını" öğütledi. Ayrıca, Allah'ın kullarının yüklerini hafifletmelerini ve sıkıntılarını gidermelerini, böylece Allah'ın da bizim yüklerimizi hafifletmesini ve umduğumuz şeyleri bize vermesini istedi.

Ayrıca,"Her aklı başında insan, Allah'ın Resulü'nün -Allah ona salât ve selam versin- sünnetine uygun olarak namaz kılmaya gayret etmeli ve Allah'a olan ihtiyacını göstermeli, sürekli dua etmelidir; zira Allah, kullarının sık sık ve sürekli dua etmelerini sever" diye belirtti.

 


Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Bahreyn veliaht prensleri ortak konuları görüştü

Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)
Prens Muhammed bin Selman, salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’ı kabul ederken. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz, Bahreyn Veliaht Selman bin Hamad Âl Halife ile karşılıklı ilgi alanına giren bir dizi konuyu ele aldı.

Prens Muhammed bin Selman’ın salı günü Diriye’de Prens Selman bin Hamad’la bir araya geldi. Taraflar, iki ülke arasındaki tarihî ilişkileri ve çeşitli alanlarda ikili iş birliği fırsatlarını gözden geçirdi.

Görüşmede Suudi Arabistan tarafında; Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, Riyad Bölgesi Vali Yardımcısı Prens Muhammed bin Abdürrahman, Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Devlet Bakanı ve Ulusal Güvenlik Danışmanı Musaid el-Ayban, Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan ve Manama Büyükelçisi Nayif es-Sudeyri hazır bulundu.

fvedvf
Suudi Arabistan Veliaht Prensi’nin, Bahreynli mevkidaşını salı günü Diriye’de karşıladığı törenden bir kare. (SPA)

Bahreyn tarafında ise; Başbakan Yardımcısı Şeyh Halid bin Abdullah Âl Halife, İçişleri Bakanı Şeyh Raşid bin Abdullah Âl Halife, Başbakanlık Divanı Bakanı Şeyh İsa bin Selman Âl Halife, Maliye ve Ulusal Ekonomi Bakanı Şeyh Selman bin Halife Âl Halife, Bakanlar Kurulu İşleri Bakanı Hamad el-Maliki ve Riyad Büyükelçisi Şeyh Ali bin Abdurrahman Âl Halife yer aldı.

fervgfrv
Prens Muhammed bin Abdürrahman’ın, Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Prens Selman bin Hamad’ı karşıladığı an. (Riyad Emirliği)

Prens Selman bin Hamad ve beraberindeki heyet, iki ülkeyi birleştiren tarihî ve kardeşlik bağları çerçevesinde, ülkeler ve halklarının beklentilerine hizmet edecek şekilde kardeşçe bir ziyaret kapsamında salı günü Riyad’a geldi.

Bahreyn Veliaht Prensi’ni Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda; Prens Muhammed bin Abdürrahman, Nayif es-Sudeyri, Şeyh Ali bin Abdurrahman, Riyad Bölgesi Emniyet Müdürü Vekili Tümgeneral Mansur el-Uteybi ve Kraliyet Protokolü Başkan Yardımcısı Fahd es-Suhayl karşıladı.


Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
TT

Suudi Arabistan’da sanayi üretimi 2025 yılını yüzde 8,9’luk güçlü bir büyüme ile tamamladı

Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)
Aramco şirketine ait fabrikalardan biri (Aramco)

Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu (GASTAT), 2025 yılı sonunda ülke sanayi sektörünün olağanüstü bir performans sergilediğini açıkladı. Kuruma göre, sanayi üretim miktarları endeksi, geçen yılın aralık ayına kıyasla yıllık bazda yüzde 8,9 oranında artış gösterdi.

Bu artış, özellikle madencilik ve imalat sanayii başta olmak üzere temel ekonomik faaliyetlerdeki toparlanmayı yansıtıyor ve sanayi sektörünün ulusal ekonomiye sağladığı katkının önemini güçlendiriyor.

Petrol üretimi

Madencilik ve taş ocakçılığı faaliyetleri, sanayi üretim endeksini yukarıya taşıyan başlıca etkenler arasında yer aldı. Endeks, aralık ayı itibarıyla yıllık bazda dikkat çekici bir şekilde yüzde 13,2 oranında büyüme kaydetti. Bu ivmenin temel nedeni, Suudi Arabistan’daki petrol üretiminin artarak günlük 10,1 milyon varile ulaşması olarak gösteriliyor. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 8,9 milyon varildi. Aylık bazda ise endeks, kasım ayına kıyasla yalnızca yüzde 0,3 oranında sınırlı bir artış göstererek nispeten istikrarlı seyretti.

Üretim endüstrisi

Buna paralel olarak imalat sanayi sektörü de yüksek bir esneklik göstererek yıllık bazda yüzde 3,2 oranında büyüdü. Bu büyüme, özellikle kimya ve gıda üretimi faaliyetlerindeki güçlü performansla desteklendi. Kimyasal maddeler ve kimyasal ürünlerin üretimi, sektördeki en güçlü itici unsurlardan biri olarak öne çıkarak yüzde 13,4 oranında artış kaydetti. Bunu yüzde 7,3 büyüme ile gıda ürünleri üretimi takip etti. Aylık bazda da endeks pozitif seyrini sürdürdü ve Kasım 2025’e kıyasla yüzde 0,3 oranında artış gösterdi. Söz konusu artışta gıda ürünleri üretimi yüzde 9,6, kimyasal ürünler üretimi ise yüzde 2,8 oranında yükseldi.

Su temini ve kamu hizmetleri

Kamu hizmetleri sektöründe, su temini, kanalizasyon hizmetleri ile atık yönetimi ve işleme faaliyetleri yıllık bazda güçlü bir artış göstererek yüzde 9,4 büyüdü. Buna karşın elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme hizmetleri faaliyetleri, 2024 Aralık ayına kıyasla yüzde 2,5 oranında azaldı. Aylık bazda ise her iki sektörde de Kasım 2025’e göre daralma gözlendi; su ve atık hizmetlerinde yüzde 7,2, elektrik ve gaz faaliyetlerinde yüzde 13,1 düşüş kaydedildi. Bu durum, üretimin mevsimsel dalgalanmalardan veya rutin bakım programlarından etkilendiğini gösteriyor.

Petrol ve petrol dışı faaliyetler arasındaki denge

Son olarak, veriler Suudi Arabistan ekonomisinin temel sektörleri arasında dengeli bir büyüme dağılımı olduğunu ortaya koyuyor. Petrol faaliyetleri yıllık bazda yüzde 10,1 oranında artarken, petrol dışı faaliyetler istikrarlı bir şekilde yüzde 5,8 büyüme kaydetti. Kısa vadeli performansa bakıldığında, petrol dışı sektörlerin aylık bazda yüzde 0,4 ile üstünlüğünü sürdürdüğü görülürken, petrol faaliyetleri ise aylık bazda yüzde 0,3 oranında hafif bir düşüş gösterdi. Bu durum, ülkedeki ekonomik çeşitlendirme stratejisinin sürdürüldüğünü yansıtıyor.