Tofaş'ta promosyon isyanı!

(İHA)
(İHA)
TT

Tofaş'ta promosyon isyanı!

(İHA)
(İHA)

Türkiye'nin otomotiv devi Tofaş'ta promosyon tartışmalarının sonu gelmiyor. Aynı sendikaya üye olmalarına karşın Koç Grubu bünyesindeki Yapı Kredi Bankası'nın Bosch Fabrikası'na yıllık 2 bin 250 lira promosyon ücreti vermesine karşı Tofaş çalışanları için yıllık sadece 470 para puan vermesi otomotiv devi işçilerini çileden çıkarıyor.
Bursa'da Türk Metal Sendikası üyesi olan Bosch, Renault ve 7 bin çalışanı bulunan Tofaş'ın fabrika işçilerine her yıl düzenli olarak olarak ödenmekte olan banka promosyon bedellerindeki farklılık Tofaş işçisini çileden çıkardı.
Aynı sendikaya bağlı Bosch, Renault Fabrikaları yıllık 2 bin 250 lira, üç yıllık 6 bin 750 lira nakit olarak bankalardan promosyon alırken Tofaş işçisinin Koç Grubu bünyesindeki Yapı Kredi Bankasından yıllık sadece 470 para puan alması kafaları karıştırdı. Bir araya gelen işçiler sendikaya müracaat ettilerse de aldıkları "Bizim yapacağımız bir şey yok, Tofaş, Yapı Kredi Bankası ile çalışıyor. Banka aynı gurubun olduğu için bizim yaptırım gücümüz maalesef olamıyor" cevabını alınca" şaşkına döndü.

"Promosyonlar eşit olmalı"
İsyan eden Tofaş işçileri karşı karşıya kaldıkları haksız durum karşısında fabrika içi sosyal iletişim ağından seslerini duyurmaya çalışıyor.
2 haftadır hiçbir karşılık alamadıklarını belirten işçiler, "Herkesin Tofaş gibi Türkiye'nin en iyi fabrikasını örnek göstermesi gerekirken biz her seferinde Bosch ve Renault'taki iyileştirmeleri örnek göstermek zorunda kalıyoruz. Verdiğimiz emeğin karşılığını almak istiyoruz. Aynı banka başka iş yerine üç yıllık 6 bin 750 lira versin, bize 470 para puan versin. Nerede bunun eşitliği, maalesef biz başkalarında görüp özeniyoruz. Koç Grubunun bütün fabrikalarında durum bu, promosyonlar eşit olmalı. Koç Holding özverili çalışmamız sayesinde zirveye demir attı. Şimdi Koç Holding yönetiminden ricamız kendi çatısı altındaki tüm firma çalışanlarını diğer firmalardan aşağıda bırakmamaları. Promosyonları para puan olarak değil, Bosch Fabrikası'nda olduğu gibi gerçek Türk Lirası üzerinden verilmesini istiyoruz" dediler.
2015 yılında aynı sendikaya üye Tofaş, Renault ve Bosch fabrikalarında işçilere yapılan zam oraları arasındaki farklılar sebebiyle ilk işçi eylemi Tofaş Fabrikasında başlamış daha sonra Renault işçileri de iş bırakmışlardı. Günlerce devam eden işçi eylemleri sebebiyle Türkiye ekonomisini derinden yaralamıştı.



Dünyanın en zengin 10 kadını: Servetlerinin toplamı dünyanın en zenginlerinin sahip olduğu 505 milyar doları oluşturuyor

Amerikalı milyarder Alice Walton (75) yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları listesinde bir numarada yer alıyor (AFP)
Amerikalı milyarder Alice Walton (75) yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları listesinde bir numarada yer alıyor (AFP)
TT

Dünyanın en zengin 10 kadını: Servetlerinin toplamı dünyanın en zenginlerinin sahip olduğu 505 milyar doları oluşturuyor

Amerikalı milyarder Alice Walton (75) yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları listesinde bir numarada yer alıyor (AFP)
Amerikalı milyarder Alice Walton (75) yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin kadınları listesinde bir numarada yer alıyor (AFP)

Halid el-Munşavi

Bir yandan ABD, diğer yandan Çin başta olmak üzere tüm dünya ülkeleri arasında artan gümrük tarifeleri ve ticaret savaşı nedeniyle küresel piyasaların uğradığı kayıplara rağmen, kadınlar içinde bulunduğumuz yıl boyunca dünyanın en zenginlerinin parasında büyük bir pay sahibi olmayı sürdürdü.

Forbes dergisi daha önce yayınladığı bir haberde dünyanın en zengin 10 kadınının yaklaşık 505 milyar dolara sahip olduğunu belirtmişti. Servetlerini perakendecilik, kozmetik, finans ve gemicilik gibi çeşitli sektörlerden elde eden bu kadınlar, küresel ekonominin ve hayırseverliğin şekillenmesine katkıda bulunan büyük bir ekonomik gücü temsil ediyor.

Listeye göre kadınlar dünyadaki toplam milyarder servetinin yüzde 13,3'ünü kontrol ediyor ve bu kadınlar yalnızca geleneksel liderlik modellerini yeniden tanımlamakla kalmıyor, aynı zamanda iş dünyasında erkek egemenliğine ilişkin yerleşik normlara da meydan okuyor.

Büyük servetlerin varislerinden milyarlarca dolarlık imparatorluklar kuran girişimcilere kadar uzanan bu liste, kadınların küresel ekonomiyi şekillendirmede nasıl hesaba katılması gereken bir güç haline geldiğini gösteriyor.

Alice Walton 112 milyar dolar ile listenin başında

İlk sırada yaklaşık 112 milyar dolarlık servetiyle 75 yaşındaki Amerikalı milyarder Alice Walton yer alıyor.

Dünyanın en zengin kadını olan Alice Walton’ın servetinin ana kaynağı babası Sam Walton tarafından kurulan perakende devi Walmart.

Küresel süpermarket zinciri Walmart'ın kurucusunun tek kızı olan Walton, Forbes dergisinin dünyanın en zengin kadınları arasında yaptığı son sıralamaya göre dünyanın en zengin kadını seçildi. Walton, 81,5 milyar dolar değerinde servete sahip olan kozmetik devi L'Oréal'in Fransız varisi Françoise Bettencourt-Meyers'in önünde, dünya milyarderleri arasında 15’inci sırada yer aldı.

Walton'ın serveti, babasının ikonik markasının yüzde 40 oranında yükselmesinin ardından geçtiğimiz yıl 28,7 milyar dolar arttı.

İkinci sırada ise 74,4 milyar dolarlık servetiyle Fransız Françoise Bettencourt-Meyers (71) ve ailesi geliyor. Bu ailenin ana servet kaynağı ‘L'Oréal’ adlı kozmetik markası.

L'Oréal imparatorluğunun varisi olan Bettencourt-Meyers, şirketin küresel genişlemesinin yönetiminde kilit bir rol oynuyor. Bettencourt-Meyers, 2024 yılının mart ayından bu yana net değeri 28,9 milyar dolar düşerek dünyanın en zengin kadını unvanını kaybederek üçüncü sıraya geriledi.

Üçüncü sırada ise yaklaşık 74,2 milyar dolarlık servetiyle Amerikalı Julia Koch (62) ve ailesi yer aldı. Koch’un servetinin kaynağı imalat, enerji ve emtia alanlarında faaliyet gösteren Koch Industries. Koch ve üç oğlu, 2019 yılında kocası David Cook'un ölümünden sonra Koch Industries şirketinin yüzde 42 hissesini devraldı. Şirketin net değeri 2024 martından bu yana 9,9 milyar dolardan fazla arttı.

sdfgthyu

Dördüncü sırayı, yaklaşık 42,3 milyar dolarlık servetinin kaynağı Mars'tan kalan miras olan 85 yaşındaki Amerikalı milyarder Jacqueline Mars aldı. Babası Forrest Mars Sr.'ın 1999'da ölümünden sonra onun hisselerini devralan Jacqueline Mars, yaklaşık 20 yıl boyunca şirkette çalıştı. 2016 yılına kadar yönetim kurulunda görev alan Jacqueline Mars, 2024 yılının mart ayından bu yana net servetine 3,2 milyar dolar ekledi.

Çelik ve enerji alanında Hindistan'ın en zengin kadını

İsviçreli milyarder Rafaela Aponte-Diamant (79) yaklaşık 39 milyar dolarlık servetiyle beşinci sırada yer alıyor. Servetinin kaynağı ise dünyanın en büyük denizcilik şirketlerinden biri olan Mediterranean Shipping Company (MSC).

Altıncı sırada yaklaşık 36 milyar dolarlık servetiyle Amerikalı zengin Abigail Johnson (63) yer alıyor. Johnson, dünyanın en büyük yatırım şirketlerinden biri olan Fidelity Investments'ın başkanı ve CEO'su.

Hint milyarder Savitri Jindal (74 yaşında) ve ailesi yaklaşık 32,3 milyar dolarlık servetiyle yedinci sırada yer aldı. Çelik ve enerji sektöründe faaliyet gösteren Jindal Grup'u yöneten Jindal, Hindistan'ın en zengin kadını.

Sekizinci sırada, 32,3 milyar dolarlık net servetiyle dünyanın en zengin insanlarından biri olan Jeff Bezos'un eski eşi MacKenzie Scott (54) yer alıyor. Hayır kurumlarına milyarlarca dolar bağışladıktan sonra dünyanın en büyük hayırseverlerinden biri haline geldi.

Dokuzuncu sırada yaklaşık 31,5 milyar dolarlık servetiyle Amerikalı milyarder Miriam Adelson (79) ve ailesi yer aldı. Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre kumarhane imparatorluğu olan Las Vegas Sands'in yarısından fazlasının sahibi olan Adelson, tıbbi araştırmalara ve siyasi amaçlara yatırım yapan önde gelen bir hayırsever olarak biliniyor.

Son olarak onuncu sırada yer alan Amerikalı zengin Marilyn Simons (74) ve ailesi yaklaşık 31 milyar dolarlık bir servete sahip. Renaissance Technologies'in kurucusu Jim Simons'ın dul eşi olan Marilyn Simons, servetini hedge fonlarına borçlu.