Dört grafikle Elon Musk’ın muazzam serveti

SpaceX'in başarısı, Elon Musk'ın net değerinin 2020 boyunca artmasını sağladı (AFP)
SpaceX'in başarısı, Elon Musk'ın net değerinin 2020 boyunca artmasını sağladı (AFP)
TT

Dört grafikle Elon Musk’ın muazzam serveti

SpaceX'in başarısı, Elon Musk'ın net değerinin 2020 boyunca artmasını sağladı (AFP)
SpaceX'in başarısı, Elon Musk'ın net değerinin 2020 boyunca artmasını sağladı (AFP)

Serveti bir yıldan kısa süre içinde 25 milyar dolardan (yaklaşık 185 milyar TL) neredeyse 200 milyar dolara (yaklaşık 1 trilyon 500 milyar TL) yükselen Elon Musk, Jeff Bezos'u geride bırakarak dünyanın en zengini oldu.
Milyarder polimat, en çok elektrikli otomobil şirketi Tesla ve özel roket şirketi SpaceX'in patronu olarak biliniyor ama beyin teknolojisi girişimi Neuralink ve tünel ağları kazarak şehirlerdeki "trafiği çözmeyi" amaçlayan The Boring Company'nin de başında bulunuyor.
Bu girişimlerden önce Musk, Silikon Vadisi'nde, sonradan PayPal haline gelen çevrimiçi ödeme platformu X.com'un kurucu ortağı olarak ün kazanmıştı.
Her yeni proje, en azından kısmen, önceki iş başarılarından elde edilen fonlarla finanse edildi ve her yeni girişim daha da iddialı hale geldi.
Nihayetinde Musk, gelişmiş yapay zekadan algılanan tehdit ve iklim değişikliği dahil dünyadaki en büyük zorluklardan bazılarını eşzamanlı olarak çözerken, bir yandan da Mars'ta kendi kendine yeten bir koloni kurarak insanlığı çok gezegenli bir türe dönüştürmeyi planlıyor.

Musk 7 Ocak'ta Bezos'u sollayarak dünyanın en zengin kişisi unvanını almasının ardından, servetini dünyada çoğunluğun iyiliğine yarayacağına inandığı şeyler adına kullanma sözünü yineledi.
Musk 2018'deki kısa tweet dizisini yeniden yayımlayarak şunları söyledi "Neden para istediğimi soruyor olmalısınız. Sebebi düşündüğünüz gibi değil. Kafamı dinlemek için çok az zamanım var. Tatil evlerim, yatlarım ya da onun gibi şeylerim yok" diye belirtmişti.
Amacım, servetimin yaklaşık yarısıyla dünyadaki sorunları çözmeye çalışırken diğer yarısıyla da Dünya'ya bir meteor çarpması ya da kendi kendimizi bitireceğimiz bir 3. Dünya Savaşı çıkması durumunda, tüm canlıların yaşamının devam etmesi için Mars'ta kendi kendine yetebilen bir şehir kurmak.
Musk, düzenli olarak hayır kurumlarına bağış da yapıyor. Bu hafta Twitter'da "para bağışlamak için gerçekten fark yaratacak yollar" hakkında tavsiye de istedi.

Mayıs 2020'de Musk, attığı tweet'te "neredeyse tüm fiziksel varlıklarını" satmayı planladığını yazmıştı. Bu sözünü 2021'den önce Kaliforniya'daki evlerinden üçünü toplam 41 milyon dolara (yaklaşık 302 milyon TL) satarak tuttu.
Sonrasında Musk, SpaceX'in Mars'a gidecek uzay aracı Starship'in geliştirilme sürecini yakından takip etmek için hiçbir eyalet gelir vergisi ödemeyeceği Teksas'a taşındı.
2018'de Musk, gelecekte bir noktada Tesla'da "büyük" bir hisse satışı yaparak SpaceX'in Mars planlarını finanse etmeyi düşündüğünü açıklamıştı. O sırada Tesla hisseleri yaklaşık 60 dolar (yaklaşık 445 TL) değerindeydi. Bugünse 900 dolara (yaklaşık 6 bin 600 TL) yakın bir değere sahip.
Tesla'nın serveti büyük ölçüde Musk'ın kendi net servetine yön verdi. Bu da şu anda küçük-orta ölçekli bir ülkenin yıllık GSYİH'sine eşdeğer.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) rakamlarına göre Musk'ın serveti dünyadaki tüm ülkelerin GSYİH'siyle beraber sıralansaydı, Elon Musk dünyanın en zengin 50. ülkesi olurdu.
Başka bir şekilde hesaplandığında, Musk'ın net değeri ABD'deki 328 milyon vatandaşın tamamına eşit olarak dağıtılsa kişi başına yaklaşık 600 dolar (yaklaşık 4 bin 500 TL) düşerdi. Bu da koronavirüs pandemisi sırasında ABD hükümetinin dağıttığı teşvikle aynı miktara denk geliyor.

Independent Türkçe



Ticaret savaşı sürerken Çin, ABD’ye el uzattı: Ay numuneleri paylaşılacak

Chang’e 5, Çin Ay Keşif Programı kapsamında Ay’dan numune getirilen ilk görevdi (AP)
Chang’e 5, Çin Ay Keşif Programı kapsamında Ay’dan numune getirilen ilk görevdi (AP)
TT

Ticaret savaşı sürerken Çin, ABD’ye el uzattı: Ay numuneleri paylaşılacak

Chang’e 5, Çin Ay Keşif Programı kapsamında Ay’dan numune getirilen ilk görevdi (AP)
Chang’e 5, Çin Ay Keşif Programı kapsamında Ay’dan numune getirilen ilk görevdi (AP)

ABD’yle ticaret savaşına rağmen Çin, Ay'dan topladığı kaya örneklerini Amerikalı bilim insanlarıyla paylaşacak. 

Çin Ulusal Uzay İdaresi’nden (CNSA) dün yapılan açıklamada, ABD’de NASA'dan fon alan Brown Üniversitesi ve Stony Brook'taki New York Eyalet Üniversitesi’nden araştırmacıların, Ay’dan alınan örnekleri incelemesine izin verileceği belirtildi. 

Bunlara ek olarak numuneler Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, Japonya ve Pakistan’dan birer üniversiteyle daha paylaşılacak. 

CNSA Direktörü Shan Zhongde, Ay’dan alınan kaya parçalarının “tüm insanlığın paylaştığı bir hazine” niteliğinde olduğunu söyledi. 

Bilim insanlarının erişimine açılacak numuneler, Çin’in insansız uzay aracı Chang’e 5 tarafından 2020’de Ay’dan Dünya’ya getirilmişti. ABD ve Sovyetler Birliği, 1972’de Ay’dan kaya örneği almıştı. Chang’e 5 göreviyle Çin, bunu başaran üçüncü ülke oldu.

Geçen yıl haziranda görevini tamamlayan Chang’e 6 ise Ay’ın uzak yüzünden kaya numunesi getirmişti. Böylelikle Çin bir ilke imza atmıştı.  

Çin’in uzay programını tasarlayan Wu Weiren, Reuters’a verdiği söyleşide ABD’nin son dönemdeki “izolasyonist” politikasını eleştirerek şu ifadeleri kullandı: 

ABD geçmişte dünyaya açık olmasına rağmen şimdi epey kapalı görünüyor. Bizse geçmişte kapalıydık ve şimdi açığız. Bunun nedeni ulusumuzun genel anlamda gücünün ve özgüveninin artmasıdır.

Washington ve Pekin arasındaki ortak uzay çalışmaları, eski ABD Başkanı Barack Obama döneminde 2011’de yürürlüğe konan yasa nedeniyle sekteye uğramıştı. Yasa uyarınca NASA’nın FBI’yla birlikte çalışarak, Çin’le gerçekleştirilecek herhangi bir görüşme veya ortak projenin ABD ulusal güvenliğini tehdit etmeyeceğini Kongre’ye belgelemesi isteniyor. Kongre’den onay çıkmadığı sürece ortak proje geliştirilemiyor.

NASA Direktörü Bill Nelson, Ay’dan toplanan numunelerin ABD’deki üniversitelere getirilmesi amacıyla gerekli belgelerin hazırlanmasında FBI’yla ortak çalışacaklarını belirtmişti.

Çin’in kaya örneklerini ABD’yle paylaşma kararı, iki ülke arasında başlayan ticaret savaşının etkileri sürerken geldi. Reuters, Pekin’in uzay araştırmalarındaki gücünü hem yakın ortakları hem de ABD’yle daha sıkı siyasi bağlar kurmak için kullanmayı hedeflediğini yazıyor.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı gümrük vergileriyle Washington-Pekin hattında yeni bir ticaret savaşı başlamıştı. 

ABD ve Çin arasındaki misilleme tarifeler sonucunda Washington, Pekin'e uyguladığı vergi oranını yüzde 145'e kadar çıkarmıştı. Çin de tarife oranını son olarak yüzde 125'e yükseltmişti. Trump, diğer ticaret ortakları için ek tarifelerin 90 günlüğüne askıya alındığını açıklamıştı.

Independent Türkçe, BBC, Reuters