Suudi Arabistan’da 178 binden fazla kişi aşılandı

Dün Endonezya’dan Suudi Arabistan’a gelen ilk hacı grubunun bir kısmı (SPA)
Dün Endonezya’dan Suudi Arabistan’a gelen ilk hacı grubunun bir kısmı (SPA)
TT

Suudi Arabistan’da 178 binden fazla kişi aşılandı

Dün Endonezya’dan Suudi Arabistan’a gelen ilk hacı grubunun bir kısmı (SPA)
Dün Endonezya’dan Suudi Arabistan’a gelen ilk hacı grubunun bir kısmı (SPA)

Sağlık Bakanlığı’nın Pazar günü yaptığı açıklamaya göre, 178 binden fazla Suudi Arabistan vatandaşına koronavirüse karşı “Pzifer- Biontech” aşısı yapıldı. Aşı olmak için başvuru yapanların sayısında büyük bir atış oldu ve kaydı tutulan aşı sayısı 1 milyonu aştı.
Suudi Arabistan, yeni tip koronavirüs Kovid-19 ile istikrarlı artış gösteren ve enfeksiyon sayısının azalmasına tanık olan ülkeler listesinin başında yer almıştı.
Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Muhammed el-Abdulali, vaka sayılarında yüzde 98’e ulaşan bir azalma olduğunu söyledi. El-Abdulali Pazar günü yaptığı basın açıklamasında, meydana gelen düşüş ile birlikte geçtiğimiz aylara göre daha aktif ve kritik vakaların yaşandığını belirtti.
Suudi Arabistan’da düne ait koronavirüs verileri, hastalıktan iyileşenlerin sayısında 166 kişilik bir artış yaşandığını ortaya koydu. Böylece iyileşen toplam hasta sayısı 355 bin 548’e yükseldi. Ayrıca 117 yeni pozitif vaka  ve 5 ölüm olduğu bildirildi.
Öte yandan Suudi Arabistan, virüsü kontrol altına alma noktasında istikrarlı bir aşamaya geldikten sonra, uluslararası uçuşlara başlama ile kara ve deniz yollarını açma kararı almıştı. Suudi Arabistan, sıkı protokol uygulamaları ve sağlık önlemleri çerçevesinde, dün Endonezya’nın başkenti Cakarta’dan gelen bir grup hacıyı kabul etti. Endonezyalı hacılar, yetkili makamlar tarafından alınan tüm tedbirlerin ve protokollerin uygulanmasının ardından, mutasyona uğramış virüsün yayılmasını önlemek ve hacıların sağlık ve güvenliklerini korumak için Cidde’deki Kral Abdulaziz Havalimanı’na geldi.
Umrelerini gerçekleştirmeden önce güvenli bir izolasyon dönemi geçirmeleri noktasında hacıların doğrudan havalimanında bulunan ikametgahlara yerleştirilmesine karar verildi.
Hac ve Umre Bakanlığı, ibadet için gelen hacılara alınan tedbirler çerçevesinde güvenli umre modelini uyguluyor. Ayrıca hacıların kaldıkları süre boyunca yolculuklarını kolaylaştırma noktasında
tüm hizmet kurumlarının ve Umre şirketlerinin hazırlıklarını artırdı.
BAE Sağlık Bakanlığı, koronavirüse karşı vatandaşlarına ve bölge sakinlerine 1 milyon dozdan fazla aşı sağlayacağını duyurdu. Bakanlık dün (Pazar) yaptığı açıklamada, 1 milyon 86 bin 568 doz aşı alındığını ve aşının iki dozunu alanların sayısının çeyrek milyondan daha fazla olduğunu söyledi.
Bakanlık, vaka sayısının azalması ve virüsün kontrol altına alınması noktasında ülke sakinlerinin tamamının aşılanmasının hedeflendiğini bildirdi.
Sağlık Bakanlığı aşının geçtiğimiz Ekim ayı başında tescil edilmesinin ardından, temin edildiğini duyurmuştu. Böylece özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar başta olmak üzere, vatandaşlar ve bölge sakinlerinin bulunduğu çeşitli gruplara aşı yapılmaya başlandı.
Bakanlık aşının toplumun tüm kesimlerine uygulanmasına yönelik prosedürlerin kolaylaştırılması noktasında, ülkenin çeşitli vilayetlerindeki devlet ve ya özel sektöre bağlı sağlık kuruluşlarından temini için bir kampanya başlattı. Ayrıca aşının tüm vatandaşlar için ücretsiz ve isteğe bağlı olduğunu belirtti.



Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.