Umman Sultanı, bir veliaht prensin atanmasını içeren yeni bir tüzüğü onayladı

Umman Sultanı Heysem bin Tarık (AP)
Umman Sultanı Heysem bin Tarık (AP)
TT

Umman Sultanı, bir veliaht prensin atanmasını içeren yeni bir tüzüğü onayladı

Umman Sultanı Heysem bin Tarık (AP)
Umman Sultanı Heysem bin Tarık (AP)

Umman Sultanı Heysem bin Tarık bugün (Pazartesi), ilki bir temel devlet tüzüğü, ikincisi ise Umman Konseyi Yasası’nın çıkarılmasına ilişkin olmak üzere iki kraliyet kararnamesi yayınladı.
Umman resmi haber ajansı ONA'da yer alan habere göre, iki kararnamenin çıkarılması önümüzdeki aşamada saltanatın gereksinimlerini karşılamak ve Umman 2040 Vizyonu çerçevesinde geldi.
Devlet için yeni bir temel tüzüğün çıkarılması kararı, kararnamede ele alınan en önemli konu olarak nitelendirildi. Karar, saltanatta yetki devri, Veliaht Prensi atama, görev ve yetkilerini belirlemek ve devlette yönetimin temeli olarak hukukun üstünlüğü ilkesini ve yargı bağımsızlığını vurgulamak amacıyla belirli ve istikrarlı bir mekanizma kurmayı öngörüyor.
Söz konusu kararnamede, vatandaşlar için daha fazla hak ve özgürlüğü garanti etmede devletin rolü vurgulandı. Bunlardan en önemlileri, kadınlar ve erkekler arasında eşitlik, çocuklara, engellilere, ergenlere ve gençlere bakım hizmeti sunma, temel eğitimi tamamlayana kadar zorunlu eğitim getirme, üniversitelerin kurulmasını teşvik etmek, bilimsel araştırmaları ilerletmek, yaratıcı ve yenilikçi olanların yeteneklerini geliştirmede yardımcı olmak olarak belirtildi. Ayrıca, insan onuruna yakışan ve güvenli bir yaşam hakkı, özel hayata saygı, cezaevlerinin reform ve rehabilitasyonu, ulusal mirasın yargı denetimine ve korunmasına tabi olması ve ona saldırmayı ve kaçakçılığı yasalarca cezalandırılacak bir suç olarak kabul etmek gibi konuların yer aldığı kaydedildi.
Devlet kurumlarının yönetimi çerçevesinde ise temel kanunda hükümetin performansını denetlemek için özel bir bölüm yer aldı. Buna göre, bakanların, bakan yardımcılarının ve benzer statüde olanların performansını takip etmek ve değerlendirmek üzere Sultan’a bağlı bir komite kurulması amaçlanıyor. Ayrıca kararnamede, yönetimdeki rolünü desteklemek için devletin mali ve idari gözetim organına yönelik özel bir metin yer alıyor.
Aynı zamanda, devletin bir yerel yönetim sistemi kurma yaklaşımını onaylamak amacıyla Umman Konseyi'nin rolünün önemi ve ülkenin kapsamlı kalkınmasına yaptığı tahmini katkılarla ilgili özel bir bölüm ayrıldı. Bu nedenle devlet temel tüzüğünde bu Konseyin en önemli hükümlerini ve kendisine verilen yetkileri içeren özel bir bölüm yer alıyor. Bunlardan en önemlileri arasında, Şura Konseyi için öngörülen takip araçlarına ek olarak, hükümet tarafından sunulan yasaları onaylamak veya değiştirmek, yasa tasarıları önermek, kalkınma planlarını ve eyaletin genel bütçesini tartışmak yer alıyor.
Bu yasa, Konsey işleriyle ilgili her konuyu düzenlemenin yanı sıra, Umman Konseyi'nin işlevlerini, üyelik koşullarını ve üyelerin tüm hak ve görevlerini içeriyor.



Suriye, Dünya Bankası'na vadesi geçmiş borçlarını ödedikleri için Suudi Arabistan ve Katar'a teşekkür etti

Suriye, Dünya Bankası'na vadesi geçmiş borçlarını ödedikleri için Suudi Arabistan ve Katar'a teşekkür etti
TT

Suriye, Dünya Bankası'na vadesi geçmiş borçlarını ödedikleri için Suudi Arabistan ve Katar'a teşekkür etti

Suriye, Dünya Bankası'na vadesi geçmiş borçlarını ödedikleri için Suudi Arabistan ve Katar'a teşekkür etti

Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Suriye'nin Dünya Bankası Grubu’na olan 15 milyon dolar tutarındaki borcunun ödendiğini duyuran Suudi Arabistan ve Katar'a kardeşçe girişimlerinden dolayı teşekkür ve takdirlerini sundu.

Suriye tarafından yapılan açıklamada bu adımın, ‘Suriye halkını destekleme ve ekonomik yüklerini hafifletme yönündeki ortak arzuyu yansıttığı ve toparlanma ve yeniden inşa sürecine hizmet etmek üzere uluslararası kurumlarla iş birliğini harekete geçirmenin kapısını açtığı’ ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, ortak Arap iş birliğinin ‘mevcut zorluklarla yüzleşmenin en iyi yolu’ olduğu vurgulandı. Suudi Arabistan ve Katar ile ilişkileri güçlendirme ve ‘halkların çıkarlarına hizmet eden ve bölgede istikrarı pekiştiren’ etkili ortaklıklara doğru ilerleme arzusu dile getirildi.

Suudi Arabistan ve Katar, dün iki ülkenin maliye bakanlıkları tarafından yapılan ortak bir açıklamayla, Suriye'nin Dünya Bankası Grubu'na olan yaklaşık 15 milyon dolarlık borcunun ödendiğini duyurdu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA, bu hamlenin 14 yılı aşkın bir aradan sonra Dünya Bankası Grubu'nun Suriye'ye yönelik destek ve faaliyetlerini yeniden başlatacağını belirtti. Şarku’l Avsat’ın SPA’dan aktardığı haberde, “Bu, Suudi Arabistan ve Katar'ın kardeş Suriye'nin ekonomisinin toparlanmasını destekleme ve hızlandırma çabalarının bir devamı niteliğindedir” denildi. Ayrıca bu kararın, Dünya Bankası Grubu ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) bahar toplantıları çerçevesinde geçtiğimiz günlerde Washington'da düzenlenen Suriye konulu yuvarlak masa toplantısında yapılan görüşmelerin ışığında alındığı belirtildi.