El-Ula zirvesindeki uzlaşının ardından Riyad’dan Doha’ya ilk uçuş gerçekleşti

Dün, Katar’dan gelen yakınlarını bekleyen insanlar. (Fotoğraf: Saad ed-Dusari)
Dün, Katar’dan gelen yakınlarını bekleyen insanlar. (Fotoğraf: Saad ed-Dusari)
TT

El-Ula zirvesindeki uzlaşının ardından Riyad’dan Doha’ya ilk uçuş gerçekleşti

Dün, Katar’dan gelen yakınlarını bekleyen insanlar. (Fotoğraf: Saad ed-Dusari)
Dün, Katar’dan gelen yakınlarını bekleyen insanlar. (Fotoğraf: Saad ed-Dusari)

Suudi Arabistan ve Katar arasındaki uçuşlar, Doha Uluslararası Havalimanı’ndan Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’na uzun bir aradan sonra yeniden başladı. Yapılan ilk uçuşun ardından, Katar’lı ailelerin yakınları tarafından havalimanlarında karşılandığı gözlemlendi.
Katar uçağı 3 yıldan uzun bir zaman sonra dün Riyad’a ilk uçuşunu yaptı. Söz konusu uçuş, Suudi Arabistan’ın geçtiğimiz Salı günü el-Ula Zirvesi öncesi, Katar ile olan kara, deniz ve hava yollarını açmayı kabul etmesinden bir hafta sonra gerçekleşti.
Uçuştan önce, Suudi Arabistan geçtiğimiz Cumartesi günü, Katar ile olan Salwa sınır kapısını açmıştı. Suudi Gümrükleri koronavirüse karşı önleyici tedbirler alarak Katar’dan gelen yolcuları hoş bir şekilde karşılamıştı.
İlk uçuşun ardından Katar’dan gelen yolculardan biri, yalnız başına gelen bir çocuktu. Yakınları dışarıda kendisini bekliyordu. Bu durum uluslararası medyanın dikkatini çekti ve kendisiyle röportaj yapmak istenildi.
Öte yandan BAE, geçtiğimiz Cumartesi günü, Körfez Zirvesi’nde kalıcı dayanışmayı öngören, safların birliğini ve bağlılığını güçlendiren bir Arap- Körfez adımı olan, “el-Ula Bildirgesi” metnini imzalamasının ardından, Katar ile olan tüm sınırların yeniden açıldığını duyurdu.
Bahreyn de dün, Sivil Havacılık Otoritesi’nden yapılan açıklamanın ardından, Katar ile olan uçuşların yeniden açıldığını duyurdu.
Suudi İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, koronavirüse karşı alınan tedbirler kapsamında, hava yollarının 31 Mart’ta tam olarak açılışına kadar, Suudi vatandaşların yalnızca istisnai durumlarda seyahat etmesine izin verilecek.
Suudi Havayolları, Riyad ve Cidde’den Doha’ya yapılan uçuşlarını dün akşam itibari ile hafta da yedi seferle yeniden başlattığını açıkladı. Ayrıca Riyad’dan haftada 4, Cidde’den ise haftada 3 sefer gerçekleştirileceğine dikkat çekti.
Katar Havayolları (Qatar Airways), geçtiğimiz Perşembe günü, uçuş rotalarını Suudi Arabistan hava sahasından geçecek şekilde değiştirmeye başladıklarını duyurdu.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri geçtiğimiz Salı günü, Suudi Arabistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen “El-Ula Zirvesi”’nde bir araya geldi. Zirvede, Konsey özellikle aşiretler ve ortak aileler olmak üzere halklarının karşılıklı bağlarını güçlendirme çerçevesinde, 6 ülke halkının da yüksek çıkarlara sahip olması kararı alarak, 3 yıldır devam devam Körfez krizini sona erdirdi.
El-Ula’daki 41. Körfez Zirvesi’nin kapanış bildirgesinde, KİK ülkeleri arasında her alanda işbirliği, karşılıklı bağlılık ve entegrasyonun başarılı olduğu vurgulandı. Ayrıca, bir olma ve bölgesel ve uluslararası rolü geliştirme noktasında, bölgede güvenlik ve barışı sağlamak için, tek bir ekonomik ve siyasi grup olarak çalışılmasının önemine işaret edildi.
Açıklamada ayrıca, “Körfez, Arap ve İslami dayanışma ve istikrarı ile arzu ve isteklerimize hizmet edecek şekilde, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki dostluk ve kardeşlik bağlarının güçlendirilmesi önemlidir.” ifadeleri yer aldı.



BAE bakanlıklarını modernize ediyor ve karar alma süreçlerinde yapay zekâyı kullanıyor

BAE bayrağı (Şarku’l Avsat)
BAE bayrağı (Şarku’l Avsat)
TT

BAE bakanlıklarını modernize ediyor ve karar alma süreçlerinde yapay zekâyı kullanıyor

BAE bayrağı (Şarku’l Avsat)
BAE bayrağı (Şarku’l Avsat)

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum, Dış Ticaret Bakanlığı’nın kurulması ve mevcut bakanlıklarda yapısal düzenlemelerin yapılması da dahil olmak üzere bir dizi yeni hükümet değişikliğini duyurdu. Yapılan değişiklikler arasında, yapay zekânın hükümetin karar alma süreçlerinde danışman üye olarak benimsenmesi de yer alıyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid X platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda, bu adımların BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan ile istişare edildikten ve onun değişiklikleri onaylamasının ardından geldiğini açıkladı.

Söz konusu değişiklikler arasında Dış Ticaret Bakanlığı'nın kurulması ve Dr. Sani ez-Zeyudi'nin bakan olarak atanmasının yanı sıra Ekonomi Bakanlığı'nın adının Ekonomi ve Turizm Bakanlığı olarak değiştirilmesi de yer alıyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid bir başka hamlesinde de Ulusal Yapay Zekâ Sistemi’nin Ocak 2026'dan itibaren Bakanlar Kurulu ve Bakanlık Kalkınma Konseyi’nin yanı sıra federal kuruluşların ve devlet şirketlerinin yönetim kurullarının danışman üyesi olarak kabul edildiğini duyurdu.

wefwer
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum (Şarku’l Avsat)

BAE Başbakanı ve Dubai Emiri Şeyh Muhammed bin Raşid Al Mektum tarafından yayınlanan genelgeye göre bu hamle, çeşitli sektörlerde benimsenen politikaların verimliliğini artırmaya katkıda bulunan kararların gerçek zamanlı analizlerini ve teknik tavsiyeleri sağlayarak hükümetin karar alma sürecini desteklemeyi amaçlıyor.

Şeyh Muhammed bin Raşid bu değişikliklerin dünyanın bilimsel ve ekonomik olarak yeniden şekillendiği bir döneme denk geldiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Amacımız bugünden gelecek on yıllara hazırlanmak ve gelecek nesillerimiz için refahın ve onurlu bir yaşamın devamını sağlamak.”