Kim Jong-un’un kız kardeşi: Güneyliler anlaşılması zor tuhaf bir grup

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi (AP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi (AP)
TT

Kim Jong-un’un kız kardeşi: Güneyliler anlaşılması zor tuhaf bir grup

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi (AP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un kız kardeşi (AP)

Kuzey Kore Devlet Başkanı Kim Jong-un’un kız kardeşi Kim Yo-jong, ülkede pazar gecesi bir askeri geçit töreni düzenlendiği haberini geçen Güney Kore medyasına tepki göstererek, haberlerin Güney Kore’nin düşmanca yaklaşımının bir yansıması olduğunu söyledi.
Güney Kore haber ajansı Yonhap, Güney Kore ordusunun Kuzey Kore’de pazar gecesi bir askeri geçit töreni düzenlendiğini tespit ettiğini, bunun bir tatbikat olabileceğini duyurmuştu.
Kim Yo-jong, dün yayımladığı açıklamada “Dünyada 200’den fazla ülke var ama sadece Güney Kore’nin askeri kurumu ‘etkinliğin yakalanması’ ve ‘hassas takip’ gibi ifadelerle kuzeyde düzenlenen kutlamalara yönelik düşmanca bir tavır takınıyor” ifadelerini kullandı.
Kim, Kore İşçi Partisi’nin 8. Kongresi dolayısıyla ülkede bir dizi kutlama etkinliği düzenlendiğine dikkat çekerek şöyle yazdı:
"Başkentte sadece askeri bir geçit töreni düzenledik, birilerini hedef alan bir askeri tatbikat değil. Neden bu kadar zahmete katlanıp kuzeydeki olaylara burunlarını sokuyorlar. Güneyliler gerçekten anlaşılması zor tuhaf bir grup. Aptallar ve dünyayı güldürecek şeyleri tetiklemeye hevesli kişiler olarak uygunsuz hareket edenler listesinde zirvedeler."
Daha önce basında yer alan bazı haberlerde, Kim Jong-un'un ciddi sağlık sorunları yaşadığı ve yerine Kim Yo-jong’un geçebileceği iddia edilmişti.



Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin tehditlerini ciddiye almayarak savaşın şiddetini artırıp daha fazla Ukrayna toprağını ele geçirebilir.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan Kremlin’e yakın üç kaynak, Putin’in ekonomik yaptırımlara ve askeri baskılara rağmen savaşmaya devam edeceğini savunuyor.

Kaynaklardan biri, Putin’in bakış açısına ilişkin şunları paylaşıyor: 

Putin şu ana kadar barışın detayları hakkında kendisiyle kimsenin ciddi şekilde müzakere etmediğini düşünüyor, buna Amerikalılar da dahil. Bu yüzden hedeflerine ulaşana kadar devam edecek.

Putin’in savaşı sonlandırmak için öne sürdüğü koşullar arasında, Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması ve ittifakın doğuya doğru genişlememesi, Kiev’in askeri açıdan tarafsız kalması ve Moskova’nun ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un Rus toprağı olarak tanınması yer alıyor. 

Analizde, Rus ordusunun son üç ayda Ukrayna’da 1415 kilometrekarelik ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Kremlin güçleri, halihazırda Ukrayna’nın beşte birini kontrol ediyor. 

Kaynaklar, Putin’in Ukrayna'nın savunması çökene kadar savaşmaya devam edebileceğini ve toprak taleplerini artırabileceğini savunuyor. Böyle bir durumda Kremlin’in Dnipro, Sumi ve Harkov şehirlerini de ele geçirmek isteyebileceği belirtiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, dünkü açıklamasında, Patriot hava savunma sistemlerinin Almanya'dan Ukrayna’ya sevkıyatına başlandığını bildirmişti. Cumhuriyetçi lider ayrıca 14 Temmuz’daki açıklamasında, Moskova’nın 50 gün içinde Kiev’le anlaşmaya varmaması halinde Rusya’ya vergileri yüzde 100 artıracağını açıklamıştı.

Kaynaklar, Putin’in Trump’a yönelik stratejisi hakkında şunları söylüyor: 

Putin, Trump’ın hoş olmayan şeyler yapabilecek öngörülemez biri olduğunu anlıyor. Onu çok fazla kızdırmamak için manevralar yapıyor.

CNN’in analizinde de Putin’in, 50 günlük süreyi savaşı tırmandırıp daha fazla toprağı ele geçirmek için fırsat olarak kullanabileceği savunuluyor. 

Independent Türkçe, CNN, Reuters