Libya görüşmelerinde ‘büyük bir ilerleme olduğunu’ açıklayan BM, yeni Libya Temsilcisi atadı

Trablus’ta yaşayan Libyalılar, dün Terhune’deki toplu mezarlardan çıkarılan akrabalarının cesetleri için yas tutarken (Reuters)
Trablus’ta yaşayan Libyalılar, dün Terhune’deki toplu mezarlardan çıkarılan akrabalarının cesetleri için yas tutarken (Reuters)
TT

Libya görüşmelerinde ‘büyük bir ilerleme olduğunu’ açıklayan BM, yeni Libya Temsilcisi atadı

Trablus’ta yaşayan Libyalılar, dün Terhune’deki toplu mezarlardan çıkarılan akrabalarının cesetleri için yas tutarken (Reuters)
Trablus’ta yaşayan Libyalılar, dün Terhune’deki toplu mezarlardan çıkarılan akrabalarının cesetleri için yas tutarken (Reuters)

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Destek Misyonu (UNSMIL) ortak yürütme otoritesini seçme mekanizmasına ilişkin yürütülen görüşmelerde ‘büyük bir ilerleme’ kaydedildiğini açıkladı. Bu açıklamayla eşzamanlı olarak BM Güvenlik Konseyi (BMGK) Gassam Salame’nin istifasından yaklaşık bir yıl sonra Slovak Jan Kubis’in UNSMIL Başkanı olarak atanmasını onayladı.
Bu gelişmeler, Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih’in Özel Temsilcisi Abdulbasit el-Bedri’nin, Rusya Dışişleri, Savunma ve Strateji Bakanlıklarından üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdiği bir dönemde geldi. Salih’in son Fransa ziyaretine eşlik eden Bedri, Fransa’dan dönüşünde Rus yetkililerle bir araya geldi.
Bedri ile Rus yetkililer arasındaki görüşmelerin detayları hakkında bilgi sahibi olan bir yetkili, isminin gizli kalması kaydıyla Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, görüşmelerde BM’nin öncülük ettiği kapsamlı çözüm süreci ve siyasi durumun ele alındığını belirtti. Kaynak, toplantılarda, “mevcut Serrac yönetimi yerine seçimleri denetlemesi için yeni bir yönetimin seçimlerden önce kurulması ihtiyacının” dile getirildiğini ifade etti.
Yetkili, “BM aracılığıyla yapılacak seçimlerden önce Fayiz es-Serrac başkanlığındaki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi’ni düşürecek yeni bir yönetimin kurulmasına ihtiyaç var. BM özellikle UNSMIL Temsilci Vekili Stephanie Williams ile Roma ziyaretinde yaptığı görüşmenin ardından artık Serrac’ı uluslararası tanınırlığı geri çekmekle tehdit ediyor” diye konuştu. Yetkili, Williams’ın, Serrac’ı seçimlerden önce görevi bırakmaya ikna etmek için bir dizi girişimde bulunduğunu da kaydetti.
Libya Siyasi Diyalog Forumu’nun oluşturduğu Danışma Komitesi’nin yaptığı sürpriz açıklamayla yürütme otoritesinin seçilmesine ilişkin mekanizma üzerinde anlaşmaya varıldığını duyurmasının ardından UNSMIL’ın davetiyle Libya Siyasi Diyalog Forumu katılımcılarının dün akşam telekonferans yoluyla bir toplantı düzenlemesi bekleniyordu.
BM Misyonu Sözcüsü Jean El Alam, beklenen toplantı öncesinde yaptığı açıklamada, UNSMIL’ın Siyasi Diyaloğa katılan heyetlerin üyelerinin yakın zamanda aralarındaki ihtilafları azaltmalarını ve halihazırda tartışılan meseleler üzerinde uzlaşıya varmalarını umduğunu belirtti. Alam, Libya’nın dört bir yanına uçak seyahatlerinin ve petrol üretimi ile ihracatının yeniden başlaması ve taraflar arasında daha kapsamlı bir güven inşası için karşılıklı olarak tutukluların takas edilmesi başta olmak üzere yeni ve oldukça cesaret verici ilerleme kaydedildiğini ifade etti.
Alam, açıklamanın devamında şunları kaydetti:
“Danışma Komitesi’nin bazı temel engellerle ilgili mevcut görüşmelerinde büyük bir ilerleme kaydedildi. Tunus’taki Siyasi Diyalog Forumu toplantısında oluşturulan yol haritasının yüzde 70’i kat edildi. Ekim’de 5+5 Ortak Askeri Komitesi’nin ateşkes anlaşması imzalamasından bu yana askeri alanda oldukça cesaret verici ve büyük bir ilerleme gerçekleşti. Libya Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun döviz kurunu birleştirme ilanı da dahil ekonomi alanında umut verici gelişmeler var.”

UMH birlikleri çölde devriye gerçekleştirdi
Öte yandan UMH, kendisine bağlı bölüklerin çölde devriye gerçekleştirdiğini ve Libya Ulusal Ordusu’na (LUO) atıfla “Hafter’in milisleri”ni Libya’nın güneyinden çıkarmak için Genelkurmay Başkanlığı’ndan talimat beklediklerini açıkladı.
UMH’ye ait Öfke Volkanı Operasyonu isimli sosyal medya hesabı, aktivistlerin çektiği görüntüleri paylaşarak, Wagner paralı askerlerinin kullandığı 3 savaş uçağının 5+5 Ortak Askeri Komitesi’nin ateşkes anlaşmasını yine ihlal ederek Cufra semalarında görüldüğünü belirtti.
Bu suçlamalar, 5+5 Ortak Askeri Komitesi’nin ateşkesin seyrini ele almak için Libya’nın orta kesimindeki Sirte kentinde düzenleyeceği toplantıya birkaç gün kala geldi.
Libya Ulusal Ordu’ya (LUO) bağlı Manevi Rehberlik İdaresi Başkanı Tuğgeneral Halid el-Mahcub, Sirte’deki toplantıda ülkenin batısı ile doğusu arasındaki sahil yolunun, mayınlardan temizlenmesini, açıldıktan sonra güvenliğinin temin edilmesini ve vatandaşların güvenli geçişini sağlayacak şekilde boşaltılması ve açılması için sahada somut adımlar ile birtakım mekanizmalar da dahil üzerinde anlaşmaya varılan maddelerin uygulanması konularının ele alınacağını söyledi. Mahcub toplantıda ayrıca BM’nin Gassam Salame’nin istifasından yaklaşık bir yıl sonra kıdemli Slovak diplomat Jan Kubis’i UNSMIL Başkanı olarak atamasının da görüşüleceğini söyledi.
Daha önce Slovakya’da Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturan Kubis, Libya atamasından önce BM Lübnan Koordinatörlüğü görevini yürütüyordu. Kubis geçmişte Afganistan ve Irak’ta da BM Temsilcisi olarak görev almıştı.



Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.

“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.

15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.

fgthyju
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)

Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.

sdfrgt
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)

Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.

En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.

Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).