Kovid-19 ilacı için yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde edildi

Kovid-19 ilacı için yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde edildi
TT

Kovid-19 ilacı için yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde edildi

Kovid-19 ilacı için yapılan deneylerde olumlu sonuçlar elde edildi

ABD’deki Rush Üniversitesi Tıp Merkezi'nden araştırmacılar, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı olası bir ilaç geliştirdiler. Söz konusu ilacın deney hayvanları üzerinde yapılan laboratuvar deneylerinde hastalığın semptomlarını önlemede başarı gösterdiği kaydedildi. Nörofarmakoloji dergisinin son sayısında yayınlanan çalışmada, Kovid-19 ile enfekte olmuş farelere bir amino asit zinciri olan peptidden oluşan ilaç burun içinden verildiğinde olumlu sonuçlar gösterdi.
Çalışmada, peptidin ateşi düşürmede, akciğerleri korumada, kalp fonksiyonunu iyileştirmede ve bağışıklık sisteminin kendi dokularını yok etmeye başlaması ile meydana gelen sitokin fırtınasını önlemede ve hastalığın ilerlemesini engellemede etkili olduğu gözlemlendi. Kovid-19 virüsü, insan hücrelerine girip enfekte etmesine izin veren “ACE2” adlı bir enzim ile bağlantılı. Araştırmacılar tarafından hazırlanan altı amino asitten oluşan peptid, virüsün enzime bağlanmasını önlemeye yardımcı oluyor. Rush Üniversitesi'nden Nörobilim Profesörü Kalipada Pahan, önceki gün üniversitenin web sitesinde yayınlanan bir raporda, "Bu, virüsü önlemek ve Kovid-19 hastalarını solunum ve kalp sorunlarından korumak için yeni bir yöntem olabilir" dedi.
Yoğun bakım ünitelerindeki birçok Kovid-19 hastası, akciğerleri, kalbi ve diğer organları etkileyen sitokin fırtınası yaşıyor. Ancak bu sorunu tedavi etmek için steroidler gibi anti inflamatuar tedaviler mevcut olsa da, bu tedaviler genellikle bağışıklık sistemini baskılıyor. Profesör Pahan, "Sentetik peptit, diğer enflamatuvar uyaranları değil, yalnızca viral protein tarafından üretilen sitokinleri inhibe ediyor. Bu da immünosupresyona (baskılanmış bağışıklık sistemi) neden olmayacağını gösterir" ifadelerini kullandı.
Kovid-19 aşıları mevcut hale gelmesine rağmen, bunların ulusal ve küresel düzeyde dağıtımı dünyanın bazı bölgelerinde aylar ve muhtemelen yıllar alacak. Bunun yanı sıra aşılar hastalığın önlenmesini tamamen sağlamayabilir. Örneğin influenzaya karşı aşılamaya rağmen ABD’de her yıl yaklaşık 40 bin ila 50 bin kişi hayatını kaybediyor. Bu nedenle aşılama sonrası dönemde bile hastalığı daha iyi yönetmek, enflamatuar olayları azaltmak ve virüsün neden olduğu solunum ve kalp sorunlarını tedavi etmek için belirli bir ilaç kullanmak gerekecek. Prof. Pahan açıklamasında, "Deney hayvanlarında ulaştığımız sonuçlar Kovid-19 hastalarında da çoğaltılabilirse, bu yıkıcı salgını kontrol etmede dikkate değer bir ilerleme olacaktır" dedi.  Kovid-19 hastalığı için hala onaylanmış bir ilaç yok. Hastanelerde kullanılan tedavi protokollerinin çoğunun hastalığın semptomlarını tedavi eden eski ilaçlara bağlı olduğu biliniyor.
Mısır'ın güneyindeki Assiut Üniversitesi'nden Viroloji Profesörü Dr. Halid Şehata konuyla alakalı şunları kaydetti:
“Salgına karşı yeni ilaçların geliştirilmesinde yaşanan hızlı ilerlemeler en az aşılar kadar önemli. Özellikle de son zamanlarda yapılan birçok araştırmanın Kovid-19’un grip virüsleri gibi endemik olmaya devam edebileceğini göstermesinin ardından büyük önem taşıyor. İnfluenza için bir aşı olduğu gibi, bu onu tedavi edecek ilaçların varlığını da engellemez. Aynı şeyin Kovid-19 için yapılması gerekir. Çünkü aşılar kısa süre içinde herkes tarafından alınamayacak.”



Selde 165 kişiyi kurtaran yüzücü kahraman oldu

Ruskan, büyük kurtarma operasyonunda "Sadece görevimi yaptım" dedi (@RafaelAnchia/Twitter/Reuters)
Ruskan, büyük kurtarma operasyonunda "Sadece görevimi yaptım" dedi (@RafaelAnchia/Twitter/Reuters)
TT

Selde 165 kişiyi kurtaran yüzücü kahraman oldu

Ruskan, büyük kurtarma operasyonunda "Sadece görevimi yaptım" dedi (@RafaelAnchia/Twitter/Reuters)
Ruskan, büyük kurtarma operasyonunda "Sadece görevimi yaptım" dedi (@RafaelAnchia/Twitter/Reuters)

ABD'nin Teksas'taki sel felaketinde 165 kişiyi kurtaran yüzücü kahraman ilan edildi.

Sahil Güvenlik’te görev yapan Scott Ruskan ve ekibi, Camp Mystic adlı Hıristiyan kız kampında düzenlenen kurtarma operasyonunda yer aldı.

Washington Post’un aktardığına göre 26 yaşındaki yüzücü ve takımı, öncelikle helikopterle bölgedeki bazı kişileri kurtardı. Ruskan ise kampın diğer bölümlerindekilere de yardım etmek için bölgede üç saat boyunca arama kurtarma çalışmaları yürüttü.

Sahil Güvenlik, MH-65 Dolphin tipi helikopterleriyle 15 kişiyi Camp Mystic’ten tahliye etti ve toplamda 230 kişinin kurtarılmasını sağladı. Bu çocuklardan 165’inin kurtarılmasını organize eden kişi Ruskan’dı.

Genç yüzücü, eğitimi geçen yıl tamamladığını ve ilk kez resmi bir arama kurtarma görevinde yer aldığını söylüyor. 

Sahil Güvenlik'e katılmadan önce muhasebeci olduğunu belirten Ruskan, şu ifadeleri kullanıyor: 

İnsanlar kahraman olmanızı değil, sadece yardım etmenizi ve durumu düzeltmenizi istiyor. Buna ihtiyaçları vardı, ben de bunu yapmaya çalıştım.

ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, 165 kişinin helikopterle kurtarılmasını organize eden Ruskan’dan övgüyle söz etti: 

Scott Ruskan bir Amerikan kahramanıdır. Onun özverili cesareti, ABD Sahil Güvenlik’in ruhunu ve misyonunu yansıtmaktadır.

4 Temmuz'da meydana gelen şiddetli yağışlar sonucu Kerr bölgesindeki Guadalupe Nehri taşarak sele yol açmıştı.

Teksas Valisi Gregg Abbott, X hesabından yaptığı paylaşımda, yıkıcı sellerle mücadele için tüm kaynakları seferber ettiklerini belirtmiş, yerel yetkililer afet bölgesinde 50 bine yakın kişi bulunduğunu aktarmıştı. 

Yetkililerin paylaştığı son bilgilere göre selde en az 90 kişi yaşamını yitirdi. 

Independent Türkçe, CNN, Washington Post