Hollanda’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Hollanda’da 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağı

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Hollanda, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana ilk sokağa çıkma yasağının ilk gününü cumartesiyi pazara bağlayan gece yaşadı.
Ülke sakinlerinin en az 9 Şubat’ta kadar 21.00-04.30 saatleri aralarında evlerinden ayrılmaları yasaklandı. Sokağa çıkma yasağını ihlal eden kişiler 95 euro değerinde para cezasına çarptırılıyor.
Almanya gelecek hafta, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın aldığı antikor bazlı deneysel tedaviyi Avrupa Birliği’nde kullanan ilk ülke olacak. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn dün (Pazar) hükümetin “400 milyon euro fiyatla 200 bin doz satın aldığını”, yani üniversite hastanelerinde kullanılacak bir dozun 2 bin euroya mal olduğunu duyurdu.
Fransız Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre, çalışması veya köpeklerini yürüyüşe çıkarması gereken insanlar sokağa çıkma yasağından istisna tutuluyor.
Paris’te, Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, ülkedeki sıkı sokağa çıkma yasağının etkilerine ilişkin bir değerlendirmenin önümüzdeki hafta açıklanacağını söyledi. Le Parisien gazetesinin aktardığına göre, Veran “(Koronavirüs verileri) Düşmezse ve mutasyona uğramış virüs türü yayılmaya başlarsa, elbette ek tedbirler alacağız.” dedi ve ekledi: “Kapanma olacak.”
Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da aşırılık yanlısı bir grup tarafından, önleyici tedbirlere karşı düzenlenen gösteri cumartesi akşamı geç saatlerde gerçekleşen çatışmalarla son buldu. Başbakanı Mette Frederiksen’ın heykelinin yakıldığı gösterilerde 5 kişi tutuklandı.

Madrid’de cumartesi günü, binlerce kişi hükümetin Kovid-19 salgınını kontrol altına almaya yönelik tedbirlerini protesto etmek için gösteri yaptı. Göstericilerden bazıları koronavirüsün “var olmadığına” inandıkları için bu “aldatmacayı” kınadılar.

Kovid-19 salgının yeni bir dalgasına tanıklık eden Brezilya’nın Amazon Eyaleti, vaka ve ölü sayılarındaki ciddi artışı durdurmak amacıyla gece sokağa çıkma yasağı uygulamasından 10 gün sonra bugün (Pazartesi) başlayarak bir haftalığına tecrit uyguluyor. Bölge hastaneleri yoğun bakım ünitelerine ve oksijene ihtiyaç duyuyor.
Yeni Zelanda sağlık yetkilileri dün (Pazar), iki aydan fazla bir süredir halk arasında ilk koronavirüs vakasını tespit etti. Avrupa’dan 30 Aralık’ta dönen 56 yaşındaki bir kadının, zorunlu iki haftalık karantina süresini tamamlanmasından 10 gün sonra koronavirüs yakalandığı doğrulandı. Sağlık Bakanı Bakanı Chris Hipkins tam veya kısmi bir kapanmanın yeniden uygulamasına gerek olup olmadığını belirlemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Dünya genelinde koronavirüs
AFP’nin dün (Pazar) resmi kaynaklara istinaden hesapladığı bilançoya göre, koronavirus salgını, 2019’un Aralık ayı sonunda ortaya çıkmasından bu yana dünyada genelinde 99 milyon kişinin enfekte olmasına ve 2,12 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.
ABD 417 bin 441 ölümle salgından en çok etkilenen ülke olurken, onu 216 bin 445 ölüm ile Brezilya ve 153 bin 339 ölümle Hindistan takip ediyor.
Buna rağmen bildirilen vakalar, gerçek sayının sadece küçük bir bölümünü yansıtıyor. AFP tarafından paylaşılan veriler, tüm ülkelerdeki sağlık otoriteleri tarafından yayınlanan günlük raporlara dayanıyor.



Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
TT

Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)

Yeni bir ankete göre ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin çoğu ticaret politikalarını beğenmiyor ve gümrük vergilerini sertçe eleştiriyor.

Politico ve Public First'ün haziranda yaptığı anket, geçen yılki seçimde Trump'ı destekleyenlerin dörtte biriyle neredeyse yarısı arasında bir kesimin, özellikle Çin sözkonusu olduğunda, gümrük vergisi politikalarının çeşitli bölümleri hakkında şüpheleri olduğunu ortaya koydu.

Ankete göre Trump seçmenlerinin sadece yarısı Çin'e yönelik gümrük vergilerinin ABD şirketlerine fayda sağlayacağını düşünüyor.

Bu veriler, başkanın ticaret politikalarına ve sanayiyi yeniden ABD'ye getirme çabalarına odaklandığı bir döneme denk geliyor. Trump kısa süre önce diğer ülkelere, büyük çaplı yeni gümrük vergileri uygulama tehdidini özetleyen birkaç tartışmalı gümrük vergisi mektubu gönderdi.

Gümrük vergisi mektuplarının gönderilmesinden çok önce, haziran ortasında yapılan anket, Trump'ın politikaları nedeniyle bazı destekçilerini kaybedebileceğini ortaya koyuyor. 2024 kampanyasında hayat pahalılığını azaltma sözü veren Trump'ın ticaret politikaları küresel ekonomiyi sarsıp enflasyonu yükseltebilir.

Ankete katılan her 4 Trump seçmeninden biri gümrük vergilerinin ABD'nin diğer ülkelerle ticaret anlaşması yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi. Başkanın destekçileri Trump'ın gümrük vergisi uygulama yetkisine sahip olup olmaması konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 44'lük bir kesim Kongre'nin onayını alması gerektiğini söylerken, yüzde 45'lik bir kesim vergileri uygulama yetkisine sahip olması gerektiğini söylüyor.

Trump, 1 Ağustos'ta Meksika ve Avrupa Birliği'nden gelen mallara yüzde 30 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak yeni bir gümrük vergisi turunu uygulamaya koyabileceğini söyledi. Trump'ın ABD'ye "büyük para" kazandıracağını iddia ettiği gümrük vergileri ithalatçı tarafından ödeniyor ve birçok şirket bu maliyetleri müşteriye yansıtıyor.

Trump seçmenlerinin yüzde 46'sı "yurttaki fiyatları artırsa bile" Çin'e yönelik gümrük vergilerini desteklediğini söyledi. Öte yandan yüzde 32'si sadece fiyatları yükseltmediği takdirde gümrük vergilerini desteklediğini, yüzde 9'u ise gümrük vergilerine karşı olduğunu söyledi. Trump seçmenlerinin yüzde 25'i Çin'e uygulanan gümrük vergilerinin ABD şirketlerine zarar verdiğini söyledi.

Bununla birlikte, yüzde 55'lik bir kesim Çin'le anlaşma yapmanın zor olacağını ancak başkanın "bunu yapabileceğini" düşündüğünü söyledi. Yüzde 18'i anlaşmaya varmanın zor olmayacağını belirtti. Yüzde 12'lik bir kesim ise Trump'ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle anlaşma yapamayacağını söyledi.

Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e oy verenlerin yüzde 47'si de aynı görüşte. Harris seçmenlerinin yüzde 86'sı gümrük vergilerinin ABD'nin daha iyi ticaret anlaşmaları yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi.

Independent Türkçe