Dünya tek dozluk yeni bir aşıyı bekliyor

Dünya tek dozluk yeni bir aşıyı bekliyor
TT

Dünya tek dozluk yeni bir aşıyı bekliyor

Dünya tek dozluk yeni bir aşıyı bekliyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, Avrupalılara yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı başlatılan aşı kampanyalarını hızlandırma çağrısında bulunurken, ABD şirketi Johnson&Johnson, tek bir dozdan oluşan yeni aşısı için acil ruhsat talebinde bulundu. Hans Kluge “Aşılama sürecini hızlandırmak için el ele vermeliyiz” dedi ve koronavirüsün mutasyona uğramış türlerinin, aşıların etkinlikleri üzerindeki etkileri ile ilgili endişelerini dile getirdi.
Yetkili, Kopenhag’da Fransız haber ajansı AFP’ye verdiği röportajda, Avrupa Birliği’nde aşılama operasyonlarının zorlaştığına tanık olunurken, “genellikle rekabet halinde olan ilaç şirketlerinin artık bundan vazgeçmesi ve üretim kapasitelerini önemli ölçüde artırmaya yönelik çabalarını birleştirmeleri gerektiğini” söyledi. Birçok laboratuvarın aşı teslimatlarının arttığını duyurması ile sürecin hızlanacağına yönelik umutlar yeşerirken, Avrupa Birliği’nde nüfusun 2,5’i koronavirüse karşı ilk doz aşılarını aldı.
ABD’de, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarının onaylanmasının ardından, Johnson&Johnson tarafından hazırlanan aşı ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanan üçüncü aşı olmayı bekliyor. Söz konusu aşı, lojistik açıdan iki önemli avantajı olduğu için özel olarak bekleniyor. Bu önemli avantajlar, aşı dağıtımını büyük ölçüde kolaylaştıracak normal soğutucu dolaplarda depolanabiliyor ve insanlara sadece tek bir doz ile verilebiliyor olması. Johnson&Johnson, Haziran ayı sonundan önce ABD’ye 100 milyon doz aşı sağlama taahhüdünde bulundu. Şirket tarafından duyurulan aşının klinik denemelerinin sonuçlarına göre, 8 ülkede yaklaşık 44 bin kişi üzerinde yapılan denemelerde aşı genel olarak yüzde 66 oranında etkili olurken, şiddetli semptomların önlenmesi söz konusu olduğunda aşının etkinliği yüzde 85'e yükseliyor.
Söz konusu denemelerin sonuçları aynı zamanda endişeleri de artırdı: Virüsün mutasyona uğramış yeni türü Güney Afrika’da daha fazla yayılmış olması göz alındığında, aşının Güney Afrika’daki denemelerde yüzde 57 etkinlik göstermesine kıyasla ABD’de yüzde 72 oranı ile aşının etkinliği daha fazlaydı. Uzmanlar bu sonucu, gelecekte mutasyona uğramış türlerin, mevcut aşıların geliştirdiği bağışıklığı atlayabileceğinin bir göstergesi olarak görüyorlar ve bunun aşı kampanyalarının hızlandırılması gerekmesinin başka bir nedeni olduğunu belirtiyorlar.

İran, “Sputnik V”nin ilk dozlarını aldı
Dünyanın her bir yanında aşı siparişleri ve teslimatları hız kazandı. Salgın sebebiyle 58 binden fazla insanın hayatını kaybettiği İran perşembe günü Rus aşısı “Sputnik V” nin ilk dozlarını aldı. Filistin Yönetimi’nin talep ettiği aynı aşı perşembe günü Batı Şeria’ya da ulaştı. Latin Amerika’da salgından en çok etkilenen ülkelerden biri olan Peru (41 bin 500’den fazla ölüm), 20 milyon doz Pfizer aşısı talep etti. Kuzey Kore virüs ülkesinde bulunmadığını belirtse de aşı talep etti ve yaklaşık 2 milyon aşı alacağı tahmin ediliyor. Pyongyang’ın ilk resmi uluslararası yardım talebi oldu.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen perşembe günü, yavaş aşılama kampanyaları nedeniyle eleştirilere maruz kalan Avrupa Birliği’nin bu yaza kadar nüfusunun yüzde 70’ini aşılamayı hedeflediğini açıkladı. Komisyon Başkanı “Ancak üretimde kesinlikle başka engeller ve sorunlar da olacak, bu nedenle hammadde veya aşıların bazı bileşenlerinin eksikliğine hazırlıklı olmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
İsveç ve Danimarka yurtdışına seyahatleri kolaylaştırmak için dijital “aşı pasaportları” geliştireceklerini bu pasaportların aynı zamanda spor veya kültürel etkinliklere katılmak hatta Danimarka’da restoranlara giriş için kullanılacağını duyurdular. İsveç Enerji ve Dijital Kalkınma Bakanı Anders Ygeman “Dijital bir aşı sertifikasıyla, tam bir aşı aldığınızı kanıtlamak daha hızlı ve daha kolay olacaktır” dedi.
İsveç hükümeti aşı pasaportu kullanımını Haziran ayında başlatmak istiyor, Danimarka ise üç veya dört ay içinde piyasaya sürmeyi planlıyor. Danimarka Vergi Bakanı Morten Podskof “Danimarka toplumunu yeniden hareketlendirmemiz bizim için çok önemli. Böylece şirketler yollarına tekrar devam edebilecekler” dedi. Bazı ülkeler seyahat kısıtlamalarına ilişkin yeni sıkılaştırmalar getirdiklerini duyurdu.
En az 82 ülke ve bölgede 105 milyondan fazla Kovid-19 aşısı uygulanırken, Kızılhaç perşembe günü yoksul ülkelerin aşı alamaması konusunda uyardı. Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) tarafından yapılan bir araştırma, şu ana kadar kullanılan aşı dozlarının yaklaşık yüzde 70’inin dünyanın en zengin 50 ülkesinde, yüzde 0,1’inin ise en yoksul 50 ülkede enjekte edildiğini gösterdi. IFRC Genel Sekreteri Jagan Shapagan “Bu durumun haksızlık olduğu için endişe verici olduğunu ve bu korkunç salgını uzatarak daha da kötü hale getireceğini” söyledi. Kızılhaç, virüse karşı savunmasız olan 500 milyon insanın aşılanmasına yardımcı olmak için 92,5 milyon euro değerinde bir plan başlattı.



Netflix rekortmen Fransız filminin devamı için düğmeye bastı

49 yaşındaki Arjantin asıllı Fransız aktris Bérénice Bejo, Paris'in Altında'da cesur bir okyanus bilimciyi oynuyor (Netflix)
49 yaşındaki Arjantin asıllı Fransız aktris Bérénice Bejo, Paris'in Altında'da cesur bir okyanus bilimciyi oynuyor (Netflix)
TT

Netflix rekortmen Fransız filminin devamı için düğmeye bastı

49 yaşındaki Arjantin asıllı Fransız aktris Bérénice Bejo, Paris'in Altında'da cesur bir okyanus bilimciyi oynuyor (Netflix)
49 yaşındaki Arjantin asıllı Fransız aktris Bérénice Bejo, Paris'in Altında'da cesur bir okyanus bilimciyi oynuyor (Netflix)

Netflix, 2024'ün hit Fransız filmi Paris'in Altında'nın (Sous la Seine) devam projesi için nihayet harekete geçti. Platform, yeni filmi yönetmesi için korku türünün tanınmış isimlerinden Fransız yönetmen Alexandre Aja'yla anlaştı.

İlk filmin yönetmen koltuğunda Xavier Gens oturuyordu.

Mutant köpekbalığı dehşeti

Bérénice Bejo'nun bir deniz araştırmacısını canlandırdığı filmde karakter, hem travmatik geçmişiyle yüzleşmek hem de Paris'i, tatlı suda yaşayabilen "mutant" bir köpekbalığı ve yavrularından kurtarmak zorunda kalıyordu. Üstelik şehir, belediye başkanının iptal etmeyi reddettiği bir triatlona hazırlanan vatandaşlarla birlikte paniğe sürükleniyordu. 

Gens'in yönettiği ilk film, Netflix'te İngilizce olmayan filmler arasında 102,3 milyondan fazla izlenmeyle platformun rekor kıran yapımlarından biri olmuştu. Köpekbalığı saldırısı temalı bu korku filminin şoke edici finali de devam hikayesi için merak uyandıran bir kapı aralamıştı.

Film, absürt eğlence dozuyla kısa sürede viral hale gelip o yıl platformda dünya genelinde en çok izlenen yapımlardan biri haline gelmişti.

Bejo'nun devam filminde de rolünü yeniden canlandırması bekleniyor. Yapımcı Vincent Roget de projeye yeniden dönüyor.

İlk filmin ortak senaristlerinden biri olan Gens'in ise neden geri dönmediği net değil. Devam filminin senaryosunu kimin kaleme aldığı şu aşamada bilinmiyor. 

Korku türünün tecrübeli ismi

2003 tarihli Fransız yapımı korku filmi Yüksek Tansiyon'la (Haute Tension) çıkış yapan yönetmen, ardından ABD'de Wes Craven klasiği Tepenin Gözleri'nin (The Hills Have Eyes) yeniden çevrimine imza atmıştı.

Aja ayrıca, 2010'da kana susamış tropik balıkların Arizona'daki küçük bir kasabayı dehşete düşürdüğü Piranha 3D'yi çekmişti. 2019 yapımı Ölümcül Sular'da (Crawl) ise Kategori 5 kasırga sırasında su altında kalan Florida'daki evlerinde kapana kısılan bir baba-kızın, aç timsahlardan kaçma mücadelesini anlatmıştı. Eleştirmenlerden büyük ölçüde olumlu yorumlar alan filmde Kaya Scodelario ve Barry Pepper rol almıştı.

Aja'nın son yönetmenlik çalışması ise Oscarlı yıldız Halle Berry'nin başrolünde yer aldığı, hayatta kalma temalı Asla Bırakma (Never Let Go) olmuştu.

Independent Türkçe, Hollywood Reporter, Bloody Disgusting


İzleyiciler sevilen dizinin yeni sezonunu tek oturuşta bitiriyor

Güneşin Karanlığında'da avukat Mickey Haller'ı canlandıran 44 yaşındaki Meksikalı aktör Manuel Garcia-Rulfo, Muhteşem Yedili (The Magnificent Seven) ve Doğu Ekspresinde Cinayet'teki (Murder on the Orient Express) rolleriyle de tanınıyor (Netflix)
Güneşin Karanlığında'da avukat Mickey Haller'ı canlandıran 44 yaşındaki Meksikalı aktör Manuel Garcia-Rulfo, Muhteşem Yedili (The Magnificent Seven) ve Doğu Ekspresinde Cinayet'teki (Murder on the Orient Express) rolleriyle de tanınıyor (Netflix)
TT

İzleyiciler sevilen dizinin yeni sezonunu tek oturuşta bitiriyor

Güneşin Karanlığında'da avukat Mickey Haller'ı canlandıran 44 yaşındaki Meksikalı aktör Manuel Garcia-Rulfo, Muhteşem Yedili (The Magnificent Seven) ve Doğu Ekspresinde Cinayet'teki (Murder on the Orient Express) rolleriyle de tanınıyor (Netflix)
Güneşin Karanlığında'da avukat Mickey Haller'ı canlandıran 44 yaşındaki Meksikalı aktör Manuel Garcia-Rulfo, Muhteşem Yedili (The Magnificent Seven) ve Doğu Ekspresinde Cinayet'teki (Murder on the Orient Express) rolleriyle de tanınıyor (Netflix)

Netflix'in sevilen hukuk draması Güneşin Karanlığında'nın (The Lincoln Lawyer) takipçileri, 4. sezonuyla Netflix'e dönen dizinin yeni bölümlerini bu hafta sonu "tek oturuşta" bitiriyor..

Yeni bölümler, üçüncü sezon finalinin bıraktığı yerden devam ediyor. Michael Connelly romanlarından uyarlanan dizide Manuel García-Rulfo'nun canlandırdığı savunma avukatı Mickey Haller, bu sezon bir cinayet davasında sanık koltuğunda.

Hikaye, serinin 6. kitabı The Law of Innocence'tan (Masumiyet Yasası) uyarlanıyor: Mickey, eski bir müvekkilini öldürmekle suçlanınca adını temize çıkarmak için zamanla yarışıyor.

Geçen yıl hayranlar, iptal halinde "isyan edeceklerini" söylemişti. Dizinin geleceğiyle ilgili endişeler de şimdilik rafa kalktı. Yayın devi, yapımın 5. sezonuna onay verdiğini geçen ay duyurmuştu.

Önceki sezonlardan tanıdık yüzler de geri dönüyor: Lorna Crane rolünde Becki Newton, Izzy Letts'i canlandıran Jazz Raycole ve Cisco'ya hayat veren Angus Sampson bu sezonda da kadroda.

Çığlık (Scream) serisinin yıldızı Neve Campbell da Mickey'nin eski eşi ve eski savcı Maggie McPherson rolüyle diziye geri dönüyor.

Güneşin Karanlığında'nın 4. sezonundaki 10 bölümün tamamının 5 Şubat'ta yayımlanmasının ardından izleyiciler X'te diziye övgü yağdırdı. 

Bir izleyici, "Güneşin Karanlığında, Netflix'in çıkardığı en iyi dizilerden biri" diye yazarken, bir diğeri ekledi: 

Güneşin Karanlığında son dönemde izlediğim en iyi hukuk dizilerinden biri; Suits ve Boston Legal'la aynı seviyede.

Başka bir hayran da "Güneşin Karanlığında'nın 5. sezonuna bugün ihtiyacım var. Yeni sezonun tamamını dün gece bitirdim" ifadelerini kullandı. 

5. sezon Connelly'nin Resurrection Walk (Diriliş Yürüyüşü) adlı romanını temel alacak ve 10 bölümden oluşacak.

Güneşin Karanlığında, Netflix için istikrarlı biçimde güçlü performans sergileyen yapımlardan biri. Nielsen verilerine göre dizi, 2024'te 12 milyar dakikayı aşan izlenme süresiyle ABD'de en çok seyredilen 4. orijinal dizi olmuştu.

Diziyi televizyona uyarlayan David E. Kelley aynı zamanda yürütücü yapımcı olarak görev yapıyor. Yapımı geliştiren Ted Humphrey de yürütücü yapımcı ve Rodriguez'le birlikte ortak yapım sorumlusu görevlerini üstleniyor.

Independent Türkçe, Metro, HELLO!


Yasaklı gişe hattını aşan film izlenme listelerinde zirvede

Dava Adamı, 2000'lerin başlarında gizli bir ajanın Karaçi'nin yeraltı dünyasına sızmasını ve vahşi bir örgütü içeriden çökertmek için harekete geçmesini konu alıyor (Netflix)
Dava Adamı, 2000'lerin başlarında gizli bir ajanın Karaçi'nin yeraltı dünyasına sızmasını ve vahşi bir örgütü içeriden çökertmek için harekete geçmesini konu alıyor (Netflix)
TT

Yasaklı gişe hattını aşan film izlenme listelerinde zirvede

Dava Adamı, 2000'lerin başlarında gizli bir ajanın Karaçi'nin yeraltı dünyasına sızmasını ve vahşi bir örgütü içeriden çökertmek için harekete geçmesini konu alıyor (Netflix)
Dava Adamı, 2000'lerin başlarında gizli bir ajanın Karaçi'nin yeraltı dünyasına sızmasını ve vahşi bir örgütü içeriden çökertmek için harekete geçmesini konu alıyor (Netflix)

Ranveer Singh'in başrolünü üstlendiği, Hindistanlı bir gizli ajanın Karaçi'nin suç dünyasına sızmasını konu alan casus filmi Dava Adamı (Dhurandhar), Netflix'in küresel İngilizce dışı filmler listesinde zirveye yerleşti. Film ayrıca hem Hindistan'da hem de Pakistan'da bir numara oldu.

Netflix'in haftalık Tudum listesine göre Dava Adamı, İngilizce olmayan filmler arasında dünya genelinde 7,6 milyon izlenmeyle zirveye çıktı. Yapımın Güney Asya genelindeki performansı da dikkat çekici: Film, Bangladeş ve Sri Lanka gibi pazarlarda da üst sıralara tırmanarak bölgeye yayılan bir çekim gücüne sahip olduğunu ortaya koyuyor.

Pakistan'daki başarı ise ayrı bir ağırlık taşıyor çünkü Hint filmleri yıllardır Pakistan sinemalarında yer bulamıyor. Bu durum, iki ülkenin artan ikili gerilimler nedeniyle son yıllarda karşılıklı olarak filmleri sinema salonlarında engellemesiyle daha da sertleşti. Başka bir deyişle, Hindistan'ın Pakistan içindeki istihbarat varlığını merkeze alan bu hikaye, normal koşullarda sınırın öte yanında izleyiciyle buluşmayabilirdi. Netflix sayesinde film, Pakistan'da geniş bir izleyici kitlesine ulaşmış görünüyor.

Yönetmen koltuğunda Aditya Dhar'ın oturduğu filmin Ranveer Singh'in başı çektiği oyuncu kadrosunda kötü karakteri canlandıran Akshaye Khanna da yer alıyor. 

Dhurandhar iki bölüm halinde anlatılıyor: İlk film, bir gizli ajanın Karaçi'nin yeraltı dünyasına sızdığı, 10 yıla yayılan bir Hint istihbarat operasyonunu izliyor. Dhurandhar: The Revenge adlı ikinci bölümünse 19 Mart'ta ülke sinemalarında gösterime girmesi bekleniyor. Devam filminin hem hikayeyi sürdürmesi hem de Singh'in canlandırdığı karakterin geçmişine ışık tutması öngörülüyor.

Serinin ilk bölümü, Hindistan'da en yüksek hasılata ulaşan Hintçe film konumuna yükselmişti. Yapım, ülkede 116 milyon dolar, uluslararası pazarlarda ise 32 milyon dolar gişe hasılatı elde etmişti.

Independent Türkçe, Variety, Mashable