Tunus: Gannuşi’nin eski bir danışmanı ‘iç savaşa hazırlığa’ karşı uyarıda bulundu

Dün Tunus'un güneyinde bulunan Tatavin'deki protestolardan bir kare (AFP)
Dün Tunus'un güneyinde bulunan Tatavin'deki protestolardan bir kare (AFP)
TT

Tunus: Gannuşi’nin eski bir danışmanı ‘iç savaşa hazırlığa’ karşı uyarıda bulundu

Dün Tunus'un güneyinde bulunan Tatavin'deki protestolardan bir kare (AFP)
Dün Tunus'un güneyinde bulunan Tatavin'deki protestolardan bir kare (AFP)

Tunus yürütme otoritesinin iki başkanı arasındaki siyasi çıkmaz ve her tarafın kendi mevkisinin arkasına sığınması ışığında Raşid Gannuşi’nin eski siyasi danışmanı olan Nahda Hareketi’nin liderlerinden biri, sokakları galeyana getirme tehlikesine karşı uyarıda bulundu. Nahda lideri, anlaşmazlığın her iki tarafına da siyasi ve sosyal güçlerin dahil edilmesini “bir iç savaşa hazırlık” olarak değerlendirdi.
Bu uyarı Başbakan Hişam el-Meşişi’nin, Cumhurbaşkanı Kays Said’in kabine revizyonunu reddedip yeni bakanların anayasa yemini etmesini denetlemeyi kabul etmemesine ilişkin sunduğu danışma talebinin İdari Mahkeme tarafından reddedilmesinin akabinde geldi. Mahkeme, bu konuda yetkisinin bulunmadığını ifade ederek bu tür anlaşmazlıklarda karar verme yetkisine sahip tek birimin Anayasa Mahkemesi olduğunu vurguladı.
Üç haftadan beri gittikçe kötüleşen anayasal krizi aşmak için Kays Said çözüm olarak “haklarında yolsuzluk ve çıkar ilişkileri şüpheleri” olan bakanların muaf tutulması ya da başbakanın istifa etmesi konusunda ısrar ediyor.
Nahda Hareketi liderlerinden biri “Mevcut kriz bizi 2013 yılında Tunus’un tanık olduğu olaylara ve sokağın sokağa kırdırıldığı döneme geri götürebilir. Bu da içine odun atacak herkesi ateşiyle yakacak bir iç savaş demek” dedi.
Söz konusu uyarı, geçen 20 Ocak’ta Tunus’un bazı bölgelerinde tanık olunan gece protestolarının artmasıyla “hareketin destekçilerine” “sokaklara inip özel ve kamu mülklerini korumaları” çağrısında bulunan Nahda Hareketi Şura Konseyi Başkanı Abdulkerim el-Haruni’nin açıklamaları ile çakışıyor.
Haruni yaptığı açıklamada “Nahda iyi, güçlü ve bir bütün. Yürütme ofisi toplumsal sorunları çözmek de dahil olmak üzere kendini Tunuslulara hizmet etmeye adayacak. Nahda’nın destekçileri, Tunusluların güvenliğini sağlamak, özel ve kamu mülklerini ve haklarını korumak, meşru talepleri karşılamak ve sabotajcılarla mücadelede güvenlik güçlerini desteklemek üzere sahada olacak” ifadelerini kullandı. Bu da Nahda liderlerinin emirleri ile hareket eden “milislerin” olduğuna yönelik birçok tepkiyi ve eleştiriyi beraberinde getirdi. Muhalif siyasetçiler Nahda’yı iç savaş ve çatışma çıkarmak için insanları kışkırtmakla suçladı.
Buna ilaveten hükümeti temsil eden bir heyet ile Tatavin (Tunus’un güneydoğusu) bölgesini temsil eden bir heyet arasında istihdam ve kalkınma konusunda geçtiğimiz Kasım ayında imzalanan anlaşmada geçen maddelerin uygulanmaması sonucunda şehirde tekrar protestolar yapılmaya başlandı. Tatavin şehrinden gelen haberlere göre bölgedeki gençlerin bir kısmı şehirdeki anayolu kapattı, çok sayıda insan toplandı ve dükkanlar kapatıldı.
Ordu iki gün önce petrol tedarikinin engellenmeye çalışılmasını önledi. Tatavin gençlerinden bazıları, şehirdeki askeri kışlanın önünde protesto düzenledi. Ayrıca protestocular, Kamur Anlaşması’ndaki bazı maddelerin özellikle de projelerin canlandırılması kapsamındaki krediler ile ilgili maddenin yerine getirilmemesini eleştirerek sokaklarda yürüyüp lastik yaktı.
Tatavin dosyasından sorumlu hükümet heyeti başkanı Munsif Aşur, bölgede yaşanan olaylardan dolayı üzüntüsünü dile getirerek “Özellikle iki taraf arasında yapılan son oturumun üstünden yalnızca birkaç gün geçmişken bir grup gencin ortamı kızıştırması” karşısında şaşkın olduğunu ifade etti. Aşur hükümetin, üzerinde anlaşılan her maddenin yürürlüğe konması için diyalogdan yana olduğunu söyledi.
Aşur, Tatavin’de olan olayları “anlaşmanın bir ihlali” olarak değerlendirdi. Söz konusu anlaşma taraflardan birinin maddeleri ihlal etmesi durumunda, Sosyal Diyalog Yüksek Konseyi’ne (hükümet ve toplumsal taraflarca temsil edilen bir konsey) başvurulmasını öngörüyor. Aşur “Yaşanan deneyimler, diyalogdan başka bir alternatif olmadığını ve tüm taraflar arasındaki diyalog oturumlarından sonra sonuçların gerçekleştirildiğini göstermiştir” ifadelerini kullandı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.