Mısır: Nahda Barajı meselesinde birçok senaryomuz var

2019 yılı Etiyopya Barajı inşa çalışması (Reuters)
2019 yılı Etiyopya Barajı inşa çalışması (Reuters)
TT

Mısır: Nahda Barajı meselesinde birçok senaryomuz var

2019 yılı Etiyopya Barajı inşa çalışması (Reuters)
2019 yılı Etiyopya Barajı inşa çalışması (Reuters)

Mısır, Afrika Birliği (AfB) Başkanı Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi’nin Etiyopya'daki "Nahda Barajı (Rönesans)” müzakerelerine devam edeceğine umut bağlarken aynı zamanda anlaşma çerçevesinde birçok senaryosu olduğunu ve her duruma uygun bir cevabı bulunduğunu kaydetti.
Etiyopya, Nil Nehri'nin ana kolu üzerine 2011 yılında inşa etmeye başladığı "Nahda Barajı’nda" çalışmalarına devam ediyor. Etiyopya Su, Sulama ve Enerji Bakanlığı'na göre halihazırda barajın inşa edilme oranı yüzde 78,3'e ulaştı. Mısır ve Sudan, barajın su güvenliği üzerindeki etkisi konusunda uyarıda bulunuyor.
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, cuma akşamı katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Bu noktada her zaman yeniden baraj rezervuarını doldurma ve üç ülkenin çıkarlarını eşit şekilde gözetecek şekilde işletme konusunda yasal bir anlaşmaya varmaktan bahsediyoruz. Dosya, Güney Afrika Başkanlığındaki Afrika Birliği'nin himayesindeydi ve önceki deneyimlerden farklı sonuçlar olacağını umuyorduk, maalesef müzakerelerde istediğimiz ve beklediğimiz şekilde teknik konular ele alınmadı. Kahire buna rağmen, geçenlerde Mısır'ı ziyaret eden ve müzakere çabalarına devam etmeye hazır olduğunu ifade eden AfB Başkanı Felix Tshisekedi’nin müzakerelere devam edeceğini umuyor. Ayrıca, sonraki adımlar hakkında bir vizyon geliştirmek için Sudan'daki kardeşlerimizle daha fazla koordinasyon sağlamak için sabırsızlanıyoruz. Özellikle de yeni Sudan hükümetinin kurulmasından sonra.”
Mısır, Etiyopya ve Sudan arasında AfB himayesinde gerçekleşen görüşmeler, geçen ay barajın doldurulması ve işletilmesi ile ilgili kurallar konusunda uzlaşmaya varılamaması üzerine askıya alındı.
MBC Masr kanalına telefon ile bağlanıp açıklamalarda bulunan Şukri şu ifadeleri kullandı: “Rönesans Barajı krizinin çözümü için alternatifler var. Bu noktada her zaman yeniden baraj rezervuarını doldurma ve üç ülkenin çıkarlarını eşit şekilde gözetecek şekilde işletme konusunda yasal bir anlaşmaya varmaktan bahsediyoruz. Müzakere etme ve kendimizi Etiyopya tarafının yerine koyma konusundaki siyasi irademizi ifade ediyor ve elektrik üretme konusunda onların çıkarlarını gözetmeye çalışıyoruz. Etiyopya ise hem Mısır'a hem de Sudan'a gelen suyun korunması ve barajı güvenli bir şekilde yöneterek Sudan'daki kardeşlere zarar vermeme konularında menfaatlerimizi dikkate almalıdır. Diğer yandan müzakere tarzında bir farklılık olabilir. Mısır’ın tüm kurumları, halkının menfaatini dikkate alır ve Mısırlılara zarar gelmesini önlemek için tüm kabiliyetleriyle çalışır. Mısır’ın anlaşma çerçevesinde birçok senaryosu ve her duruma uygun bir cevabı var.”
ABD ile ilişkilerle ilgili konuşan Şukri, "Her iki taraf açısından son kırk yılda birçok işbirliği alanının oluşturulduğu ve karşılıklı yararın sağlandığı Mısır-ABD ilişkileri sağlam ve stratejiktir. ABD yönetimi ile sürekli iletişim vardır. Bu iletişim Kahire ve Washington'daki iki diplomatik misyon, üst düzey yetkililer veya bakanlık düzeyindeki yetkililer ile temas kurularak sağlanır.”
Mısır Dışişleri Bakanlığı’nda yeni Amerikan yönetimi ile ilişkiler konusunda herhangi bir endişenin olup olmadığı ile ilgili soruya Şukri şu cevabı verdi: “Endişe uluslararası ilişkiler çerçevesinde değil, ancak yeni yönetim birçok bölgesel meseledeki tutumunu netleştirmedi. Bunu öğrenmemiz gerekiyor. Bu konuda diyalog gerçekleştiğinde, gidişatı değerlendirebiliriz. Kesinlikle endişelenecek veya iyimser olunacak bir durum yok. Asıl olan ilişkileri doğal bir şekilde yönetmektir.”



Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
TT

Eş Şara: Suriye “bölünmez bir bütündür”

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, cumhuriyetin yeni ambleminin tanıtım töreninde (AFP)

Suriye Devlet Başkanı Ahmad eş Şara dün, Beşar Esad'ın devrilmesinin ardından iktidara gelmesinden yaklaşık yedi ay sonra, yetkililerin cumhuriyetin yeni sembolü olan üç yıldızlı altın bir balıkkartalını tanıttığı törende Suriye'nin “bölünmez” olduğunu ilan etti.

AFP'nin haberine göre Halk Sarayı'nda Eş Şara ve büyük şehirlerin meydanlarında halkın katılımıyla düzenlenen törende yetkililer, devlet kurumlarıyla iş birliği içinde özel bir ekip tarafından oluşturulan yeni sembolü duyurdu.

5 mesaj

Cumhuriyetin yeni logosunun tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Eş Şara, “Bugün lansmanını yaptığımız kimlik, parçalanmayı ya da bölünmeyi kabul etmeyen ve kuzeyden güneye, doğudan batıya tek bir ülke olan Suriye'yi ifade ediyor” dedi.

Baas Partisi'nin 50 yıllık iktidarının başladığı 1945 yılından bu yana Suriye Cumhuriyeti'nin sembolü olan balıkkartalı, bazı değişikliklerle birlikte yeni sembolün temelini oluşturuyor.

Enformasyon Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, “halkın kurtuluşunu” temsil etmesi için balıkkartalına üç yıldız eklenirken, Suriye'nin beş bölgesini (kuzey, doğu, batı, güney-merkez) temsil eden beş tüy balıkkartalının kuyruğunda bulunuyor.

Kuyruğundan üç yıldız ve beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)Üç yıldız ve kuyruğunda beş tüy bulunan balıkkartalı (AFP)

Bakanlık, yeni amblemin, "Halkın iradesinden doğan yeni devlet... çağdaş devlet", "Suriye topraklarının birliği" ve "Devlet ile halk arasındaki ilişkiyi tanımlayan yeni bir ulusal sözleşme" olmak üzere beş mesaj taşıdığını ifade etti.

"Yeni Hayat"

Şam'da yüzlerce kişi etkinliği izlemek için Şam'a bakan Kasyun Dağı'nda bulunan “Meçhul Asker” meydanında toplanırken, güvenlik güçlerinin konuşlandığı meydanda iki büyük ekran kuruldu.

Katılımcılar, “Başını kaldır, sen özgür Suriyelisin” ve “Bir, bir, bir, bir, Suriye halkı birdir” sloganları atarken Suriye bayraklarını salladı.

Şam'da yaşayan 57 yaşındaki Gassan Halif, yeni sloganın kendisi için “insan onurunu güvence altına alan, onurlu ve şanlı bir Suriye”yi temsil ettiğini söyledi ve “Daha önce haysiyet eksikti, şimdi haysiyet insanlara geri döndü” ifadelerini kullandı.

Meçhul Asker Meydanı'nda düzenlenen törende atlı gençler yeni sembolü taşıyan pankartları sallarken, bazı katılımcılar yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere üç renkten oluşan ve ortasında üç kırmızı yıldız bulunan yeni Suriye bayrağını göndere çekti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre kutlamalara eşiyle birlikte gelen Şam sakini Nasır Ebu Raşid şunları söyledi: “Sanki yeni bir hayata ve yeni bir ruha girmişiz gibi, sanki her Suriyeli için bir rüya gerçekleşmiş gibi.”

Devlet medyasının bildirdiğine göre, kuzeydeki Halep şehri de dahil olmak üzere ülkenin diğer büyük şehirlerinde de benzer kutlama törenleri düzenlendi.

Devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'ın 8 Aralık 2024 tarihinde düşmesiyle iktidara gelmesinden bu yana eş Şara, geçiş dönemini yönetmek için eski Halk Meclisi'nin derhal feshedilmesi, geçiş dönemini beş yıl olarak belirleyen bir anayasal bildirinin imzalanması ve bir geçiş hükümeti kurulması da dahil olmak üzere birçok adım açıkladı.