Fransız Bakan Vidal’den “İslami solculuk” polemiği

Fransa Yüksek Öğrenim Bakanı Frederique Vidal (AFP)
Fransa Yüksek Öğrenim Bakanı Frederique Vidal (AFP)
TT

Fransız Bakan Vidal’den “İslami solculuk” polemiği

Fransa Yüksek Öğrenim Bakanı Frederique Vidal (AFP)
Fransa Yüksek Öğrenim Bakanı Frederique Vidal (AFP)

Fransa Yüksek Öğrenim Bakanı Frederique Vidal, ülkenin akademik kurumlarında ‘İslami solculuğun’ yayılmasıyla ilgili uyarıda bulunmasının ardından üniversite  tepkisiyle karşılaştı.
AFP’ye göre ‘İslami solculuk’ terimi, Fransa’daki aşırı sağcı politikacılar tarafından, radikalizmin tehlikelerine karşı kör olmakla suçladıkları sol muhalifleri itibarsızlaştırmak için sıklıkla kullanılıyor.
Frederique Vidal, geçtiğimiz Pazar günü CNews televizyonuna verdiği demeçte, “İslami solculuğun tüm toplumumuzu tükettiğini ve toplumumuzun bir parçası olan üniversitelerin de bundan ayrı olmadığını düşünüyorum” dedi.
Bu yorum, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un “İslamcı ayrılıkçılık” nitelendirmesinde bulunarak, ülkede terör saldırılarını kışkırtan Müslümanlara atıfta bulunmasının ardından başlayan hararetli ve bölücü tartışmanın ortasında geldi.
Fransa’da Müslümanları hedef aldığı gerekçesiyle eleştirilen, devlet yetkililerinin radikal olduğunu düşündüğü dini grupları yasaklamasına izin veren yasa tasarısı birkaç gün önce Ulusal Meclis’te kabul edildi.
Bakan Vidal’in yorumlarına yanıt olarak, Üniversite Rektörleri Konferansı (CPU) Salı günü bir bildiri yayınlayarak, üniversitede İslami solculuk meselesiyle ilgili başka bir kısır tartışma yaşanmasına şok olduklarını ifade etti.
Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer da, geçtiğimiz Ekim ayında İslami solculuğun akademik kurumları ‘altüst ettiği’ konusunda uyarmıştı.
Vidal ayrıca, sömürgecilik ve ırk odaklı olanlar da dahil olmak üzere “her şeye parçalanma ve bölme isteği perspektifinden bakan” araştırmacılar sorununa yönelik bir inceleme emri vereceğini de açıkladı.
Ancak, incelemeyi başlatmak için Vidal’in görevlendirdiği Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi, ‘sömürge sonrası çalışmalar gibi araştırma alanlarını meşruiyetten çıkarma girişimlerini’ kınadı.
Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal, Macron’un konuyla ilgili görüşüne ilişkin yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı’nın akademik araştırmacıların bağımsızlığına mutlak bir bağlılığı olduğunu söyleyerek, “Bu cumhuriyetimizin temel bir garantisi” dedi.
Fransa’da ırk ve kimlik üzerine çalışan siyahi akademisyen Mame-Fatou Niang ise, sömürgecilik ve ırkçılık üzerine çalışanların haksız incelemeye alınacağını söyleyerek, Vidal’in önerdiği araştırmayı kınadı.
Ancak Vidal’in açıklaması, kendisiyle aynı endişeleri paylaşan sağcı politikacılar tarafından hoş karşılandı.
Sağcı Cumhuriyetçi Parti’den çok sayıda milletvekili, geçtiğimiz Kasım ayında “üniversitelerde ideolojik entelektüel aşırılıklar” dedikleri konu hakkında bir parlamento soruşturması talep etmişti.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Körfez ülkeleri ile ABD arasındaki stratejik ortaklığa vurgu yaptı

TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Körfez ülkeleri ile ABD arasındaki stratejik ortaklığa vurgu yaptı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, Körfez ülkeleri ile ABD arasındaki stratejik ortaklığa vurgu yaptı

ABD ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri arasında, İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in daveti üzerine düzenlenen Beşinci KİK-ABD Zirvesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suudi Arabistan ziyareti kapsamında bugün Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da başladı.

Zirvede başta ekonomi, ticaret ve yatırım olmak üzere bölgesel güvenlik ve siyasi durumla ilgili çeşitli dosyalar ele alınıyor.

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, bu zirvenin ABD ile iş birliğinin bir uzantısı olduğunu ve ABD ile Körfez ilişkilerinin stratejik bir ortaklık teşkil ettiğini vurguladı. Körfez ülkeleri ile ABD arasındaki stratejik ortaklığa vurgu yapan Muhammed bin Selman, 2024 yılında KİK ülkeleri ile ABD arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 120 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, “Bu zirve bizi ABD'ye bağlayan stratejik ilişkinin bir uzantısıdır. Ülkelerimizin ve halklarımızın arzularını karşılamak üzere ilişkilerimizi güçlendirmek ve geliştirmek için birlikte çalışma isteğimizi yansıtmaktadır” ifadelerini kullandı.

7u8
Körfez liderleri ve temsilcilerinin Riyad'daki KİK-ABD Zirvesi sırasında ABD Başkanı Donald Trump'la çektirdikleri toplu fotoğraf (Reuters)

Bölgedeki zorlukların büyüklüğünden bahseden Muhammed bin Selman, “Bölgemizin yaşadığı zorlukların büyüklüğünün farkındayız… Gazze Şeridi'ndeki savaşı durdurmak için kalıcı bir çözüm bulunmalı” dedi.

Muhammed bin Selman, Filistin sorununa Arap Barış Girişimi ve uluslararası kararlar doğrultusunda bir çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Veliaht Prens bölgedeki zorluklara da değinerek, bölgedeki zorlukların büyüklüğünün farkında olduğunu vurguladı. “Yemen'de kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşılması için Yemenli taraflar arasında diyaloğu teşvik ediyoruz” diyen Muhammed bin Selman, Suriye'nin toprak bütünlüğünün önemini vurgulayarak ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımları kaldırma kararını övdü.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman, bölgenin istikrarı için ABD ile iş birliği ve koordinasyonu sürdürmek istediklerini söyledi.

Hindistan ile Pakistan arasındaki ateşkesi de memnuniyetle karşıladığını ifade eden Muhammed bin Selman, “Bunun gerilimin kontrol altına alınmasına ve sükûnetin sağlanmasına katkıda bulunacağını umuyoruz” dedi.

Ukrayna konusunda ise “Ukrayna krizinin çözümüne yardımcı olmak için çabalarımızı sürdürmeye hazırız” şeklinde konuştu.

KİK ülkeleri ABD ile yakın ticaret ve yatırım bağlarına sahip; aralarındaki ticaret hacminin 2025 yılında 180 milyar doları aşması öngörülüyor.

Kral Abdulaziz Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvede, bölgedeki ve dünyadaki ekonomik durumun yanı sıra İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı, ateşkes ve yardım girişi ele alınacak. Gazze Şeridi’ne yardım girişi için yeni bir mekanizma önerilecek. Ayrıca ABD'nin İran'la yürüttüğü nükleer müzakereler ve iki taraf arasında yaşananların ayrıntıları ile bölgeye barış getirmenin yolları da ele alınacak.

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump, KİK-ABD Zirvesi sırasında yaptığı açıklamada, Körfez ülkelerinin gelişmiş ve müreffeh ülkelerin başında geldiğini ve dünyanın Körfez ülkelerindeki fırsatları takip ettiğini söyledi.

İran konusuna da değinen Trump, İran'ın bölgedeki vekalet savaşlarını durdurması gerektiğini belirterek, Tahran’ın nükleer silah elde edemeyeceğini, İran'la bir anlaşma yapmak istediğini, ancak İran'ın terörü desteklemeyi bırakması gerektiğini vurguladı.

gthyjuık
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ev sahipliğinde ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. (AFP)

Suriye konusunda ise Trump, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile yaptığı istişarelerin ardından Suriye'ye yönelik tüm yaptırımların kaldırılması talimatını vereceğini bildirdi ve ülkesinin yeni Suriye hükümetiyle tüm ilişkileri normalleştirmek için çalışacağını kaydetti. Trump, “Suriye ile ilişkileri normalleştirmek Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Riyad'da yaptığımız görüşmeyle başladı” dedi.

dfrgthy
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ev sahipliğinde ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya geldi. (AFP)

Trump Lübnan'la ilgili olarak, Lübnan'ın yeni cumhurbaşkanı ve başbakanla birlikte bir fırsata sahip olduğunu ve Lübnan'da Hizbullah'tan arınmış bir gelecek için gerçek bir şans olduğunu belirtti.

Mevcut zirve, özellikle İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik savaşı, İran-ABD müzakereleri, ‘İran ekseni’ olarak adlandırılan yapının gerilemesi ve ABD Başkanı Donald Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu yönetimi arasındaki perde arkası gerilimler gibi bölgedeki önemli değişikliklerin arka planında gerçekleşiyor.

KİK ülkeleri ile ABD arasındaki stratejik ortaklık, çeşitli siyasi, ekonomik, ticari ve yatırım alanlarında iş birliğinin geliştirilmesine katkıda bulunan güçlü ilişkilere ve ortak çıkarlara dayanıyor. Siyasi, askeri, ekonomik ve diğer yönler de dahil olmak üzere uzmanlık alanlarındaki uygulamaları takip etmek üzere ortak çalışma grupları için örgütsel bir çerçeve oluşturulmuş ve söz konusu ortaklık bu yönlerin ötesine geçerek kültür ve eğitim alanlarını da kapsamıştır.

Suudi Arabistan daha önce dört zirveye ev sahipliği yaptı. Zirvelerin ilki Mayıs 2015'te Camp David'de gerçekleşti. İkincisi Nisan 2016'da, üçüncüsü ise Trump'ın ilk döneminde katılımıyla Mayıs 2017'de Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirildi. Dördüncüsü ise Temmuz 2022'de Mısır, Ürdün ve Irak'ın da aralarında bulunduğu Arap ülkelerinin katılımıyla gerçekleşti.