Papa, Irak’a farklılıkları ‘birlikte yaşamaya’ dönüştürme çağrısında bulundu

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih dün Bağdat Sarayı’nda Papa Franciscus’u ağırladı. (Reuters)
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih dün Bağdat Sarayı’nda Papa Franciscus’u ağırladı. (Reuters)
TT

Papa, Irak’a farklılıkları ‘birlikte yaşamaya’ dönüştürme çağrısında bulundu

Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih dün Bağdat Sarayı’nda Papa Franciscus’u ağırladı. (Reuters)
Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih dün Bağdat Sarayı’nda Papa Franciscus’u ağırladı. (Reuters)

Papa Franciscus’un uçağı dün Bağdat Uluslararası Havaalanı’na Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi başkanlığındaki heyet tarafından karşılandı. Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih de Bağdat Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Irak'ın üst düzey liderleri ve üst düzey liderleriyle birlikte Papa’nın konvoyunun Bağdat Uluslararası Havaalanı yolundan gelmesini bekliyordu. Yüzlerce Irak vatandaşı ellerinde Irak ve Vatikan bayrakları ile yolun kenarında dizildi. Ancak Irakın başkentinin sokaklarının geneli kapsamlı sokağa çıkma yasağı nedeniyle neredeyse boştu.
Bağdat Sarayı’nın Büyük Salonu’nda yapılan törene üst düzey Iraklı liderlerin ve çeşitli sosyal, dini ve yönetim kadrosundan isimlerin yanı sıra sivil toplum kurulularının temsilcileri ile Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri ve Arap ve yabancı büyükelçiler katıldı.
Cumhurbaşkanı Salih, Vatikan ve Irak’ın ulusal marşlarının çalınmasının ardından misafirine salonun önüne kadar eşlik etti. Papa yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Beni Irak’a davet eden Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’e teşekkür ederim. İbrahim peygamber ve diğer pek çok peygamber ile yakından bağlantılı olan bu topraklara, medeniyetin beşiğine, uzun zamandır beklenen bu ziyareti gerçekleştirme fırsatı bulduğum için minnettarım. Irak geçtiğimiz onlarca yılda savaş felaketlerinden, terör belasından ve ölüm ile yıkım getiren çatışmalardan çok sıkıntı çekti. İnsanlık dışı saldırıların masum kurbanları Ezidileri hatırlamaktan kendimi alıkoyamıyorum. Dini mensubiyetleri nedeniyle zulüm gördüler, öldürüldüler, kimlikleri ve hayatları tehlikeye atıldı.”
Papa Franciscus açıklamasında bölgesel sorunlarla mücadele etmek için herksi el ele vermeye devam etti:
“Uluslararası toplumu Irak’ta ve tüm Ortadoğu’da barışı güçlendirmede belirleyici bir rol oynamaya çağırıyorum. Gittikçe artan sıkıntılar tüm insanlık ailesini, ekonomik eşitsizlikler ve bu ülkelerin istikrarını tehdit eden bölgesel gerilimlerle mücadele etmek için dünya çapında el ele vermeye davet ediyor. Silahlar sussun! Burada ve her yerde silahların yayılmasına bir son verelim! Yerel halkla ilgilenmeyen kişisel ve dış menfaatler dursun. Barışı inşa edenlere kulak verelim! Şiddete, aşırıcılığa, taraf tutmaya, hoşgörüsüzlüğe son verilsin! Bu ülkeyi bizimle birlikte yakında ve açık, dürüst ve yapıcı bir mücadele içerisinde inşa etmek isteyen tüm vatandaşlara alan açılsın.”
Papa, 2019 yılının bitiminde on binlerce Iraklının yozlaşmış siyasi tabakayı protesto etmek için sokaklara dökülmesinin üzerinden bir yıldan fazla bir süre sonra gerçekleştirdiği ziyarette “yolsuzluk belası, gücün kötüye kullanılması ve yasa dışı olan her şeye karşı çıkılması” çağrısında bulundu. “Aynı zamanda güvenlik ve istikrarın sağlanması için adalet korunmalı, bütünlük ve şeffaflık geliştirilmeli ve bunlardan sorumlu kurumlar güçlendirilmeli” ifadesini kullandı.
Nüfusun yüzde birini oluşturan Hristiyanlara işaret eden Papa, “Tüm siyasi, sosyal ve dini grupların katılımının sağlanması gerekiyor. Tüm vatandaşların temel insan haklarını güvence altına almalıyız. Kimse ikinci sınıf vatandaş olarak görülmemeli” dedi.
Papa, büyük gerginliklere, karşılıklı mesaj göndermelere ve başta ABD ile İran olmak üzere dış güçlerin aralarındaki hesaplaşmalara tanık olan Irak’a ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Ülkelerin Irak halkına uzanan dostluk ve yapıcılığa bağlılık elini geri çekmeyeceklerini ve daha çok siyasi veya ideolojik çıkarlarını dayatmadan yerel yetkililerle ortak sorumluluk ruhu içinde çalışmaya devam edeceklerini umuyorum. Irak, farklılıkların bir arada yaşama ve uzlaşmaya dönüşebileceğini göstermeye davet ediliyor. Diyalog teşvik edilmeli. Tüm toplumların ve yönelimlerin tanınması çağrısında bulunuyoruz.”
Papa ayrıca “Irak’ta atılan reform adımları” olarak adlandırdığı durum için teşvikte bulundu. “Kardeşliğin birçoğunun temel ihtiyaçlarının karşılanması kalıcı barışı da beraberinde getirir. Din, barış ve kardeşliğin hizmetinde olmalıdır. Ayrıca Ortadoğu’da ve tüm dünyada barışı teşvik etmeye çalışılmalı” ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Salih, Papa için yaptığı hoşgeldin konuşmasında gerek yeni tip koronavirüs (Kovid-19) gerek Irak’ın karşı karşıya kaldığı terörizm olsun tüm zorluklara, özellikle de devletin barışı sağlama çabalarını baltalamaya çalışan tarafların ve silahlı grupların çok olması sebebiyle kontrol etmekte zorlanılan silahlara dikkat çekti. Papa’nın söz konusu durumlara rağmen bu ziyareti gerçekleştirmekte ısrarcı olmasından mutlu olduğunu dile getirdi. Salih sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hazır Papa hazretleri aramızda aziz ve kerim bir misafir olarak bulunuyorken sevgi, barış, bir arada yaşama ve dini ve sosyal çeşitliliğe destek olma gibi yankısı tüm dünyada duyulan değerleri yeniden vurgulamak için elimizde tarihi bir fırsat var. Doğunun Hristiyanları bu toprakların insanları ve seçkinleridir. Bu yüzden Hristiyansız bir doğu düşünülemez. Hristiyanların doğu ülkelerinden göç etmeye devam etmesi, bu bölgedeki halkların bir arada yaşama gücü açısından vahim sonuçlar doğuracaktır. Hristiyanların baskı yapılmadan dönüşleri sağlama alınmadıkça bölgemiz için hiçbir başarı garanti edilemeyecektir. Bunun için güvenli bir ortam sağlamak üzere çalışılması çağrısında bulunuyorum. Yıllarca süren şiddet ve zulüm Irak’ta 2003 yılında 1,5 milyon olan Hristiyan sayısının bugün 400 bine düşmesine yol açtı.”
Salih Papa’ya hitaben “Kovid-19’un getirdiği sıkıntılara ve zorlu koşullara rağmen Irak’a gelmeniz, ziyaretinizin kıymetini Iraklıların nezdinde ikiye katlıyor” dedi. Salih, Musul’un DEAŞ’tan temizlenmesinin ardından şehirdeki bir kilisenin haçını yerine geri koyarak selamlayan Iraklı askerlerin davranışını hatırlattı. Ayrıca ülkesinin bir çatışma ve dövüş alanı olmasını reddettiğini vurguladı.
Irak Cumhurbaşkanı Salih, Bağdat Sarayı'ndaki kutlamanın bitiminden sonra misafirine Necat Kilisesi'ne kadar eşlik etti. Kilise Irak’taki Hristiyan topluluğundan yüzlerce kişiyi öldüren DEAŞ tarafından patlatılmasının üzerinden 10 yıl geçtikten sonra dün ilk kez üst düzeyde gerçekleştirilen bir ayine tanık oldu.



Şara BM Genel Kurulu toplantıları kapsamında Trump'la görüştü

Şara BM Genel Kurulu toplantıları kapsamında Trump'la görüştü
TT

Şara BM Genel Kurulu toplantıları kapsamında Trump'la görüştü

Şara BM Genel Kurulu toplantıları kapsamında Trump'la görüştü

Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara, dün New York'ta düzenlenen Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun 80. oturumu vesilesiyle ABD Başkanı Donald Trump'ın ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyonda Trump ile bir araya geldi. Resepsiyona Melania Trump da katıldı.

xdfrgt

Suriye Arap Haber Ajansı (SANA), Şara'nın First Lady Melania Trump'ın da katılımıyla Trump ile el sıkıştığı fotoğrafları yayınladı, ancak daha fazla ayrıntı vermedi. Bu, Şara ile Trump'ın mayıs ayında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından ikinci görüşmeleri oldu.


Aralarında çocuklar da vardı... İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden iki çocuğun cenazesini taşıyan Filistinliler (Reuters)
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden iki çocuğun cenazesini taşıyan Filistinliler (Reuters)
TT

Aralarında çocuklar da vardı... İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında 11 kişi hayatını kaybetti

İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden iki çocuğun cenazesini taşıyan Filistinliler (Reuters)
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden iki çocuğun cenazesini taşıyan Filistinliler (Reuters)

Gazze Şeridi’ndeki Sivil Savunma Müdürlüğü, bu sabah erken saatlerde Filistin topraklarının orta kesiminde yerinden edilmiş kişilerin yaşadığı bir evi vuran İsrail hava saldırısında 11 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Sivil Savunma Müdürlüğü Sözcüsü Mahmud Basal, AFP'ye verdiği demeçte, “Gazze Şeridi'nin orta kesiminde, ez-Zevayide'nin kuzeyinde yerinden edilmiş kişileri misafir eden Ebu Dahruc ailesinin evine düzenlenen İsrail hava saldırısı sonucunda 11 kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda kişi de yaralandı” dedi. Basal ayrıca, hayatını kaybedenler arasında ‘birkaç çocuğun’ olduğunu bildirdi.

Geçtiğimiz hafta İsrail, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'in güney yerleşimlerine saldırmasıyla başlayan savaşın bir sonucu olarak, yıkıma uğramış Gazze şehri ve Gazze Şeridi'nin diğer bölgelerine yönelik kara harekâtını genişletti.

İsrail'in Gazze Şeridi'nin en büyük ve en kalabalık şehrine düzenlediği saldırı, uluslararası kınamalar eşliğinde şehirden büyük bir göç dalgasına neden oldu.

İsrail güvenlik kaynakları, İsrail'in Gazze şehrine yönelik kara harekâtının yüz binlerce Filistinliyi göçe zorladığını ve on binlercesinin tek bir günde şehri terk ettiğini bildirdi.

Kaynaklar, şehirdeki toplam yerinden edilmiş kişi sayısının salı günü 640 bin iken, bugün itibariyle yaklaşık 700 bine yükseldiğini belirtti. Bu rakamlar bağımsız kaynaklarca doğrulanamadı, ancak görgü tanıkları her gün çok sayıda insanın kuşatma altındaki şehri terk etmeye devam ettiğini kaydetti.

Gazze Şeridi'nin güneyine doğru gidenlerin sayısı hakkında Filistinli kaynaklardan güncel bir tahmin bulunmuyor. Saldırı başlamadan önce Gazze şehrinde yaklaşık bir milyon Filistinli yaşıyordu.

İsrail Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir, bölge sakinlerine Hamas ile bağlarını koparmaları çağrısında bulunarak, Hamas’ın rehineleri serbest bırakıp silahlarını teslim etmesi halinde çatışma ve acıların sona ereceğini vurguladı. Askeri kaynaklara göre Zamir, Gazze şehrindeki saldırının rehinelerin serbest bırakılması ve Hamas'ın yenilgisi için gerekli koşulları yarattığını söyledi.

İsrail'den kaçırılan rehinelerin yakınları, askeri saldırının yoğunlaşmasıyla birlikte rehinelerin güvenliği konusunda artan endişelerini dile getirdiler.


Şara: Yeni Suriye barış için bir fırsatı temsil ediyor

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün BM Genel Kurulu'nda konuşma yaptı (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün BM Genel Kurulu'nda konuşma yaptı (Reuters)
TT

Şara: Yeni Suriye barış için bir fırsatı temsil ediyor

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün BM Genel Kurulu'nda konuşma yaptı (Reuters)
Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün BM Genel Kurulu'nda konuşma yaptı (Reuters)

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara dün yaptığı açıklamada, yeni Suriye'nin bölgede barış ve refah için bir fırsat sunduğunu belirterek, "Eski rejim yaklaşık bir milyon insanı öldürdü, yaklaşık iki milyon evi yıktı ve halkımıza karşı en vahşi işkence yöntemlerini kullandı" dedi.

BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında Şara, ülkesine uygulanan yaptırımların tamamen kaldırılması ve artık Suriyelileri esaret altına alma aracı olmaması çağrısında bulundu. 1967'den beri BM Genel Kurulu'na hitap eden ilk Suriye Cumhurbaşkanı olan Şara, elleri kanlı olan herkesi adalete teslim edeceğine söz vererek, Suriye'nin benzersiz başarısının bazı tarafları ülkeyi bölmek amacıyla mezhep çatışması çıkarmaya yönelttiğini belirtti.

"Suriye bugün kendini yeniden inşa eden ve hukuk devletine yakışır medeniyete sahip bir ülke" olduğunu vurgulayan Eş-Şara, Suudi Arabistan, Katar, Türkiye ve ABD'ye teşekkürlerini iletti. Suriye Devlet Başkanı, konuşmasını Gazze Şeridi'ndeki savaşın derhal sona erdirilmesi çağrısında bulunarak sonlandırdı.