Ürdün Kralı: Bir ihmal sonucu herhangi bir vatandaşı kaybetmek kabul edilemez

Ürdün’de çok sayıda vaka ve koronavirüs kaynaklı ölüm yaşanıyor

Ürdün Kralı II. Abdullah
Ürdün Kralı II. Abdullah
TT

Ürdün Kralı: Bir ihmal sonucu herhangi bir vatandaşı kaybetmek kabul edilemez

Ürdün Kralı II. Abdullah
Ürdün Kralı II. Abdullah

Ürdün hükümdarı Kral II. Abdullah, yeni el-Hüseyin es-Salt Hastanesi’ndeki hastaların oksijen yetersizliği yaşamasıyla ilgili soruşturmanın sonuçları için “Ürdünlülerin hayatını korumayan herkes sorumlu tutulacaktır” dedi. Kral II. Abdullah, dün, Ulusal Politika Konseyi toplantısında başkanlık ederken “Hastanede kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah merhamet etsin” ifadelerini kullandı. Kral, Ürdün vatandaşlarının ihmal sonucu hayatını kaybetmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Kral II. Abdullah yaptığı açıklamada, yüksek ya da alt mevkilerdeki memurların sorumluluklarını yerine getirmelerini, yoksa işlerini Ürdünlülere hizmet etmek isteyen başka insanlara bırakmalarını, mevkiinin Ürdün’e sadakatle hizmet etmekle ölçüldüğünü söyledi.
Ürdün hükümdarı, bazı insanların toplumda sebep olduğu ihmali reddetti ve Ürdün kültürünün Ürdün devletini kuran devlet büyüklerinin kültürü olduğunu ve onurlu ve şerefli bir kültür olduğunu ifade etti. Kral, toplantıda Ürdün halkının Kovid-19 salgınında karşılaştığı zorluklar hakkında da konuştu.
Ülkede salgının başlamasından bu yana en yüksek vaka sayısı ve koronavirüs kaynaklı ölümlerin yaşandığını açıklandı. Ürdün Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan günlük koronavirüs verilerine göre,  9417 günlük vaka 82 koronavirüs kaynaklı ölüm kaydedildi. İki gün önce yüzde 18,79 olan günlük pozitif test sonuçları yüzde 19,36’ya yükseldi.
Halk, Al- Salt hastanesindeki yoğun bakım odalarında 9 kişinin hayatını kaybettiği olay nedeniyle çeşitli illerde gerçekleşen ve hükümetin istifasının istendiği gece yürüyüşleri gerçekleştirdi. Hayatını kaybeden 9 kişi yeni tip koronavirüse yakalanmış, yaşanılan oksijen kesilmesi skandalından sonra yoğun bakım odalarında tedavi gördükleri sırada hayatlarını kaybetmişlerdi.
Sağlık Bakanlığının günlük açıklamalarına göre ülkede toplam vaka sayısı 79 bin 723’e ulaştı. 491 kişi hastanelere başvururken dün (pazartesi) hastane doluluk oranı yüzde 42’e yükselerek yatan hasta sayısı 2 bin 215 kişiye ulaştı. Hastanelerdeki yoğun bakım yatak sayısı doluluk oranı 638 vaka ile yüzde 51’i bulurken, 337 solunum cihazının kullanılması ile cihaz doluluk oranı yüzde 30 oldu.



Filistin’i tanıma kararları: Avrupa, ABD’nin diplomatik çizgisinden ayrılıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
TT

Filistin’i tanıma kararları: Avrupa, ABD’nin diplomatik çizgisinden ayrılıyor

İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)
İsrail ordusunun 7 Ekim 2023'ten beri öldürdüğü Filistinli sayısı 60 bini geçti (AFP)

Fransa ve Britanya'nın ardından Kanada da eylülde Filistin devletini tanıyacağını duyurdu.

BBC'nin analizinde, ABD'nin müttefiklerinin Gazze meselesinde "diplomatik bir değişiklik" yaratmak için Başkan Donald Trump'ın çizgisinden uzaklaştığı yazılıyor. 

Analizde, Trump yönetiminin Gazze'nin geleceğine dair istikrarlı bir vizyonu olmadığı, bunun da stratejik bir boşluk yarattığı belirtiliyor. Avrupa ve Körfez ülkelerinin bu boşluğu doldurmak için devreye girdiği ifade ediliyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başından beri iki devletli çözüme karşı çıkıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Birleşik Krallık (BK) Başbakanı Keir Starmer'ın Filistin devletini tanıma kararını eleştiren Trump, Kanada'yı da benzer bir hamle yaptığı için tehdit etti.

Kanada Başbakanı Mark Carney, İsrail'in işgal ettiği Gazze'deki uygulamalarını kınamış ve eylülde yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda (BMGK) Filistin'i devlet olarak tanıyacaklarını duyurmuştu.

Trump, gümrük vergisiyle ilgili müzakerelerin sürdüğünü hatırlatarak Kanada'nın Filistin'i tanıma kararının "ticaret anlaşmasına varmalarını çok zorlaştıracağını" söylemişti. 

Kanada'ya ek olarak Malta da eylüldeki BMGK toplantısında Filistin devletini tanıyacaklarını duyurmuştu. 

Avrupa ülkelerinin, Filistin devletini tanıma hamlesiyle ABD'yle diplomatik çizgilerini ayırdığına dikkat çekilen analizde, İsrail ablukası yüzünden Gazze'de patlak veren kıtlığın bir "kırılma noktası" yarattığı belirtiliyor. 

2012'de BMGK, Filistin'e "gözlemci devlet" statüsü tanıdığında, 138 ülke Filistin devletini tanıyordu. 2024 ve 2025'te gelen yeni tanımalarla bu sayı en az 143'e çıktı.

BK ve Fransa'nın BMGK daimi üyesi olarak veto yetkisini elinde bulundurması önemli. Londra ve Paris yönetimlerinin adım atması durumunda ABD, BMGK'de Filistin'in tanınmasına karşı çıkan veto hakkına sahip tek ülke durumuna düşecek. BMGK daimi üyeleri Çin ve Rusya da halihazırda Filistin devletini tanıyor.

Independent Türkçe, BBC, Times of Israel