Tunus Cumhurbaşkanı, görevden alınması için kullanılmasından korktuğu ‘yasa değişikliğini’ veto etti

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu el-Gayt, bölgedeki sorunların ele alınacağı bir ziyaret için dün Tunus'a geldi

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Şarku’l Avsat)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Şarku’l Avsat)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı, görevden alınması için kullanılmasından korktuğu ‘yasa değişikliğini’ veto etti

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Şarku’l Avsat)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (Şarku’l Avsat)

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Meclis tarafından kabul edilen Anayasa Mahkemesi yasası değişikliğini, kendisinin görevden alınması için kullanılacağı korkusuyla imzalamayı reddetmesinin ardından Tunus'ta aylardır devam eden siyasi krizde tansiyon yükseldi. Arkasında Nahda Hareketi tarafından desteklenen Başbakan ile Cumhurbaşkanı arasında yaşanan gerginliğin yeni bir yasal ve anayasal mücadelenin kapısını araladı.
Cumhurbaşkanı Said, parlamentonun kabul ettiği Anayasa Mahkemesi yasa değişikliğini Meclis Başkanı Raşid el-Gannuşi'ye iade ederek, değişikliği reddetti. Bu durum, birçok anayasa hukuku uzmanının, Cumhurbaşkanının görevden alınması için Anayasa Mahkemesi yasasının kullanılması riskine dair ifade ettiği endişelerin dozunu da artırdı. Cumhurbaşkanı Kays, ‘hiçbir bilimsel ve hatta masum yorum yapılmaksızın’ anayasanın tüm hükümlerine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.
Tunus Meclisi, Meclis Başkanı Gannuşi’nin Anayasa Mahkemesi üyelerinin parlamentodaki mutlak çoğunluğu temsil eden 109 oyla seçilebilmesiyle ilgili önerisinin ardından seçiminde gereken sayının 145 milletvekilinden 131'e düşürülmesinin de yer aldığı yasadaki değişiklikleri onaylamıştı. Bazı gözlemciler, Nahda Hareketi’nin Anayasa Mahkemesi üyeleri arasında belirli isimlerin yer alması için bu oy oranını toplayabileceğine inanıyorlar.
Başbakan Hişam el-Meşişi tarafından yapılan ve milletvekilleri tarafından onaylanan kabine değişikliğinin reddeden cumhurbaşkanının yeni vetosu aylardır Tunus siyaset sahnesine hakim olan gerginliği ve üç başkanlık makamı (Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve Meclis Başkanlığı) arasındaki gerilimi daha da kötüleştirdi.
Anayasa Mahkemesi’nin yetkileri arasında, Cumhurbaşkanını görevlerinden muaf tutmak, hastalık veya ölüm halinde makamın boşaldığını teyit etmek, Cumhurbaşkanının görev yeminini teyit etmek, istisnai durumu devam ettirmek ve Cumhurbaşkanının ile Başbakanın yetkilerine ilişkin uyuşmazlıkları ele almak bulunuyor.
Anayasa Mahkemesi, yasa değişikliklerinin ve sözleşmelerin yanı sıra Meclis iç sistemi ile ilgili kanun ve usul tasarılarının anayasaya uygunluğunun değerlendirilmesinde çok önemli bir rol oynar.
Diğer yandan Tunus Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu Başkanı İman Buharis, Tunus’taki nüfuz sahibi isimleri ilgilendiren büyük bir yolsuzluk dosyasının yakında açıklanacağını duyurdu. Buharis, soruşturmanın gizliliği nedeniyle tüm süreç tamamlanıncaya ve dosya yargıya intikal edilinceye kadar bu dosyayla ilgili başka hiçbir bilginin açıklanmaması gerektiğinin altını çizdi.
İman Buharis, 2022-2026 İyi Yönetişim ve Yolsuzlukla Mücadele Ulusal Stratejisi’nin duyurulduğu toplantının oturum aralarında yaptığı açıklamada, Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu’nun yakın bir tarihte bir takım meşru kanıtlar elde ettiğini ve dosyanın yakında yargıya sevk edileceğini söyledi.
Hükümet kaynakları, yolsuzlukla mücadelenin yetkililer, kurumlar ve tüm ilgili taraflar arasındaki etkili koordinasyona dayandığını belirttiler. Hükümet kaynakları ayrıca, yolsuzlukla mücadelede çeşitli tekliflerden veya bir yargı çatışmasından söz etmenin mümkün olmadığını vurguladılar.

Arap Birliği Genel Sekreteri Tunus’ta
Öte yandan Arap Birliği (AL) Genel Sekreteri Ahmed Ebu el-Gayt, otuzuncu olağan oturumunda Arap Birliği Zirvesi'nin mevcut başkanı sıfatıyla Tunus ile koordinasyon ve istişare çerçevesinde aldığı resmi bir davete cevaben dün Tunus’u ziyaret etti.
AL Genel Sekreterliğinden bir yetkili tarafından yapılan açıklamada, Ebu Gayt’ın Tunus ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Kays Said ile bir araya geldiği ve görüşmede, Libya'daki son durum, Filistin meselesi, Suriye ve Yemen gibi bölgede devam eden krizler başta olmak üzere çeşitli dosyalara ilişkin görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi.
Yetkili, Tunuslu yetkililer ile AL Genel Sekreterliği arasındaki görüşmelerde, 2019 yılında Tunus'ta düzenlenen otuzuncu Arap Birliği Zirvesi’nde alınan kararlar ve bu kararların uygulanmasına ilişkin olarak özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının patlak vermesi nedeniyle Arap bölgesinin ve dünyanın tanık olduğu istisnai koşullar çerçevesinde kapsamlı bir değerlendirme süreci yürütülmesinin ele alındığını kaydetti.
AL Genel Sekreteri’nin ayrıca, Tunus ve AL arasındaki çıkarları ilgilendiren konuları görüşmek üzere Tunus Dışişleri Bakanı Osman el-Cerendi ile bir araya gelmesi bekleniyor.
AL Genel Sekreterlik yetkilisi, Genel Sekreter Ebu Gayt’ın Tunus'ta faaliyet gösteren alanlarında uzman Arap kuruluşlarının yöneticileriyle bir araya gelerek çeşitli konularda görüşmeler gerçekleştireceğini söyledi. Yetkili, bu konuların başında ise Kovid-19 salgının AL üyesi ülkeler üzerindeki etkilerinin hafifletmesine yardımcı olmak amacıyla tüm bileşenleri ile ortak Arap eylemi sisteminin rolünün geldiğini ifade etti.

 


Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

TT

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

Magen Oz... İsrail neden Han Yunus'ta yeni bir eksen inşa ediyor?

İsrail ordusu bugün, aynı bölgede Hamas'a ait üç kilometreden uzun büyük bir tünelin imha edildiğini duyurduktan bir gün sonra, kuvvetlerinin “Majin Oz” adı verilen yeni bir eksenin açılışını tamamladığını açıklayarak Gazze Şeridi'ndeki Filistinlileri, özellikle de Han Yunus sakinlerini şaşırttı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, “188. Tugay ve Golani Tugayı güçleri Han Yunus'un doğusu ve batısını ayıran Majin Oz ekseninin açılışını tamamladı. Eksen yaklaşık 15 kilometrelik bir mesafe boyunca uzanıyor.”

Yeni “Majin Oz” ekseni Han Yunus'un doğusunu batıdan ayıracak ve Han Yunus'un Refah'tan ayrılmasını “Morag” ekseniyle de devam ettirecek.

Resim  İsrail ordusu tarafından yayınlanan, soldan sağa çapraz olarak uzanan ve Morag ekseni ile bir noktada kesişen Magen Oz ekseninin görüntüsü

Han Yunus bölgesindeki son hamleler, İsrail'in “insani şehir” olduğunu iddia ettiği ve Refah'taki (Gazze Şeridi'nin güneyi ve Han Yunus) yüz binlerce Gazzeli’nin bir çadır alanına tıkıştırılmasına yol açacak planla aynı zamana denk geliyor.

İsrail ordusuna göre bu yeni eksen, Hamas üzerindeki “baskının” ve Han Yunus Tugayı'na karşı yürütülen savaşın çözümünün merkezi bir parçası.

Bir parçalama politikası

Ancak İsrail, Gazze'yi parçalamak ve Doha'da devam eden dolaylı müzakerelerde İsrail'in Şerit'ten tamamen çekilmesinde ısrar eden Hamas üzerinde baskı kurmak için tesadüfi coğrafi eksenler dayatma politikası izliyor.

Gazze'deki saha kaynakları Şarku’l Avsat'a yaptıkları açıklamada, "Yeni eksen İsrail'in kontrolü altındaki birçok bölgeyi kapsıyor: Kizan en-Neccar, Curti el-Lut, Şeyh Nasır, Mean, Menara, Huza'a, Absan, al-Kara'a ve Beni Suheyla." Kaynaklar, “bu bölgenin, herhangi bir Filistinlinin sınıra yaklaşmasını önlemek için sınırdan 2 kilometreden daha uzağa ulaşan geniş tampon bölgeler oluşturmayı amaçladığını,

bunun da Han Yunus'un doğu bölgesinde yaşayan yüz binlerce kişinin İsrail güçlerinin orada kalması halinde, evlerine dönmesini engellemek anlamına geldiğini” belirtti.

İsrail ordusundan yapılan açıklamaya göre yeni “Magen Oz” ekseninin ilan edilmesiyle Hamas üzerinde daha fazla baskı kurulması amaçlanıyor.

İsrail, Refah'ı Han Yunus'tan ayıran Morag ekseninden çekilmemekte ısrar ederken, İbrani medyasının Refah'ın yaklaşık 2 kilometreye kadar olan bazı bölümlerinde askeri kontrolü sürdürmesi koşuluyla “eksenden çekilmek için müzakerelerde esneklik önerdiği” yönündeki haberleri Hamas reddediyor. Hamas, tamamen çekilene kadar kademeli bir çekilme için harita ve belirli tarihler konusunda ısrar ediyor.

Hamas, özellikle geçtiğimiz ocak ayında gerçekleşen ateşkes sırasında İsrail ordusu tarafından kurulan Netzarim ekseninin (Gazze Şehri'nin güneyinde, Gazze Şeridi'nin kuzeyini merkezinden ve güneyinden ayıran) büyük bir kısmı ve Gazze Şeridi'nin kuzeyinde geçici olarak kurulan eksenlerin bir kısmını ortadan kaldırmayı başardıktan sonra, kademeli geri çekilme ve bu yeni eksenlerin ortadan kaldırılması taleplerinde ısrarcı görünüyor.

Büyük Tünel Yıkıldı

Bu arada İsrail ordusu dün, iki aydan uzun bir süre önce Han Yunus'ta yapılan operasyonlar sırasında keşfedilen büyük bir Hamas tünelini yıktığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, güçlerinin "merkezi bir yeraltı yolunda bulunan tüneli keşfettiğini ve tamamen yok ettiğini" belirterek, tünelin "yaklaşık 3,5 kilometre uzunluğunda olduğunu ve içinde birkaç sığınak bulunduğu" kaydedildi.

Şarku'l Avsat'a konuşan Filistinli saha kaynaklarına göre “bu tünel Hamas'ın askeri kolu olan El Kassam Tugaylarına ait en uzun tünellerden biri ve tünelden birçok tünel ve açılım bulunuyor, savunma tünelleri, komuta ve kontrol için kullanılan tüneller var.”

“Tünelin Mean, Al-Menara ve Han Yunus'un güneydoğusundaki diğer bölgelerde yer aldığını” belirten kaynaklar, “tünelin Kassam Tugayları savaşçıları için savaş düğümleri içerdiğine ve bu tüneli gerek bu bölgelerde gerekse büyük tünelin açıldığı yakın bölgelerde İsrail güçleriyle savaşmak için kullandıklarına” işaret etti.

Kaynaklar, son birkaç haftalarda bu bölgelerde çok sayıda operasyon gerçekleştirildiğini ve İsrail araçlarının patlayıcı düzenekler ve tanksavar füzeleriyle hedef alındığını belirtti.

Kaynaklar, savaşın belirli bir döneminde, büyük tünelin içinde, saha komutanlarının İsrail güçlerine karşı muharebeleri yönettiği, bu güçlerin hareketlerinin izlendiği ve onlara karşı saldırı planlamak için hareketlerinin belgelendiği komuta ve kontrol için özel tüneller bulunduğuna dikkat çekti.

rtgy6u
Gazze tünelinin içindeki bir İsrail askeri, Kasım 2023 (Reuters)

İsrail güçleri, savaşın başlangıcında ve Netzarim ekseninin kontrolünde duyurulduğu gibi, bazıları 2 ve 3 kilometre uzunluğa ulaşan, bazıları Gazze Şeridi'nin kuzeyi ile merkezini birbirine bağlayan ve araçların geçtiği çeşitli büyüklükteki tünellerin imha edildiğini sık sık duyurdu.

İsrail güçleri Gazze Şeridi'nde 20 aydan fazla bir süredir faaliyet göstermelerine, Hamas'ın kabiliyetlerini önemli ölçüde yok etmeyi başardıklarını iddia etmelerine rağmen, Han Yunus örneğinde olduğu gibi girdikleri bölgelere her yeniden girişlerinde daha fazla tünel ortaya çıkarmakta ve bunları yok etmek için çalışmaktadırlar. Saha kaynakları İsrail ordusunun daha önce bu bölgede en az bir kez, bazı bölgelerde ise iki kez operasyon düzenlediğini vurguluyor.