Cezayir, yurtdışında yaşayan muhaliflerin vatandaşlıktan çıkarılması kararını bozdu

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (EPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (EPA)
TT

Cezayir, yurtdışında yaşayan muhaliflerin vatandaşlıktan çıkarılması kararını bozdu

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (EPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (EPA)

Cezayir hükümeti, bir ay önce açıkladığı ve yurtdışında ikamet eden muhaliflerin haklarındaki ‘terör eylemlerine karışma ve devletin çıkarlarına zarar verme’ şeklindeki suçlamaların ispatlanması halinde Cezayir vatandaşlığından çıkarılmalarına ilişkin kararını pazar akşamı bozdu. Karara, ülkede iki yıldır devam eden halk hareketi (Hirak) gösterileri sırasında protestocular tarafından şiddetle karşı çıkılmıştı.
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, pazar gecesi devlet televizyonu tarafından yayınlanan ve iki yerel gazetecinin sorularını yanıtladığı röportajda, Avrupa ülkelerinde yaşayan muhaliflerin vatandaşlıktan çıkarılmasına ilişkin kararın, ‘halk arasında yanlış anlamalara neden olduğu’ gerekçesiyle bozulması talimatı verdiğini söyledi. Tebbun’un röportaj sırasında sarf ettiği, “Azınlıklar, bizi, Cezayirlilerin istemediği bir yasa çıkarmaya zorlayamazlar” şeklindeki sözleri, Başbakan Abdulaziz Cerrad’ın kararla ilgili çalışmaları Cumhurbaşkanı ile istişare etmeden başlattığı şeklinde anlaşıldı.
Başbakan Cerrad, 3 Mart’ta, yurtdışında yaşayan ve ‘devletin çıkarlarına zarar veren eylemlere karışan’ Cezayirlilerin vatandaşlıktan çıkarılmalarını içeren bir yasa tasarısı hazırladığını açıklamıştı. Aynı gün açıklamada bulunan İletişim Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Ammar Bilhaymer, Adalet Bakanı Belkasım Zagmati’nin doğumda veya sonradan kazanılan vatandaşlıktan çıkarılma mekanizmasını içeren vatandaşlık yasasına ilişkin bir ön taslağı ikinci kez gözden geçirdiğini belirtmişti. Bilhaymer, kasıtlı olarak devletin çıkarlarına veya ülkenin birliğine zarar veren eylemlere karıştıkları ispatlanan, yurtdışında ikamet eden Cezayirlilerin bu karar taslağı çerçevesinde vatandaşlıktan çıkarılacağını belirtti. Karar taslağının, ‘yurtdışında, terörist veya radikal bir grup ya da örgütte faaliyette bulunan veya bu tür eylemlere karışan yahut bu eylemler için finansman sağlayan ya da terör propagandası yapan herkesi’ hedef aldığına işaret eden Bilhaymer, kararın aynı zamanda Cezayir devletine düşman bir ülke ile bağlantılı herkesi kapsadığını sözlerine ekledi. Bilhaymer, taslaktaki tüm bu prosedürlerin, uluslararası sözleşmeler çerçevesinde olduğunun da altını çizdi.
Cezayirli avukat ve siyasi aktivist Mukran Ait el-Arabi, bir kişinin işlediği suç ne olursa olsun vatandaşlıktan çıkarılamayacağını vurgulayarak karara tepki gösterdi. Arabi, gerçek bir Cezayirlinin işlediği suçlardan dolayı annesini, babasını ve atalarını şehit verdiği ülkenin vatandaşlığından çıkarılmaktansa infaz edilmeyi tercih edeceğini söyledi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Tebbun, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika döneminde rejimin, kendisine bağlı partilere Parlamento'da ‘kotalar’ tahsis etme suçlamalarına üstü kapalı bir şekilde atıfta bulunarak ‘kotalar döneminin bittiğini’ vurguladığı röportajda, 12 Haziran'da yapılması planlanan milletvekili seçimlerinin ‘adil ve şeffaf’ bir ortamda gerçekleştirilmesi sözü verdi. Tebbun, “Seçimlere katılım oranı ne olursa olsun, adil ve şeffaf olmasını, halkın güvenini hak edenlerin seçilmesini sağlamasını istiyoruz” dedi.
Cezayir cumhurbaşkanı ayrıca (Fransa ile) ‘pazarlık konusu yapılamayacak olan’ hafıza dosyasını savunmaktan vazgeçmeyeceğini bir kez daha vurguladı.



Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
TT

Cezayir Cumhurbaşkanı: Nijer’e herhangi bir askeri müdahaleyi reddediyoruz

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun (DPA)

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun, askeri darbenin yaşandığı Nijer’de anayasal düzene dönüş çağrısı yaparak, bu ülkeye yönelik dış askeri müdahaleye kesinlikle karşı olduklarını söyledi.

Şarku’l Avsat’ın Reuters’tan aktardığı habere göre, Tebbun yerel basına yaptığı açıklamada, “Herhangi bir askeri müdahale Sahel bölgesini ateşe verir” dedi.

Tebbun, “Cezayir, Nijer’de anayasal düzene geri dönülmesinden yana ve Nijerliler isterse ülkenin birliği için elinden geldiğince onlara yardım etmeye hazır” ifadelerini de kullandı.

Ordunun Nijer’de iktidarı ele geçirmesi Sahel bölgesini sarstı.

Batı ve Orta Afrika’da üç yılda yedinci darbe gerçekleşti.

Nijer, dünyanın en fakir bölgelerinden biri ve dünya güçleri için stratejik öneme sahip.

Batı Afrika’nın savunma bakanları, geçtiğimiz Cuma günü, darbe liderlerinin Pazar gününe kadar anayasal düzeni yeniden tesis etmemesi halinde Nijer’e müdahale etme planını onayladı.

Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Nijer’e yaptırımlar uyguladı ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’un yeniden iktidara gelmemesi durumunda son çare olarak güç kullanımına izin verebileceğini bildirdi.

Bazoum, darbeci askerler tarafından Niamey’deki evinde tutuluyor.