Milli Savunma Bakanı Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov ile görüştü

msb.gov.tr
msb.gov.tr
TT

Milli Savunma Bakanı Akar, Azerbaycan Savunma Bakanı Hasanov ile görüştü

msb.gov.tr
msb.gov.tr

Türkiye ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri arasında gerçekleştirilen Birleşik Müşterek Komuta Kontrol ve MEBS Tatbikatı ile Ortak Komando Tatbikatı başladı. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, başlayan tatbikatlar dolayısıyla Azerbaycan Savunma Bakanı Orgeneral Zakir Hasanov ile sabah saatlerinde video konferans yöntemi ile görüştü.

Türkiye ve Azerbaycan'ı gücünü ortak bir tarih ve kültür birliğinden alan, sıkı bağlarla birbirine kenetlenmiş iki ülke olarak nitelendiren Bakan Akar, Türkiye ve Azerbaycan'ın geçmişte olduğu gibi bugün de kader birliği içindeki olduğunu söyledi.
Kahraman Azerbaycan ordusunun 44 gün süren çatışmalar sonunda şanlı bir zafer kazandığını aktaran Bakan Akar, "Tek millet, iki devlet ilkesi çerçevesinde her alanda güçlenen kardeşliğimiz, birlik ve beraberliğimiz Karabağ’ın özgürleştirilmesiyle adeta perçinlendi, çelikleşti. Bunu bütün dünya gördü. Tek Vatan diye adlandırdığınız harekât planının başarıyla sonuçlanmasıyla Türk'ün yumruğu Ermeni'nin başına indi. 30 yıldan beri devam eden haksızlık, oradaki kardeşlerimizin sıkıntıları çok şükür sona erdi. Buradaki başarı tarihe altın harflerle yazılacak." diye konuştu.
Kazanılan başarıdan dolayı Azerbaycan'ı bir kez daha kutlayan Bakan Akar, "Azerbaycan Ordusunun çağın gereklerine uygun olarak yeniden yapılandırılması, modernizasyonu ve iki kardeş ülke Silahlı Kuvvetlerinin gelecekte de birlikte çalışabilirliğinin artırılmasını destekleyecek şekilde bir yol haritasını hazırladık ve uygulamaya başladık." dedi.
İşgal altından kurtarılan topraklarda hayatın en kısa sürede normalleşmesinin önemine değinen Bakan Akar, "Bunların olması için bölgenin güvenli hâle gelmesi lazım. Bunun için de bölgenin mayın ve EYP'den temizlenmesi gerekir. Bölgeye biz arkadaşlarımızı gönderdik. Çalışıyorlar. Aynı zamanda karşılıklı eğitim kapsamında Azerbaycanlı kardeşlerimiz de bu işi öğrendiler ve katkı sağlıyorlar. İnşallah en kısa zamanda orayı temizleyip hayatın normalleşmesine en büyük katkıyı sağlayacaklar." ifadesini kullandı.
Kars’ta Türkiye ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri tarafından Kış-2021 Birleşik Müşterek Tatbikatı'nın başarıyla yapıldığını hatırlatan Bakan Akar, yeni başlayan Birleşik Müşterek Komuta Kontrol ve MEBS Tatbikatı ile Ortak Komando Tatbikatı’nın çok önemli olduğunu söyledi.
Bakan Akar, bu iki tatbikat ile Türkiye-Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri arasındaki iş birliğini güçlendirmeyi ve birlikte çalışabilirliği daha da geliştirmeyi hedeflediklerini belirterek "Ülkemiz, milletimiz ve toprağımız ile ülkemizin ve milletimizin dış tehditlere ve tehlikelere karşı savunulması bizim için çok önemli. Bu konuda bizim hazır olmamız lazım. Türkiye ve Azerbaycan'ın hak, alaka ve menfaatlerini korumakta azimli, kararlı ve buna muktedir olduğunu herkesin bilmesi lazım" dedi.



Tahran İngiliz Maslahatgüzarını dışişlerine çağırdı

Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
TT

Tahran İngiliz Maslahatgüzarını dışişlerine çağırdı

Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)
Başkent Tahran genel görünüm (Arşiv- Reuters)

İran resmi basını, bugün İran Dışişleri Bakanlığı'nın, ülkesinde İran vatandaşlarının tutuklanması ve İngiltere'nin İran aleyhine “yalan iddialar” yaydığı gerekçesiyle, Tahran'daki İngiliz maslahatgüzarını çağırdığını duyurdu.

Bu ayın başlarında, İngiliz polisi iki ayrı operasyonda 7 İranlıyı gözaltına aldı ve bunlardan 3’ü geçen hafta yabancı bir istihbarat teşkilatına, özellikle de İran istihbaratına yardım etmek amacıyla hareket etmekle suçlandı.

Üç sanık gözaltına alındı ve 6 Haziran'da yapılacak ilk duruşmada hâkim karşısına çıkacaklar. Diğer dört kişi ise serbest bırakıldı, ancak soruşturma devam edecek.

Bir Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, resmi medyaya yaptığı açıklamada, "İran'a baskı yapmak hedefiyle siyasi amaçlı olduğu anlaşılan bu tür eylemlerin uygunsuz sonuçlarının sorumluluğu İngiliz hükümetine aittir" dedi.

İngiliz Maslahatgüzarı çağrılarak, İran vatandaşlarının tutuklanmasının nedenleri ve hukuki dayanağı konusunda resmi bir açıklama istenecek.

İngiliz hükümeti, İran'ı yabancı nüfuz listesinin en üst kategorisine yerleştirmiştir. Bu, Tahran'ın Birleşik Krallık'ta siyasi nüfuzunu kullanmak için yaptığı her şeyi kaydetmesini gerektirmektedir.