Riyad ve Paris, nükleer enerji ve dijital ekonomiyi içeren stratejik otaklığı geliştiriyor

Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Şarkul Avsat'a: Önümüzdeki haftalarda sonuçlanacak olan anlaşmaları geliştirmek için çalışıyoruz

Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Frank Riester
Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Frank Riester
TT

Riyad ve Paris, nükleer enerji ve dijital ekonomiyi içeren stratejik otaklığı geliştiriyor

Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Frank Riester
Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Frank Riester

Üst düzey bir Fransız yetkili, Emmanuel Macron ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman tarafından alınan karar kapsamında, Riyad ve Paris'in iki ülke arasında çeşitli ekonomik, yatırım ve ticaret alanlarında stratejik ortaklığı geliştirmek için yeni bir aşamaya geçtiklerini, iki tarafın önümüzdeki haftalarda bu konudaki çeşitli anlaşmalara imza atacağını açıkladı.
Özellikle su, sağlık, dijital ekonomiler, inovasyon ve lojistik endüstrileri Suudi-Fransız işbirliğinin güçlenmesine tanık olabilecek alanlar olduğu ifade edildi.
Fransa'nın Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Frank Riester, Şarkul Avsat'a yaptığı açıklamada, "Suudi Yatırım Bakanı Halid al-Falih'in daveti üzerine bir günlüğüne Riyad'dayım. Bu Suudi bakanlar ve Suudi yatırımcıyla Fransa-Suudi ortaklığını güçlendirmek adına bir araya gelmek için iyi bir fırsat. Özellikle Cumhurbaşkanı Macron ve Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın ortak çabalarının bir sonucu olarak Fransız-Suudi ortaklığının geliştirilmesi adına şu anda yeni bir aşamaya geçiyoruz" dedi.
Riester, "Bu ziyaret sırasındaki görüşmelerimizin sonuçlarının, iki ülke arasındaki ihracat ve ithalat hacmini arttırmanın yanı sıra, her iki ülkeye olumlu yansıyacağını düşünüyorum" dedi.
Riester, "Şu anda önümüzdeki hafta hangi anlaşmaların yapılacağı konusunda birkaç farklı alan üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca bu ortaklığın sonuçlarını takip etmek için Suudi yetkililerle çalışmaları görüştük" açıklamasında bulundu.
Fransız Bakan geçtiğimiz günlerde Riyad'da düzenlenen toplantıların, koronavirüs salgınının ekonomi, yatırım ve ticaret üzerindeki etkilerine odaklandığına değinirken, Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu için çeşitli alanlarda yaratıcı programlar ürettiğini ve ekonominin önemini arttırdığını vurguladı.



Tarife korkuları geri dönerken petrol yeniden düştü

Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
TT

Tarife korkuları geri dönerken petrol yeniden düştü

Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)
Lukoil şirketinin Rusya'nın Volgograd şehrindeki petrol rafinerisi (Reuters)

Petrol fiyatları bugün, yatırımcıların ABD'nin ticaret ortaklarına yönelik gümrük vergilerinin ekonomik rüzgarlar yaratacağı ve yakıt talebini azaltacağı korkusuna odaklanmasıyla yüzde 1,5'ten fazla düştü.

Brent ham petrolü, Paskalya Bayramı’nın denk geldiği cuma günün tatil olması nedeniyle geçtiğimiz haftanın son işlem günü olan perşembe günü yüzde 3,2 artışla kapandıktan sonra yüzde 1,6 (1,10 dolar) düşüşle dünya saatiyle (GMT) 02:55'te varil başına 66,86 dolara geriledi. ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrolü bir önceki seansı yüzde 3,54 artışla kapattıktan sonra yüzde 1,7 (1,11 dolar) düşüşle varil başına 63,57 dolar oldu.

IG Asia Pte. Ltd.'de piyasa stratejisti olan Jun Rong Yeap, genel eğilimin düşüş yönünde olmaya devam ettiğini belirtti. Jun Rong Yeap’a göre yatırımcılar, özellikle ABD’nin gümrük tarifelerinin küresel büyüme üzerinde baskı oluşturduğu ve OPEC+ arzının arttığı bir ortamda, arz ve talep görünümünün iyileştiğine kendilerini ikna etmekte zorlanabilir.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya gibi müttefiklerinin de dahil olduğu OPEC plusın (OPEC+) mayıs ayından itibaren üretimini günlük 411 bin varil arttırması bekleniyor. Ancak bu artışın bir kısmı kotalarını aşan ülkelerin kesintileriyle dengelenebilir.

ABD ile İran arasında cumartesi günü yapılan nükleer anlaşmaya ilişkin görüşmelerde ilerleme kaydedildiğine dair sinyallerin ardından bazı arz endişelerinin azalmasıyla fiyatlar da düştü.

ABD'li bir yetkilinin ‘çok iyi ilerleme’ kaydedildiğini belirttiği görüşmelerin ardından İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmeler sırasında ABD ve İran'ın nükleer bir anlaşmaya varma olasılığına dair bir çerçeve geliştirmeye başlamayı kabul ettiğini açıkladı.

ABD’li yetkilinin bahsettiği ilerleme, ABD'nin geçtiğimiz hafta İran ham petrolünü işlediği iddia edilen Çin’deki bağımsız bir petrol rafinerisine ek yaptırımlar uygulamasının ve görüşmeler sırasında Tahran üzerindeki baskıyı arttırmasının ardından kaydedildi.

İran’ın petrol arzının kısıtlanmasına ilişkin endişeler ve ABD ile Avrupa Birliği (AB) arasında bir ticaret anlaşması yapılmasına yönelik umutlar Brent ve WTI ham petrollerini geçtiğimiz hafta yüzde 5 civarında yükselterek son üç haftanın ilk haftalık kazancını kaydetti.

Piyasalar, ABD'nin agresif gümrük vergisi politikasının ve Çin ile ticaret savaşının etkilerinden endişe duymaya devam ederken, dolar kurunda ve Asya borsalarında düşüş yaşandı.

Reuters'in 17 Nisan'da yaptığı bir anket, yatırımcıların gümrük vergisi politikasının bu yıl ve gelecek yıl dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ABD’nin ekonomisinde önemli bir yavaşlamaya yol açacağına inandığını ve önümüzdeki 12 ay içinde bir resesyon olasılığının ortalama yüzde 50'ye yaklaştığını gösterdi.

Yatırımcılar, ekonominin nereye gittiğini görmek için bu hafta nisan ayı Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI)ön verileri de dahil olmak üzere ABD'de açıklanacak birkaç veriyi bekliyor. Jun Rong Yeap, “Bu haftaki PMI veri serisi, büyük ekonomilerde iyileşmesi beklenen imalat ve hizmet sektörü koşulları ile gümrük verilerinin ekonomik etkisini vurgulayabilir” yorumunda bulundu. Yeap, petrol fiyatlarının 70 dolar seviyesinde dirençle karşı karşıya olduğunu da sözlerine ekledi.