Sisi: Mısır’ın su güvenliği Arap ulusal güvenliğinin bir parçasıdır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Tunuslu mevkidaşı Kays Said (Mısır haber ajansı MENA)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Tunuslu mevkidaşı Kays Said (Mısır haber ajansı MENA)
TT

Sisi: Mısır’ın su güvenliği Arap ulusal güvenliğinin bir parçasıdır

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Tunuslu mevkidaşı Kays Said (Mısır haber ajansı MENA)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve Tunuslu mevkidaşı Kays Said (Mısır haber ajansı MENA)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi bugün (Cumartesi) yaptığı açıklamada, Tunuslu mevkidaşı Kays Said ile Arap ulusal güvenliğinin bir parçası olarak değerlendirdiği Mısır’ın su güvenliği konusunu görüştüklerini ve Mısır'ın su haklarının önemli bir mesele olarak korunması gerektiğini vurguladı.
Alman haber ajansı DPA’ya göre Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Tunus Cumhurbaşkanı ile Kahire'deki cumhurbaşkanlığı sarayı el-İttihadiye’de düzenlediği ortak basın toplantısında şu açıklamayı yaptı:
“Tunus Cumhurbaşkanı, Mısır’ın Nahda Barajı’nın doldurulması ve işletilmesine ilişkin adil ve kapsamlı bir anlaşmaya varma çabalarını takdir etti. Ayrıca Afrika sahasında ortak eylem olanaklarını ve Mısır ve Tunus'un bu konuda oynadıkları önemli rol ışığında Afrika eylemini nasıl destekleyeceğimizi tartıştık.”
Sisi açıklamasında, mevkidaşı Kays Said ile birlikte Arap sahasında gündeme getirilen sorunları da ele aldıklarını belirterek, ortak Arap eylemini desteklemenin, Arap ulusal güvenliğini korumanın, Arap ülkelerinin toprak bütünlüğünü, istikrarını ve bağımsızlığını korumanın, ulusal devlet kavramını pekiştirerek, Arap ülkelerinin içişlerine her türlü dış müdahale girişimlerini reddetmenin önemini vurguladıklarını kaydetti.

Sisi, iki devletli çözüm ilkesinin uygulanmasına dikkat çekti
Cumhurbaşkanı Sisi ayrıca, kendisinin ve Cumhurbaşkanı Kays Said'in Arap dünyasının temel sorunu olan Filistin davasını desteklemek için sürdürülen Arap çabalarının önemini vurgulayarak, iki devletli çözüm ilkesinin uygulanmasını ve 4 Haziran 1967 sınırlarına göre başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını sağlamanın önemine dikkat çektiklerini belirtti.
Sisi açıklamasını şu sözlerle sürdürdü:
“Cumhurbaşkanı Kays Said ile Libya krizindeki gelişmeleri ele aldık ve bu kriz karşısında Arap rolünü harekete geçirme ihtiyacını vurguladık. Libya'da kurulan yürütme otoritesini memnuniyetle karşıladık. Ayrıca geçiş dönemini yönetmede rolünü oynamasına imkan verecek şekilde her türlü desteği sağlamaya ve bu yılın sonunda yapılması planlanan seçimlerin zamanında yapılması için destek vermeye hazır olduğumuzu teyit ettik. Aynı zamanda, ülkeye yönelik dış müdahalenin sona ermesi, tüm yabancı güçlerin, paralı askerlerin, savaşçıların ve teröristlerin ülkeden çıkarılması, bu sayede de tam ve arzu edilen istikrarın yeniden tesis edilmesini sağlamak ve kardeş Libya halkının egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve yeteneklerini korumak için destekte bulunacağımızı vurguladık.”
Sisi, Tunus Cumhurbaşkanı’na hitaben şu açıklamayı yaptı:
“Tunus'un BM Güvenlik Konseyi'nde Arap bir üye olarak oynadığı rolü ve Arap davalarını desteklemek için gösterdiği çabaları takdir ediyoruz. Bizim ve Arap ulusumuzun ortak çıkarları doğrultusunda iki ülkemiz arasında daha yakın bir işbirliği arzuluyorum. Tunus'a ve kardeş halkına hayır, istikrar ve refah diliyorum. Bir kez daha, ikinci ülkeniz Mısır'a hoş geldiniz demek istiyorum."



İsrail Savunma Bakanı Gazze Şeridi'ndeki tüm tünellerin yıkılması talimatını verdi

İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas tarafından inşa edilen bir tünelden geçiyor... 15 Aralık 2023 (Reuters)
İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas tarafından inşa edilen bir tünelden geçiyor... 15 Aralık 2023 (Reuters)
TT

İsrail Savunma Bakanı Gazze Şeridi'ndeki tüm tünellerin yıkılması talimatını verdi

İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas tarafından inşa edilen bir tünelden geçiyor... 15 Aralık 2023 (Reuters)
İsrail askerleri, Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Hamas tarafından inşa edilen bir tünelden geçiyor... 15 Aralık 2023 (Reuters)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz bugün (Cuma), ordunun Gazze Şeridi'ndeki tüm Hamas tünellerini “son tünele kadar” imha etmesini ve ortadan kaldırması talimatını verdiğini açıkladı.

Katz, X hesabındaki mesajında şu ifadeleri kullandı:  “Tüneller olmazsa Hamas da olmaz.” Geçen ay Katz, Gazze'yi silahsızlandırma sürecinin sadece grupları silahsızlandırmakla sınırlı olmadığını, aynı zamanda Hamas'ın tünel ağının tamamen yok edilmesini de içerdiğini belirtmişti. Alman Haber Ajansı  DPA'ya göre, ordu İsrail kontrolündeki sarı bölgede tünellerin yıkımını  öncelik hale getirdi.

Görsel kaldırıldı.
İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz (DPA)

İsrail ordusı  İsrail'in kontrolündeki Gazze Şeridi'nin yüzde 53'ünü temsil eden sarı hattın doğu tarafında, Hamas unsurlarının tünellerde hala saklandığını tahmin ettiklerini belirtti.


Güvenlik Konseyi, Suriye Devlet Başkanı ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırımları kaldırdı

TT

Güvenlik Konseyi, Suriye Devlet Başkanı ve İçişleri Bakanı'na yönelik yaptırımları kaldırdı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

BM Güvenlik Konseyi, pazartesi günü Beyaz Saray'da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi planlanan Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara'ya yönelik yaptırımları kaldırdı.

ABD tarafından dün hazırlanan bir karar tasarısı, Suriye İçişleri Bakanı Enes Hattab'a yönelik yaptırımları da kaldırdı.

Karar tasarısına 14 ülke destek verirken, Çin çekimser kaldı.

Güvenlik Konseyi, "Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, toprak bütünlüğüne ve ulusal birliğine tam saygı" taahhüdünü yineledi. Ayrıca, Suriye'nin tam, güvenli, hızlı ve engelsiz insani yardım erişimi sağlama ve terörizmle mücadele etme taahhüdünü memnuniyetle karşıladı. Güvenlik Konseyi kararı ayrıca, Suriye'nin "yabancı terörist savaşçıların" oluşturduğu tehdidi ele almasını, tüm Suriyelilerin insan haklarını korumasını, uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele etmesini, geçiş dönemi adaletini ilerletmesini, kalan kimyasal silahları ortadan kaldırmasını ve kapsayıcı, Suriye liderliğinde bir siyasi süreç başlatmasını beklediğini belirtti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Mike Waltz, kararı memnuniyetle karşılayarak, "Konsey, bu metnin kabulüyle Suriye'nin yeni bir döneme girdiğine dair güçlü bir siyasi mesaj vermiştir" dedi. Çin ise oylamada çekimser kalırken, Çin Büyükelçisi Fu Cong, Suriye'de "kırılgan güvenlik durumundan" "faydalanabilecek" "yabancı terörist savaşçıların" varlığından özellikle endişe duyduğunu belirterek, Konsey'in durumu tam olarak değerlendirmemiş olmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Suriye'ye Hoş Geldiniz

Suriye Dışişleri Bakanlığı ise Güvenlik Konseyi oylamasının ardından Suriye'ye ve halkına verdiği destekten dolayı ABD'ye teşekkürlerini iletti. Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani, "X" platformunda yaptığı paylaşımda, "Suriye, ABD ve dost ülkelere Suriye'ye ve halkına verdikleri destekten dolayı teşekkürlerini sunar" ifadesini kullandı. Şeybani, Suriye diplomasisinin "engelleri ortadan kaldırma ve daha açık ve istikrarlı bir Suriye geleceğine giden yolu açmada aktif varlığını ve istikrarlı ilerleme kaydetme yeteneğini" bir kez daha teyit ettiğini belirtti.

Eş-Şara'ya yönelik yaptırımların resmen kaldırılması büyük ölçüde sembolik nitelikte; zira benzer adımlar, başkanlık görevi sırasında Suriye dışına çıkmak zorunda kaldığı her seferinde atılmıştı. Varlık dondurma ve silah ambargosu da kaldırılacak. ABD Başkanı Donald Trump, eş-Şara'nın savaştan zarar görmüş ülkesinde barışa doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini söylemesinin ardından, 10 Kasım'da Suriye Devlet Başkanı'nı görüşmeler için ağırlayacak.

sdfg
Trump ve Eş-Şara'nın geçen mayıs ayında Riyad'da gerçekleştirdiği görüşmeden (AP)

Bu, eş-Şara'nın Washington'a ilk ziyareti olsa da eylül ayında Birleşmiş Milletler'e yaptığı ve on yıllardır New York'ta BM Genel Kurulu'na hitap eden ilk Suriye devlet başkanı olduğu tarihi ziyaretinin ardından ABD'ye yapacağı ikinci ziyaret olacak. Geçtiğimiz yılın sonlarında yönettiği güçler tarafından Beşşar Esed'i deviren eş-Şara, mayıs ayında ABD başkanının bölge turu sırasında Riyad'da Trump'la ilk kez bir araya geldi. Washington, eş-Şara liderliğindeki silahlı grup Heyet Tahrir eş-Şam'ı geçen temmuz ayında terör örgütleri listesinden çıkardı. Şam, pazar günü yaptığı açıklamada, Suriye devlet başkanının Washington'da kalan yaptırımların kaldırılması, yeniden yapılanma ve terörle mücadele gibi konuları görüşeceğini belirtti.


Refah tünelleri: Hamas militanlarının tahliyesi için ödenebilecek olası bir bedel

Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan binaların enkazı arasında oynuyor (Reuters)
Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan binaların enkazı arasında oynuyor (Reuters)
TT

Refah tünelleri: Hamas militanlarının tahliyesi için ödenebilecek olası bir bedel

Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan binaların enkazı arasında oynuyor (Reuters)
Filistinli bir kız, dün Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye'de yıkılan binaların enkazı arasında oynuyor (Reuters)

Bilgi sahibi kaynaklar, Gazze Şeridi ile ilgili devam eden görüşmeler hakkında bir öneri sunulduğunu açıkladı. Öneri, İsrail kontrolündeki Refah bölgesinde (Gazze'nin güneyinde) konuşlanmış Hamas militanlarının, tünellerin imha edilebilmesi için tüneller hakkında bilgi vermelerini ve silahlarını teslim etmelerini öngörüyor. Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre kaynaklar bu adımın, militanların Şeridin diğer bölgelerine tahliye edilmesi karşılığında olacağını söyledi. Kaynaklar, Hamas veya İsrail'in henüz öneriye yanıt vermediğini vurguladı.

Ateşkes anlaşmasında öngörüldüğü gibi, Hamas savaşçılarının İsrail kontrolü altındaki bölgelerde varlığını sürdürmesi, ateşkesin sürdürülebilirliğine tehdit olarak görülüyor. Refah, İsrail güçlerine karşı en az iki saldırıya tanık oldu. Hamas olaya müdahil olduğunu reddederken, İsrail onlarca Filistinlinin ölümüne yol açan saldırılarla misillemede bulundu.

Bu arada ABD, BM Güvenlik Konseyi'ne, Başkan Donald Trump'ın Gazze barış planını desteklemeyi amaçlayan bir karar tasarısı sundu. ABD misyonunun bir sözcüsü yaptığı açıklamada, Büyükelçi Mike Waltz'un öneriyi Konsey'in seçilmiş on üyesine ve birkaç bölgesel ortağa sunduğunu belirtti.

Ayrıca İsrail, "silah kaçakçılığını" önlemek amacıyla Mısır sınırında kapalı bir askeri bölge kurulacağını resmen duyurdu ve bu durum, iki ülke arasındaki artan gerilim konusunda yeni endişelere yol açtı.