Google'ın çatı şirketinin çalışanları: Alphabet tacizcileri korumayı bıraksın

Reuters
Reuters
TT

Google'ın çatı şirketinin çalışanları: Alphabet tacizcileri korumayı bıraksın

Reuters
Reuters

Google'ın çatı şirketi Alphabet'in çalışanları, teknoloji devinin işyerindeki tacizcileri korumayı bırakmasını istedikleri bir mektup yayımladı.
CEO Sundar Pichai'e hitaben yazılan ve 9 Nisan'da internette yayımlanan açık mektupta iki talepte bulunuldu.
Bunlardan ilki, çalışanlara tacizde bulunduğu tespit edilen kişilerin bir ekibi ya da kişiyi yönetmekten alıkonulması. Diğeriyse bu kişilerin başka bir ekibe nakledilerek, çalışanların tacizcileriyle birlikte çalışmak zorunda kalmaması.
Mektupta şu ifadeler de yer aldı:
"İşçiler tacizcilerden uzakta çalışmayı hak ediyor. Alphabet, zarar görenlerin endişelerine öncelik vererek çalışanların güvenliğini ön planda tutmalıdır."
10 Nisan saat 18.00 itibarıyla bin 295 çalışan mektubu imzaladı.
Google'ın sözcüsüyse yaptığı açıklamada, şirketin "bu sorunun öneminin farkında olduğunu", endişelerini bildiren işçileri desteklemek ve korumak için çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Sözcü, şirketin şikayetleri araştırdığını ve "ispat edilmiş iddialara karşı" harekete geçtiğini sözlerine ekledi.
Mektup, daha önce Google'da yazılım mühendisi pozisyonunda çalışan Emi Nietfeld'in New York Times gazetesinde yayımlanan yazısından iki gün sonra paylaşıldı.
Nietfeld bu yazıda, çalışmalarından sorumlu kişinin kendisine defalarca "güzel" ve "muhteşem" dediğini öne sürmüştü. Bunu yapmamasını söylemesine rağmen adamın bahsi geçen kelimeleri kullanmaya devam ettiğini kaydetmişti.
Nietfeld, bu davranışla ilgili şikayette bulunmasına rağmen üç ay boyunca söz konusu kişiyle birebir görüşmeye devam etmek ve yan yana oturmak zorunda kaldığını iddia etmişti.
Şirkette kurulan ilk sendika Alphabet İşçileri Sendikası'nın sözcüsü ve Google'da yazılım mühendisi olan Andrew Gainer-Dewar, yayımladıkları mektubun şirketin cinsel taciz iddialarına karşı girişimlerine bir yanıt olduğunu söyledi. Örneğin 2018'de detayları yine New York Times gazetesinde kaleme alınan bir soruşturma, Google'ın cinsel tacizle suçlanan üç yöneticiyi nasıl koruduğunu göstermişti.
The Verge'e konuşan Nietfeld, mektubun kendisini yüreklendirdiğini söyledi ve ekledi:
"Mektup önceki meslektaşlarımdan bazılarının ne kadar harika olduğunu ve onlarla çalışmayı neden sevdiğimi hatırlattı. Google doğru şeyi yapmaya tutkun pek çok kişiyi işe alırken içerideki sistemin bunu engellemesi utanç verici."
 
Independent Türkçe, CNN International, The Verge



Yetkililer: ABD'den sınır dışı edilenleri taşıyan uçak Güney Sudan'a ulaştı

Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
TT

Yetkililer: ABD'den sınır dışı edilenleri taşıyan uçak Güney Sudan'a ulaştı

Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)
Amerikan Havayolları'na ait bir uçak (Reuters)

Juba havaalanında görevli iki yetkili, Amerika'dan iki göçmeni taşıyan uçağın dün Güney Sudan'a indiğini söyledi. Bu gelişme, sekiz göçmenin ABD Başkanı Donald Trump yönetimi tarafından sınır dışı edilmeyi engellemek için yaptıkları son girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından gerçekleşti.

Havaalanında çalışan ve isminin açıklanmasını istemeyen bir görevli, Reuters haber ajansına, uçağın “bu sabah saat 06:00'da (04:00 GMT) geldiğini” gösteren bir belge gördüğünü söyledi.

Göçmenlik yetkilisi de sınır dışı edilenlerin Güney Sudan'a ulaştığını ancak daha fazla ayrıntı veremediğini söyledi ve tüm soruları ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'na yönlendirdi.

Güney Sudan'daki bir hükümet kaynağı daha önce, ABD'li yetkililerin göçmenlerin gelişini beklemek üzere havaalanında bulunduğunu söylemişti.

ABD Yüksek Mahkemesi, göçmenlerin kendi ülkelerine değil başka ülkelere gönderilmesiyle ilgili hukuki mücadelede, Başkan Donald Trump yönetimini bir kez daha destekledi. Perşembe günü, hükümetin siyasi açıdan istikrarsız Güney Sudan'a göndermeye çalıştığı sekiz kişiyi korumak için bir yargıcın getirdiği kısıtlamaları kaldırdı.

Mahkeme, 23 Haziran'da Boston'daki ABD Bölge Mahkemesi yargıcı Brian Murphy'nin verdiği karara göre, sınır dışı edilecek göçmenlere, kendileriyle hiçbir bağı olmayan “üçüncü ülkelere” gönderilmeden önce, yasal itirazları değerlendirilirken, bu ülkelerde işkenceye maruz kalma riski olduğunu yetkililere bildirme fırsatı verilmesi yönündeki kararını askıya almıştı.