Türkiye, Mısır ile ‘yeni dönemi’ duyurdu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
TT

Türkiye, Mısır ile ‘yeni dönemi’ duyurdu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu

Türkiye, Mısır ile ilişkilerde ziyaretler ve büyükelçi konusunda anlaşmaya varabilecek görüşmelerin bulunduğu ‘yeni dönemi’ duyurdu.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün gerçekleşen kabine toplantısının ardından gazetecilerinin sorularına verdiği yanıtta “Mısır ile ilişkilerde yeni bir dönem başlıyor. Karşılıklı ziyaretler de görüşmeler de olur” dedi. Bakan açıklamasında, Mısır’a büyükelçi atanması konusunun henüz görüşülmediğini ancak konunun bakan yardımcıları düzeyine yapılacak toplantıda gündeme gelebileceğini ifade etti.
Çavuşoğlu geçtiğimiz cumartesi günü Ramazan ayının gelişi münasebetiyle Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Türkiye’nin Mısır ile yakın olmak adına yaptığı bir dizi dostane açıklamanın ardından istihbarat ve diplomatik düzeylerde temaslar başladı. Bunlardan en önemlisi ise Ankara’nın İstanbul’dan yayın yapan ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettan Sisi ile yönetimine karşı programlara imza atan Müslüman Kardeşler’e ait televizyon kanallarına kısıtlama getirilmesi oldu. Bahsi geçen TV kanalları yayın hayatına siyasi meselelerden uzak, sosyal, kültürel ve çeşitli yönlere odaklanan programlar için yeni bir yol haritası oluşturulması için 3 ay süre verildi.
Çavuşoğlu ve Şukri arasında gerçekleşen telefon görüşmesinden saatler sonra, Mısır’da polis ve ordu aleyhine kışkırtıcı söylemlerde bulunan televizyon kanallarının sunucuları, Ramazan Ayı boyunca çalışmayı bırakacaklarını ve Türkiye dışından programlarını sunmak için başka platformlar arayana dek tatile çıkacaklarını bildirdiler.
Mısırı Bakan geçtiğimiz pazar günü yaptığı açıklamada, “Türkiye'nin son dönemdeki açıklamalarının ve jestlerinin takdir edildiğini” söyledi.
Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler,  2013 yılında Ankara’nın destek verdiği Muhammed Mursi liderliğindeki Müslüman Kardeşler iktidarının devirmesi, Libya’ya askeri müdahale ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler nedeniyle gerilimle sahne oldu. Türkiye ve Mısır, aralarında yaşanan gerginlikler doğrultusunda karşılıklı olarak büyükelçilikleri geri çekmiş, diplomatik ilişkiler ise maslahatgüzar seviyesine çekilmişti. Ancak ekonomi ve ticari ilişkiler yaşanan gerginlikten etkilenmemişti.
Çavuşoğlu geçtiğimiz ay, önkoşul aranmaksızın Mısır ile diplomatik temasların yeniden başladığını duyurdu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mısır ile istihbarat, diplomasi ve ekonomi alanlarında iş birliği olduğunu, gelişmeler ışığında iletişim seviyesinin yükseltileceğini söyledi.
Şukri de Mısır’ın Türkiye ile iki tarafın da faydasına olacak diyalog ve uluslararası hukuk kurallarına uygun ilişkiler kurulmasında istekli olduğunu vurguladı.



Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
TT

Trump seçmeni gümrük tarifelerinden memnun değil

ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)
ABD Başkanı Donald Trump gümrük vergisi mektuplarını ülkelere göndermeye başlarken, AB ve Meksika yüzde 30'luk oranla karşı karşıya (AP)

Yeni bir ankete göre ABD Başkanı Donald Trump'ın destekçilerinin çoğu ticaret politikalarını beğenmiyor ve gümrük vergilerini sertçe eleştiriyor.

Politico ve Public First'ün haziranda yaptığı anket, geçen yılki seçimde Trump'ı destekleyenlerin dörtte biriyle neredeyse yarısı arasında bir kesimin, özellikle Çin sözkonusu olduğunda, gümrük vergisi politikalarının çeşitli bölümleri hakkında şüpheleri olduğunu ortaya koydu.

Ankete göre Trump seçmenlerinin sadece yarısı Çin'e yönelik gümrük vergilerinin ABD şirketlerine fayda sağlayacağını düşünüyor.

Bu veriler, başkanın ticaret politikalarına ve sanayiyi yeniden ABD'ye getirme çabalarına odaklandığı bir döneme denk geliyor. Trump kısa süre önce diğer ülkelere, büyük çaplı yeni gümrük vergileri uygulama tehdidini özetleyen birkaç tartışmalı gümrük vergisi mektubu gönderdi.

Gümrük vergisi mektuplarının gönderilmesinden çok önce, haziran ortasında yapılan anket, Trump'ın politikaları nedeniyle bazı destekçilerini kaybedebileceğini ortaya koyuyor. 2024 kampanyasında hayat pahalılığını azaltma sözü veren Trump'ın ticaret politikaları küresel ekonomiyi sarsıp enflasyonu yükseltebilir.

Ankete katılan her 4 Trump seçmeninden biri gümrük vergilerinin ABD'nin diğer ülkelerle ticaret anlaşması yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi. Başkanın destekçileri Trump'ın gümrük vergisi uygulama yetkisine sahip olup olmaması konusunda da ikiye bölünmüş durumda. Yüzde 44'lük bir kesim Kongre'nin onayını alması gerektiğini söylerken, yüzde 45'lik bir kesim vergileri uygulama yetkisine sahip olması gerektiğini söylüyor.

Trump, 1 Ağustos'ta Meksika ve Avrupa Birliği'nden gelen mallara yüzde 30 gümrük vergisi getirme tehdidinde bulunarak yeni bir gümrük vergisi turunu uygulamaya koyabileceğini söyledi. Trump'ın ABD'ye "büyük para" kazandıracağını iddia ettiği gümrük vergileri ithalatçı tarafından ödeniyor ve birçok şirket bu maliyetleri müşteriye yansıtıyor.

Trump seçmenlerinin yüzde 46'sı "yurttaki fiyatları artırsa bile" Çin'e yönelik gümrük vergilerini desteklediğini söyledi. Öte yandan yüzde 32'si sadece fiyatları yükseltmediği takdirde gümrük vergilerini desteklediğini, yüzde 9'u ise gümrük vergilerine karşı olduğunu söyledi. Trump seçmenlerinin yüzde 25'i Çin'e uygulanan gümrük vergilerinin ABD şirketlerine zarar verdiğini söyledi.

Bununla birlikte, yüzde 55'lik bir kesim Çin'le anlaşma yapmanın zor olacağını ancak başkanın "bunu yapabileceğini" düşündüğünü söyledi. Yüzde 18'i anlaşmaya varmanın zor olmayacağını belirtti. Yüzde 12'lik bir kesim ise Trump'ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisiyle anlaşma yapamayacağını söyledi.

Eski Başkan Yardımcısı Kamala Harris'e oy verenlerin yüzde 47'si de aynı görüşte. Harris seçmenlerinin yüzde 86'sı gümrük vergilerinin ABD'nin daha iyi ticaret anlaşmaları yapma kabiliyetine zarar verdiğini söyledi.

Independent Türkçe