Suriye rejimi, Guta bölgesinde ‘haritadan silinen köylerde’ ev sınırlarının çizilmesini yasakladı

İran, havaalanı yakınlarındaki mühimmatı, es-Seyyide Zeyneb bölgesine nakletti

Nisan 2018’de Şam'ın Cuber mahallesinde yıkılan binalar arasında duran Suriyeli bir rejim unsuru (AFP)
Nisan 2018’de Şam'ın Cuber mahallesinde yıkılan binalar arasında duran Suriyeli bir rejim unsuru (AFP)
TT

Suriye rejimi, Guta bölgesinde ‘haritadan silinen köylerde’ ev sınırlarının çizilmesini yasakladı

Nisan 2018’de Şam'ın Cuber mahallesinde yıkılan binalar arasında duran Suriyeli bir rejim unsuru (AFP)
Nisan 2018’de Şam'ın Cuber mahallesinde yıkılan binalar arasında duran Suriyeli bir rejim unsuru (AFP)

Dün Suriyeli yetkililerin, Şam'ın doğusunda yer alan, ancak son yıllarda rejim güçleri tarafından bombalanarak adeta haritadan silinen bazı köylerde köy sakinlerinin kendilerine ait evlerin sınırlarını çizmelerini engellediği bildirildi.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) dün, başkent Şam'ın doğusunda yer alan Doğu Guta’nın Merc bölgesindeki Harran el-Avamid, el-Bahariye ve el-Kisa beldelerinin çatışan taraflar arasındaki savaşlar sırasında neredeyse haritadan silindiklerini belirtti.
Şam Uluslararası Havalimanı'na sadece birkaç kilometre uzaklıkta bulunan bu beldeler, 2015 yılı sonlarında Rusya’nın doğrudan askeri müdahalesinin ardından yeniden rejim güçlerinin, kontrolüne geçti.
SOHR, rejim güçlerinin bahsi geçen beldelerde yaşayanların neredeyse tamamen yıkılıp haritadan silinen köylerine arazilerini tamamen kaybetme korkusuyla geri dönmelerini ve evlerinin sınırlarını çizmelerini engellediğini aktardı.
SOHR'a göre söz konusu beldeler, Şam Uluslararası Havalimanı'na yakın oldukları ve bazı noktalarının İran destekli milisler ve Hizbullah unsurlarına ev sahipliği yaptığı için stratejik yerler olarak kabul ediliyor. El-Bahariye kasabasının doğusunda bulunan Binicilik Merkezi ve 22’inci Tugay gibi yerler, bu milisler tarafından eğitim merkezi ve kamp olarak kullanılıyor.
Doğu Guta'nın kontrolünün, rejim güçleri ve rejim yanlısı milislerin eline geçmesinden bu yana bölgedeki güvenlik birimleri Şam'ın Cubar mahallesinde yaşayanların, geri dönmelerini engelliyor. Bu da bölge sakinlerinin evlerini ve mülklerini kaybetmelerine neden oluyor. SOHR, Doğu Guta'nın Ayn Terma beldesinde bulunan Cubar mahallesi sakinleri ve ileri gelenlerinin, yaklaşık iki ay önce Ayn Terma Belediye Meclisi binasında rejimden bir grup görevli ile görüştüğünü ve görüşmede bölge sakinlerinin geri dönüşünün ele alındığını bildirdi. Ancak rejim görevlilerinin, bölge sakinlerine, üst düzey yetkililerin, halkın bölgeye geri dönmesinin ve evlerini kontrol etmelerinin engellenmesi kararı aldıklarını söylediklerini aktaran SOHR, görevlilerinden birinin, bölge sakinlerine ve ileri gelenlerine, rejim ciddi olarak tüm beldeyi kaldırmayı düşündüğünü, yani mahallenin 2015 yılında çıkarılan 23 sayılı kararın bir parçası olacağını söyledi. Söz konusu kararda, Kabun, Tişrin ve Berze mahallelerinin tamamının yanı sıra Duhaniye mahallesinin bazı kısımları gibi doğal afetlerden etkilenen tüm mahalle ve şehirlerin tamamen kaldırılması öngörülüyor.
Yerel kaynaklara göre Cubar mahallesi sakinlerinin çoğu, rejim tarafından alınan 23 sayılı kararda yaşanamayan mahallelerin ve şehirlerin savaşla kaldırılması dışında, sivillere ait mülklerin geleceğine dair hükümlerin belirsiz olması sebebiyle rejimin evlerine ve mülklerine el koymasından korktuğu için evlerini ve mülklerini çok düşük fiyatlarla emlak ofisleri aracılığıyla satışa çıkardılar.
Öte yandan basında yer alan haberlere göre İran destekli milisler, Şam yakınlarındaki bir bölgeye doğru ilerleme kaydettikçe, Şam Uluslararası Havalimanı'ndaki gelişmiş füze depolarının yerlerinde değişiklik yapmaya başladılar.
Suriyeli muhaliflere yakın el-Dorar haber sitesinin haberine göre Tahran, Şam Uluslararası Havalimanı'ndaki füzelerini büyük kamyonlarla kontrolü altındaki es-Seyyide Zeyneb bölgesine taşımaya başladı. Habere göre konvoyda füze yüklü 18'den fazla kamyonun yanı sıra askeri ve zırhlı araçlar yer alırken taşıma sırasında tüm bölgede büyük çaplı elektrik kesintisi yaşandı.
Söz konusu mühimmatın, geçtiğimiz yıl hazırlanan yere taşındığını belirten kaynaklar, transferin es-Seyyide Zeyneb bölgesinde ve geçiş güzergâhında alınan yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştiğini belirttiler.
Bu gelişme, ‘Suriye’den fırlatılan bir füzenin’ İsrail’in güneyindeki Dimona nükleer reaktörünün yakınlarına düşmesinin ardından Perşembe günü rejimin Şam civarındaki hava savunma sistemlerinin İsrail tarafından bombalanmasının ardından gerçekleşti.
Öte yandan SOHR, Rus Askeri Polisi'nden bir heyetin dün öğleden sonra, rejime bağlı Dördüncü Zırhlı Tümen ve Askeri Güvenlik Şubesi’nden bazı subayların katılımıyla başkent Şam'ın batı kırsalında yer alan Kenakir beldesinin ileri gelenleri ve bazı bölge sakinleri ile bir araya geldiğini aktardı.
Rus heyetin rejime bağlı subayların katıldığı toplantıda bölge sakinlerinin, beldeye elektrik temin edilmesi ve beldeye giriş-çıkışlardaki denetimlerin azaltılması gibi çeşitli taleplerini dinlediğini aktaran SOHR’a göre bölge sakinleri, Rus heyetinden daha önce ailelere cinayet davalarına karışmayan bazı tutukluların serbest bırakılacağına dair söz verildiğinden Kenakirli bazı tutukluların serbest bırakılmasını istediler. Rejime bağlı görevliler ve Rus yetkililer ise toplantıya katılan Kenakirlilerden, gençlerin gösterilere veya rejime ait kontrol noktalarına yönelik saldırılara ve kaos yaratma girişimlerine katılmalarını engellemelerini ve rejim karşıtı faaliyetlerde bulunmamalarını istediler.
SOHR ayrıca, Kenakir beldesi yakınlarında bir patlama meydana geldiğini bildirdi. Kimliği belirsiz kişilerce gerçekleştirilen olayda, herhangi bir maddi ya da insan kaybı olup olmadığına dair bilgi alınamazken patlamanın beldenin dış kesimlerinde konuşlu rejim güçlerine ait bir kontrol noktasına atılan el bombasından kaynaklandığı bildirildi. Kaynaklara göre Kenakir beldesi çevresindeki rejim güçlerine ait kontrol noktaları, beldeye giren-çıkan herkesi kapsamlı kontrollerden geçiriyor. Kenakir beldesi, Mart ayı ortalarında Suriye devriminin başlamasının yıldönümünde büyük bir gösteriye tanık oldu. Bölge sakinleri gösteriler sırasında, Suriye rejiminin devrilmesi ve hapishanelerde bulunan tutukluların serbest bırakılması yönündeki taleplerini dile getirdiler.



Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani arasındaki üst düzey görüşmeler, başta Suriye'nin istikrara kavuşturulması olmak üzere her iki ülkeyi de ilgilendiren ulusal güvenlik konularında Ankara ve Bağdat'ın tutum ve görüşlerinin yakınlaştığını yansıttı.

Dün Ankara'da Sudani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın güvenlik konuları ve tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliği konusundaki tutumlarının örtüştüğünü söyledi. Erdoğan, Irak Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde ulusal güvenlik konularını ve PKK, DEAŞ ya da FETÖ olsun tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliğini ele aldıklarını ifade etti.

Erdoğan, Irak Başbakanı'nın ‘bilgeliği’ olarak nitelendirdiği Irak'ın bölgede istikrarın sağlanmasında oynadığı rolü memnuniyetle karşıladı.

İlişkilerde büyük ivme

Türkiye'nin Irak ile iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geçen yıl nisan ayında Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Erdoğan, Sudani ile terörle mücadele, güvenlik iş birliği, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını kaydetti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ankara'daki ortak basın toplantısı sırasında (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, Irak ile elektrik sektöründeki iş birliğini genişletmeyi ve Irak'tan Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer ülkelere petrol ve doğalgaz taşımayı umduğunu ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi’ne ve bu projenin uygulanmasının nasıl hızlandırılacağına ve katılımcı ülkeler arasındaki ortak iş birliğine odaklanıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, tüm ülkeleri projenin altyapısına katılmaya çağırdı.

Erdoğan, “İster Bağdat'ta ister Ankara'da olsun imzalanan tüm anlaşmaları yürürlüğe koyma ve sağlık, eğitim ve diğer çeşitli alanlarda birlikte çalışma ve ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Suriye meselesi ve Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması ihtiyacı olmak üzere bölgedeki birçok konuda Irak ile görüşlerinin örtüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye'nin yeniden inşası ve istikrarına katkıda bulunma ihtiyacı konusunda Irak ile mutabık kaldıklarını belirtti.

Erdoğan ayrıca, ‘İsrail'in ihlalleri ve Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü acımasız savaş, ateşkes ihtiyacı ve Filistin halkı için bölgeye insani yardım girişinin sağlanması, iki devletli çözüm temelinde barışa ulaşmak için çalışmak ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarını durdurmak’ konularında iki ülke arasındaki görüşlerin örtüştüğünü vurguladı.

Terörizmle mücadele

Irak-Türkiye ilişkilerinin ‘iki halk arasında sağlam temellere dayandığını ve binlerce yıldır devam ettiğini’ belirten Sudani, ‘komşuluk bağları, çıkarlar, tarih, sosyal ve dini ilişkilerin koşullar, politikalar ve hükümetler değişse de devam ettiğini’ kaydetti.

Erdoğan ile ‘ilişkilerin güvenlik boyutu ve iki ülkenin terörizm nedeniyle karşı karşıya kaldığı zorluklarla ilgili temel ayaklarını’ ele aldıklarını söyleyen Sudani, ülkesinin ‘sağlam ve net’ tutumunu yineleyerek, ‘iki ülkenin ulusal güvenliğinin tek bir bütün olduğunu’ ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ortak basın toplantısının sonunda el sıkıştı. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

PKK konusunda ise Sudani, Bağdat'ın bu örgütü ‘yasaklı grup’ olarak sınıflandırdığını ve ‘hiçbir tarafın Irak topraklarını komşu ülkelere karşı saldırganlık için bir sıçrama tahtası olarak kullanmasına izin vermediğini’ vurguladı.

Sudani, Suriye konusunda, ülkesinin Irak ve Türkiye'ye komşu olan Suriye’de güvenlik, istikrar, yeniden yapılanma ve kalkınmanın sağlanması konusundaki istekliliğini vurgulayarak, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'ya ülkedeki tüm mezhep ve azınlıkların eşit haklara sahip olması için çalışılması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Irak Başbakanı Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin verilmesinin önemini vurguladı ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarına son vermesi gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu ifade etti.

Sudani, görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasını içeren Türkiye ziyaretinin, Erdoğan'ın geçen yıl nisan ayında Irak'a yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Mutabakat zabıtları

Türkiye ile Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısı, dün Ankara'ya gelen ve Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî törenle karşılanan Sudani ve Erdoğan'ın başkanlığında başkent Ankara'da gerçekleştirildi.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında düzenlenen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısından (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Toplantının sonunda Erdoğan ve Sudani, savunma sanayi ve uzman değişimi alanlarında iş birliği, Irak vatandaşlarının Türkiye'den gönüllü geri dönüşleri için standart operasyon prosedürleri, yasal alanlarda iş birliği ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, güvenlik eğitimi, acil durum ve afet yönetimi, ölçüm ve kalibrasyon faaliyetleri ve Bağdat ve Basra'da Türk üniversitelerinin şubelerinin açılmasına ilişkin iş birliği protokolü gibi bir dizi mutabakat zaptının imzalanmasına tanıklık etti.

Ticaret borsası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ülkesinin özel sektörünün Irak'taki yeniden yapılanma ve kalkınma çabalarına aktif olarak katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ile Ankara'da düzenlenen Türkiye-Irak yuvarlak masa toplantısına katılan Bolat, Irak'ın Türkiye'nin İslam dünyasındaki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında yaklaşık 18 milyar dolara ulaştığını ve Erdoğan ile Sudani'nin bu hacmi 30 milyar dolara çıkarma konusunda ortak bir hedef belirlediğini ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Iraklı mevkidaşı Etir el-Greyri, dün Ankara'da bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. (Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın X hesabı)

Yatırımcılar için daha cazip bir yasal ortam yaratacak olan karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi anlaşmaların uygulanmasının önemine işaret eden Bolat, Türk müteahhitleri için üçüncü büyük küresel pazar olan Irak'ta Türk şirketlerinin bugüne kadar 35,3 milyar dolar değerinde proje gerçekleştirdiğini açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ise ülkesinin vize sorunlarını çözerek ve para transfer mekanizmalarını geliştirmek için çalışarak Türk iş adamlarının girişini kolaylaştırma kararlılığını yineledi.

El-Greyri ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi’nin her iki ülkeden ihracatçılar ve yatırımcılar için umut verici bir yatırım fırsatı sunduğunu kaydetti.