Cezayir ordusu: Sahel'den dönen aşırılık yanlısı bir kişi tutuklandı

Cezayir ordusuna bağlı bir asker (Reuters)
Cezayir ordusuna bağlı bir asker (Reuters)
TT

Cezayir ordusu: Sahel'den dönen aşırılık yanlısı bir kişi tutuklandı

Cezayir ordusuna bağlı bir asker (Reuters)
Cezayir ordusuna bağlı bir asker (Reuters)

Savunma Bakanlığı'nın dün yaptığı açıklamaya göre, Cezayir güvenlik güçleri ülkenin güneyindeki Sahel bölgesinde terör örgütüne katılan bir radikal Cezayirliyi tutukladı.
AFP’nin haberine göre, Bakanlık yaptığı açıklamada, terörle mücadele kapsamında, Tamanrasset'deki Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı güvenlik güçleri Cuma günü Sahel bölgesinde terör örgütüne bağlı faaliyet gösteren bir teröristi gözaltına aldığını söyledi. Bakanlık tutuklanan A. Maluki’nin 2012'de terörist gruplara katıldığını ifade etti.
Cezayirli yetkililer, 1992-2002 yılları arasındaki iç savaştan beri aktif olan militanları tanımlamak için terörist terimini kullanıyor.
Silahlı İslami grubun eski militanlarının bazıları liderlik pozisyonlarında bazısı da kıyıdaki silahlı gruplarda hala aktif olarak görev alıyor.
Abdelmalek Droukdal’ın Fransız özel kuvvetleri tarafından Haziran 2020’de Mali’nin kuzeyinde öldürülmesinin ardından, Kasım 2020’de yerine Ebu Ubeyde Yusuf lider olarak atanmıştı.
1 Ocak'tan bu yana, Mali sınırı yakınlarındaki Bordj Badji Mokhtar kasabasında 5 radikal Cezayirli güvenlik güçlerine teslim oldu.
Savunma Bakanlığı'na göre, 3 askerin hayatını kaybettiği çatışmalarda 9 militan öldürüldü.
‘Kara 10 Yıl’ diye tabir edilen 1992-2002 arası iç savaş sayfasının kapatılması adına 2005 yılında alınan Barış ve Ulusal Uzlaşma Şartı kararına rağmen, 200 bin kişinin ölümüne neden olan silahlı gruplar, özellikle ülkenin doğusunda faaliyet göstermeye, güvenlik güçlerini ve orduyu hedef almaya devam ediyor.
2020 operasyonları sonucunda ordu, 37 kişinin etkisiz hale getirildiğini, 21'inin öldürüldüğünü, dokuzunun tutuklandığını, 7 kişinin ise teslim olduğunu açıklamıştı. Cezayir ordusu 2019'da 15 militanı etkisiz hale getirmişti.
Resmi medya kuruluşlarının haberlerine göre, güvenlik güçleri Aralık ayında, İslami Mağrip El Kaide örgütünün lideri Droukdal'ın öldürülmesiyle örgütün yeniden yayılma planını engellemiş oldu.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP