Suriye başkanlık seçimlerinde 3 aday yarışacak

Suriye'de 2014 yılında yapılan seçimlerde Beşşar Esed'e oy veren bir kadın seçmen (AP)
Suriye'de 2014 yılında yapılan seçimlerde Beşşar Esed'e oy veren bir kadın seçmen (AP)
TT

Suriye başkanlık seçimlerinde 3 aday yarışacak

Suriye'de 2014 yılında yapılan seçimlerde Beşşar Esed'e oy veren bir kadın seçmen (AP)
Suriye'de 2014 yılında yapılan seçimlerde Beşşar Esed'e oy veren bir kadın seçmen (AP)

Suriye Anayasa Mahkemesi Başkanı Muhammed Cihad el-Lahham, bu ayın sonunda yapılması planlanan Devlet Başkanlığı seçimleri için üç adayın başvurularının kabul edildiğini duyurdu.
Lahham, bugün başkent Şam’da düzenlenen basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi’nin Abdullah Sellum Abdullah, Beşşar Hafız Esed ve Mahmud Ahmed Mer’i’nin başkanlık adaylıklarını onayladığını açıkladı.
Lahham, Anayasa Mahkemesi’nin 16-24 Mayıs tarihleri arasında adayların seçim kampanyalarını düzenlemelerine izin verdiğini ve 25 Mayıs'tan sonra seçim yasaklarının başlayacağını belirtti.
Lahham ayrıca Anayasa Mahkemesi’nin Devlet Başkanlığına aday olanlar tarafından yapılan altı şikayetin, iddiaları destekleyecek herhangi bir belge sunulmaması nedeniyle reddettiğini de sözlerine ekledi.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Lahham’ın 20-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak seçimlerde yarışacağını açıklamasının ardından, iktidardaki Baas Partisi’nin adayı Beşşar Esed, Baas Partisi ile ittifak kuran partilerin adayı Abdullah Sellum Abdullah ve iç muhalefet partilerinin adayı Mahmud Ahmed Mer’i’nin 20-26 Mayıs tarihlerinde yapılacak seçimlerde yarışacakları kesinleşti.
Suriye Halk Meclisi'nin (parlamento) kararına göre ülke dışındaki Suriyeliler 20 Mayıs’ta oylarını kullanacaklar. Suriye topraklarında ise halk 26 Mayıs’ta sandık başına gidecek. Suriye tarihinde en fazla adayın çıktığı seçimlere yedisi kadın 51 aday başvurdu.
Cumhurbaşkanı adaylarından Abdullah Sellum Abdullah 1956 yılında Halep’te doğdu. İktidardaki Baas Partisi ile ittifak yapan partilerden biri olan Arap Sosyalist Birlik Partisi (ASB) üyesi Abdullah, önceki iki dönem milletvekili seçildi.
Bir diğer aday Mahmud Ahmed Mer’i, 1957 yılında Şam kırsalında doğru. Arap İnsan Hakları Örgütü Başkanlığı ve Suriye'deki Ulusal Cephe Genel Sekreterliği görevlerini sürdürüyor.
1965 doğumlu Beşşar Esed ise 2001, 2007 ve 2014 yıllarında yapılan seçimlerde Devlet Başkanı seçildi.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.