Koço köyü anma yerine dönüşecek: Nadia Murad Ezidiler için yeni bir köy inşa ediyor

Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı
Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı
TT

Koço köyü anma yerine dönüşecek: Nadia Murad Ezidiler için yeni bir köy inşa ediyor

Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı
Fotoğraf: Nadia Murad kişisel Facebook hesabı

Nadia Murad'ın Temsilcisi Selah Hasan, "Nadia's Initiative" kuruluşunun Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile işbirliğiyle Ezidi topluluğuna hizmet projeleri kapsamında yeni bir köy inşa edeceğini duyurdu.
Koço köyünden 4 km kuzeyinde inşa edilecek köyün, ilk etabında 150 evin yanı sıra okul, hastane, cadde ve park inşa edilecek.
İnşa edilecek köye yerleşecek aile sayısının henüz belli olmadığını dile getiren Selah Hasan, talebin artması halinde köyün genişletileceğini kaydetti.
Selah Hasan, projenin işleyiş mekanizmasına ilişkin ise, "İnşa edilecek köye, sadece Ezidiler ve ihtiyacı olanlar yerleştirilecek. Projenin, 2023 sonunda tamamlanması planlanıyor" dedi.
DEAŞ'ın saldırılarından önce Koço köyünde 196 hane vardı ve bu evlerin büyük çoğunluğu yıkıldı veya tahrip edildi.
Nadia Murad'ın temsilcisi Selah Hasan, kamplardaki aileleri ziyaret ederek, görüş alışverişinde bulundu.
Independent Türkçe’ye konuşan Duhok’taki Şeyhan göçmen kampında kalan Hediye Murad (35), yaşamlarının her geçen gün daha çok kötüye gittiğini belirterek, bu tür projelere ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Şengal, Ninova, Mart 2019,Ezidilerin ilk toplu mezarlarının kazı törenine katılan DEAŞ mağdurlarının aileler / Fotoğraf: İbrahim Ezidi
Hediye Murad, "Avrupa’ya gidemedik bari burada iyi bir yaşamımız olsun. Ne yazık ki ne kendimizin ne de çocuklarımızın geleceğinden umutlu değiliz" diyor.
Bu konuyla ilgili, Koço köyü muhtarı Merwan Cad ise, şöyle konuştu:
"Koço göçmenleri projeyi onayladı. Çok iyi bir projedir. Bizim için önemli olan projenin yakın zamanda tamamlanmasıdır. Kamplarda yaşayanlar artık kamp hayatından bıkmış durumdalar.
Evlerin yanı sıra su, elektrik, okul ve hastane gibi diğer hizmetlerin tamamlanması halinde Koço halkının köye döneceğinden şüphe yok. Önceliğimiz ise tabi ki güvenliğin sağlanmasıdır."
İnşa edilecek ev sayısının yeterli olmadığını dile getiren Cad, DEAŞ saldırılarından önce Koço köyünde 225 aile yaşadığını ancak 80 ailenin yurtdışına çıktığı bilgisini vererek, "150 evin inşa edileceği söylenildi. Kendilerine de belirttik, bu evler yetersiz ve 250 evin inşa edilmesini istedik, çünkü son altı yılda aile sayısı arttı" ifadelerini kullandı.
DEAŞ, 3 Ağustos 2014'te başta Koço köyü olmak üzere, tüm bölgede toplu katliamlar gerçekleştirdi.
Kürdistan Bölgesi Hükümeti Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi İşleri Müdürlüğü verilerine göre, DEAŞ'ın 2014 yılında Şengal’de düzenlediği saldırıda 2 bin 293 Ezidi öldürüldü.
Buna ek olarak, 6 bin 417 Ezidi kaçırıldı ve bunlardan 2 bin 880'inin akıbeti hâlâ bilinmiyor.
Şengal ilçesi sınırlarında, DEAŞ'ın bölgeye hakim olduğu döneme ait onlarca bireysel mezarlığın yanı sıra 80 toplu mezar bulundu.
Toplu mezarlarda bulunan kurbanların çoğu Koço köyü sakinlerinden oluşuyordu.

Independent Türkçe



Trump, Demokrat Parti'yi "kapatmanın yolunu arıyor"

Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından en az bir yorumcu, Donald Trump'ın muhalefeti yasadışı ilan etmeye çalışmakta olabileceğini söylüyor (AFP)
Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından en az bir yorumcu, Donald Trump'ın muhalefeti yasadışı ilan etmeye çalışmakta olabileceğini söylüyor (AFP)
TT

Trump, Demokrat Parti'yi "kapatmanın yolunu arıyor"

Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından en az bir yorumcu, Donald Trump'ın muhalefeti yasadışı ilan etmeye çalışmakta olabileceğini söylüyor (AFP)
Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından en az bir yorumcu, Donald Trump'ın muhalefeti yasadışı ilan etmeye çalışmakta olabileceğini söylüyor (AFP)

Bir analiste göre Donald Trump, muhafazakar yorumcu Charlie Kirk'ün öldürülmesinin ardından Demokrat Parti'yi yasaklamayı planlıyor olabilir.

CNN'den Jamal Simmons, Trump ve Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Yardımcısı Stephen Miller'ın son yorumlarının Birleşik Devletler'deki iki partili sistemin geleceği konusunda "kesinlikle endişe verici" olduğunu söyledi.

Kirk suikastının siyasi etkisini ele almak üzere Kaitlan Collins'in The Source programına katılan Simmons, şunları söyledi:

Başkan aşırılıkçı örgütlere karşı harekete geçeceğini söyledikten sonra özel kalem müdürü yardımcısı da bugün çıkıp Demokrat Parti'yi aşırılıkçı örgüt diye niteledi. Bu da şu soruyu akla getiriyor: Birleşik Devletler Başkanı, Demokrat Parti'yi yasaklayacak mı? Gidişat bu yönde mi? Birleşik Devletler Başkanı, Adalet Bakanlığı'nı Demokrat Parti'nin üzerine mi salacak?

Endişesinin bu olup olmadığı sorulduğunda Simmons, şu cevabı verdi:

Kesinlikle endişe verici. Bu başkan, siyasi düşmanlarını hedef almak için Adalet Bakanlığı'nı kullanmaya istekli olduğunu gösterdi. Bu, ülkedeki iki partili demokratik sistem hakkında çok ciddi sorular ortaya çıkarıyor.

Trump yönetimindeki üst düzey isimler pazartesi günü, kamuoyuna herhangi bir kanıt sunmadan, cinayetin organize bir sol görüşlü terör planının sonucu olduğunu iddia etti. Arkasındaki grupların peşine düşeceklerine söz verdiler.

Kirk'ün podcast'inin Birleşik Devletler Başkan Yardımcısı J.D. Vance'in sunduğu özel bölümüne katılan Miller, "Bu suikasta yol açan organize kampanyaya duyduğumuz tüm öfkeyi, bu terör ağlarını kökünden söküp atmak için kullanacağız" dedi.

Vance ayrıca program sırasında, "sol görüşlü aşırılığın" Kirk'ün öldürülmesinin "nedenlerinden biri" olduğunu söyledi.

Trump geçen hafta, Demokratlardan sandıkta "intikam" almak istediğini söylemişti; bu da en azından partinin seçim rakibi olacağına hâlâ inandığını gösteriyor. Ardından şunları eklemişti:

Sorun soldaki radikaller; onlar acımasız, korkunç ve politik açıdan kurnazlar.

Ağustosta verdiği bir röportajda Miller, "Demokrat Parti siyasi bir parti değil. Yurtiçindeki bir aşırılıkçı örgüt" demişti.

Demokrat Parti, Amerikan vatandaşları için savaşmıyor, onları umursamıyor veya temsil etmiyor.  Sadece azılı suçluların, çete üyelerinin, yasadışı göçmen katillerin ve teröristlerin savunulmasına adanmış bir kuruluştur.

Independent Türkçe


Çin'in "hayalet parçacık" makinesi evrenin sırlarını çözebilir

Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir madde içeriyor (AP)
Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir madde içeriyor (AP)
TT

Çin'in "hayalet parçacık" makinesi evrenin sırlarını çözebilir

Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir madde içeriyor (AP)
Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir madde içeriyor (AP)

Fizikçiler, gizemli "hayalet parçacıkların" keşfi karşısında yıllardır şaşkınlık içinde.

Elektrik yükü olmayan bu nötr atom altı parçacıkların bilimsel adı "nötrinolar". Elektrik veya manyetik kuvvetlerle yakalanamayan bu parçacıklar, fiziksel maddelerin içinden rahatça geçebiliyor.

Ancak parçacık fizikçileri Çin'in tepelerindeki fütüristik bir yeraltı gözlemevindeki yeni sıvı kubbe sayesinde bu zor yakalanan parçacıkları gözlemleyerek gizli bilimsel sırları ortaya çıkarmayı umuyor.

Küre, sıvı sintilatör diye bilinen 20 bin tonluk bir maddeyi barındırırken, nötrinolar yakındaki iki nükleer santral aracılığıyla sürekli yer altından besleniyor. İnce bir akrilik tabakayla kaplı küresel yapının tamamıysa 45 bin ton saf suyla dolu koruyucu bir silindir içinde duruyor.

Nötrinolar sintilatördeki protonlarla çarpışınca, günde yaklaşık 50 adet olmak üzere, çok küçük ama kaydedilebilir flaşlar yayıyor. Dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları, nötrinoları uzaktan izliyor, ölçüyor ve kütlelerine göre sıralıyor.

Dünya çapında 700 fizikçiyle işbirliği yapan Çin Bilimler Akademisi'nden Wang Yifang, The Times'a şöyle diyor: 

Nötrino kütlesinin hiyerarşisini öğreneceğiz ve bu sayede parçacık fiziği, nötrinolar ve kozmoloji için bir model oluşturabiliriz.

Nötrinolar, süpernova patlamalarının yıldız füzyonları tarafından üretilebildikleri için evrendeki en bol parçacıklar. Wang, atom altı parçacıklar üzerine yapılan bu araştırmanın "evreni anlamamıza" katkı sağlayabileceğini söylüyor.

Bilim insanı günde 50 adet olmak üzere 100 bin flaş üretmenin ve istatistiksel açıdan anlamlı okumalar elde etmenin sadece 6 yıl süreceğini düşünüyor.

Nötrinolar ilk kez 1930'da Avusturyalı fizikçi Wolfgang Pauli tarafından öngörülmüştü. Pauli, elektrik yükü veya kütlesi olmayan ve maddeden serbestçe geçebilen bir parçacığın var olabileceği teorisini ortaya atmıştı. Araştırmaya göre, bir saniyede yaklaşık 100 trilyon nötrino vücudumuzdan geçiyor.

Bu keşif üzerine Pauli, "Korkunç bir şey yaptım. Saptanamayan bir parçacık olduğunu varsaydım" demişti. Fizikçi, kimsenin bir nötrino yakalayamayacağına dair bir kasa şampanya üzerine bahse girmişti. Ancak çeyrek asır sonra bu bahsi kaybetti.

Artık elektron, müon ve tau isminde üç tür nötrino olduğunu ve her birinin diğerine dönüşebildiğini biliyoruz. Bilim insanları bunları analiz ederek neden "madde"nin "antimadde"den daha fazla olduğu gibi, bilimin en büyük gizemlerini çözmenin anahtarını bulabilir.

Independent Türkçe


Fransa, Gazze'de "artık askeri mantığı kalmayan yıkıcı harekatı" kınıyor

Fransa, Netanyahu hükümetine Gazze'deki yıkıcı operasyonları sona erdirme çağrısında bulundu (AFP)
Fransa, Netanyahu hükümetine Gazze'deki yıkıcı operasyonları sona erdirme çağrısında bulundu (AFP)
TT

Fransa, Gazze'de "artık askeri mantığı kalmayan yıkıcı harekatı" kınıyor

Fransa, Netanyahu hükümetine Gazze'deki yıkıcı operasyonları sona erdirme çağrısında bulundu (AFP)
Fransa, Netanyahu hükümetine Gazze'deki yıkıcı operasyonları sona erdirme çağrısında bulundu (AFP)

Fransa, İsrail'in dün Gazze'ye yönelik başlattığı kara harekatını kınayarak, Binyamin Netanyahu hükümetine "artık askeri gerekçesi kalmayan bu yıkıcı harekata son vermesi" çağrısında bulundu.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, "açlık, temel ihtiyaç maddeleri ve acil bakıma erişimin yetersizliği ile karakterize edilen son derece ciddi insani ve sağlık durumu"na dikkat çekerek, İsrail'e "Gazze'ye insani yardım girişine yönelik tüm kısıtlamaları derhal kaldırması" ve "ateşkes sağlanması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması amacıyla müzakerelerin en kısa sürede yeniden başlatılması" çağrısını yineledi.