Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, 3 büyükelçiyi geri çeken Dışişleri Bakanı Menguş’u uyardı

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (AFP)
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (AFP)
TT

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi, 3 büyükelçiyi geri çeken Dışişleri Bakanı Menguş’u uyardı

Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (AFP)
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi (AFP)

Libya’nın orta kesiminde yer alan stratejik öneme sahip Sirte kentini ziyaret eden Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, 3 büyükelçiyi geri çekerek yerlerine kısa sürede yeni isimler atayan Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş’u uyardı. Bakan’ın bu adımını ‘açık muhalefet’ şeklinde niteleyen Menfi, Menguş’a uyarı mektubu gönderdi.
Menfi, basına sızdırılan mektubunda, Menguş’tan bundan sonraki süreçte bu tür kararları yasalara, siyasi uzlaşıya ve Diyalog Forumu kararlarına göre almasını istedi.
Menfi, önceki akşam geç saatlerde Sirte kent merkezinde mağaza ve kafelerin bulunduğu bazı ana caddeleri de kapsayan bir gezintiye çıktı. Menfi Sirte kentinde bulunan Uluslararası El-Kardabiye Havalimanı’nda önemli isimler tarafından karşılandı. Havalimanı’ndaki karşılamada Temsilciler Meclisi’nin bazı üyeleri, güvenlik yetkilileri ile yerel yetkililerin yanı sıra Sirte’de kontrolü elinde tutan Libya Ulusal Ordusu’nun (LUO) komutanları yer aldı.
Libya resmi haber ajansının aktardığına göre, Sirte’de bir araya gelen isimler, geçen yıllarda gerçekleşen çatışmalar ve yıkımlar nedeniyle kente önem verilmesini talep etti.
Abdulhamid Dibeybe başkanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti’nin Sirte’nin de aralarında bulunduğu yıkıma uğrayan kentler için imar fonu oluşturma kararı aldığını hatırlatan Menfi, hükümetin, çatışmalar sebebiyle yıkımın yaşandığı kentte imar ve inşa faaliyetleri başta olmak üzere sorunları çözmesini umduğunu dile getirdi.
Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Musa el-Kuni, Cezayir Dışişleri Bakanı Sabri Bukadum’un Libya ve Cezayir arasındaki Gad ve Gadamis sınır kapılarının yeniden açılmasını onayladığını bildirdi. Kuni, Twitter hesabından paylaştığı mesajda Bukadum’un söz konusu iki sınır kapısını bir an önce açma konusundaki çağrısına olumlu yanıt vermesinden övgüyle söz etti. Kuni bu adımın “sınır bölgelerindeki halkın yaşadığı zor şartları iyileştirmeye katkıda bulunacağını” belirterek, iki sınır kapısının ticari malların geçişine açılması konusunda prensipte anlaşmak için Libya Dışişleri Bakanı Menguş ile Cezayirli iş insanları arasında toplantı hazırlıkları olduğunu aktardı.
Başbakan Dibeybe önceki gün Sahel Ceffare platosunda yer alan bazı belediyelerde denetime çıktı. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, belediye başkanları ve bölge halkı ile sohbet eden Dibeybe, acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ilgili makamlara talimatları iletme sözü verdi.
Dibeybe ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Graham, görüşmede Libya hükümetine seçimlerin başarısını garanti etmek için gerekli değişiklikleri yapma ve seçim tarihine bağlı kalma çağrısında bulundu.
Trablus Temyis Mahkemesi bünyesindeki yargı organlarının üyeleri önceki gün protesto düzenledi. Söz konusu üyeler yargı ve otorite makamlarının paylaşımı noktasında “yargıda kota sisteminin” uygulanmasına karşı olduklarını ifade ettiler.
Temsilciler Meclisi üyeleri yaptıkları açıklamalarda, Yüksek Mahkeme Genel Kurulu’nun yayınladığı seçim sonuçlarının esas alınmasını talep ettiler. Nitekim bu sonuçlara göre Yüksek Mahkeme’nin başkanlığına Muhammed el-Hafi’den sonra Abdullah Burzize gelmesi gerekiyor.
Meclis üyeleri ayrıca yargıda kota sistemini uygulama çağrılarını reddettiklerini ve bu çağrıların Anayasa ile Siyasi Diyalog Forumu’nda alınan kararlara aykırı olduğunu vurguladılar.



Filistin Başkanlığı, Refah şehri için zorunlu tahliye emri tehlikesi konusunda uyardı

İsrail'in tahliye emri sonrasında Filistinliler Refah'tan ayrılıyor (AFP)
İsrail'in tahliye emri sonrasında Filistinliler Refah'tan ayrılıyor (AFP)
TT

Filistin Başkanlığı, Refah şehri için zorunlu tahliye emri tehlikesi konusunda uyardı

İsrail'in tahliye emri sonrasında Filistinliler Refah'tan ayrılıyor (AFP)
İsrail'in tahliye emri sonrasında Filistinliler Refah'tan ayrılıyor (AFP)

Filistin Başkanlığı bugün yaptığı açıklamada, Refah kentinin tamamına yönelik zorunlu tahliye emirlerinin ciddiyeti konusunda uyarıda bulundu.

Başkanlık, Filistin Haber Ajansı WAFA’da yer alan basın açıklamasında, Hamas'a “işgalin önünü kesmesi ve halkımıza ve topraklarımıza yönelik kanlı saldırganlığını sürdürmek için bahanelerini geri çekmesi, Filistin halkımızın hayatını koruması ve soykırım savaşına maruz kalan Gazze Şeridi'ndeki acı ve eziyetlerine son vermesi” çağrısında bulundu.

Filistin Başkanlığı, “iç göç sürecinin kınandığını ve reddedildiğini ve dış göç çağrıları gibi uluslararası hukuka tamamen aykırı olduğunu” belirterek, “kimseye güvenlik ve istikrar getirmeyecek olan bu gerilimden tamamen işgal makamlarını sorumlu” tuttu.

Şarku’l Avsat’ın WAFA’dan aktardığına göre açıklamada, “Sağlık personelinin işgal ordusu tarafından kasıtlı olarak hedef alınması, sağlık sektörünün hedef alınmasını yasaklayan uluslararası yasa ve sözleşmelerin büyük bir ihlalini teşkil etmektedir” uyarısında bulunuldu.

Açıklamada,“İsrail'in Batı Şeria'daki halkımıza, özellikle de Batı Şeria'nın kuzeyindeki kamplara yönelik devam eden saldırılarına cinayetler, vatandaşların tahliyesi, evlerinin yıkılması, tutuklamalar, şehirlerin ve kampların altyapısının yıkılmaya devam etmesi, yerleşimci terörizminin sürmesi ve kutsal mekânlara yönelik saldırılar eşlik etmektedir; tüm bunlar bölgeyi daha fazla gerginliğe ve istikrarsızlığa itecek gerçek bir felaketin habercisidir” denildi.

Başkanlık, “bölgede savaş tamtamlarının çalmaya başlamasıyla birlikte herkesin, Filistin meselesine uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi doğrultusunda adil ve kapsamlı bir çözüm bulunmadığı takdirde bölgenin, bedelini herkesin ödeyeceği sonu gelmez savaşlar sarmalında kalacağını ve tüm dünya ülkelerinin uluslararası hukuk ve insani sözleşmelerin korunması için sorumluluklarını üstlenmesi gerektiğini anlaması gerektiğini” vurguladı.

İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin büyük bölümünün boşaltılması emrini verirken, Filistinli medya kuruluşları Gazze Şeridi'nin orta ve kuzey kesimlerinde İsrail bombardımanında ölümler olduğunu bildirdi.

Refah'ın boşaltılması emri, İsrail'in bu ayın başlarında ateşkesi sona erdirerek Hamas'a karşı hava ve kara operasyonlarını yeniden başlatmasının ardından geldi.